EU pysäyttää Tanskan aromikiellon - väliaikaisesti

"Käytämme aikaa vakuuttaaksemme poliitikot siitä, että he ovat väärässä"

E-savukkeet Damarkissa.
Tanskan hallituksen suunnitelma kieltää maustetut sähköiset mehut on EU:n tupakkadirektiivin vastainen. Tämä on selvää sen jälkeen, kun Euroopan komissio antoi lausuntonsa uusista laeista, jotka Tanskan hallitus haluaa ottaa käyttöön.

"Jos tämä pitää paikkansa, hallituksen on todella esitettävä hyvät perustelut makukiellon täytäntöönpanolle. Tällä hetkellä heillä ei ole mitään todellisia perusteluja", sanoo Jeanett Bergfriedt Andersen, joka toimii kuluttajajärjestö vejparessa Tanskassa, DADAFO

Kuten Vejpkollen aiemmin raportoitu Tanskan hallitus haluaa kieltää sähkösavukkeissa ja e-nesteissä kaikki muut makuaineet paitsi tupakan ja mentolin. Mutta jotta kielto voidaan panna täytäntöön, sen on ensin sovittava seuraavien vaatimusten kanssa EU:n tupakkatuotedirektiivi. Direktiivin tämänhetkisen sanamuodon mukaan lähinnä savukkeiden muodossa olevia tupakkatuotteita olisi rajoitettava aromien osalta. Muut samankaltaiset tuotteet, kuten piippu- ja kääretupakka sekä savuttomat sähkösavukkeet, on jätetty direktiivin ulkopuolelle - juuri tästä syystä.

"Poikkeuksen voi peruuttaa vain Euroopan komissio. Ja jotta tämä tapahtuisi, on oltava erityisiä olosuhteita. Esimerkiksi jotain dramaattista on muuttunut direktiivin laatimisen jälkeen, minkä vuoksi sähkösavukkeiden makuja pitäisi rajoittaa Tanskassa", Euroopan komissio kirjoittaa. Thierry Breton Tanskan hallitukselle osoitetussa kirjeessä.

Makujen kieltäminen sähkösavukkeissa lykkääntyy

Komissio odottaa nyt, että Tanskan hallitus selittää yksityiskohtaisesti, miksi se haluaa kieltää aromit sähköisissä mehuissa. Komissio haluaa myös tietää, miksi tupakka- ja mentolimaut ovat edelleen sallittuja, mutta muut maut eivät.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tuleva lainsäädäntömuutos viivästyy. Jeanett Bergfriedt Andersenin mukaan tällä määräajalla voi olla suuri merkitys. Etenkin sähkösavukkeiden käyttäjille, jotka haluavat säilyttää makunsa.

"Käytämme aikaa vakuuttaaksemme poliitikot siitä, miten suuren virheen he ovat tekemässä kiellon kanssa. Euroopan komissio haastaa hallituksen ja haluaa selkeät perustelut. Mutta hallituksella ja ehdotuksen takana olevilla henkilöillä ei ole tänään oikeastaan mitään päteviä perusteluja."

Punnitus on vähentynyt - ilman kieltoa

Nykyään luvut osoittavat, että tupakointi on vähentynyt Tanskassa jyrkästi viime vuosina. Tämä koskee myös sähkösavukkeita. Jeanett Bergfriedt Andersenin mukaan on selvää, että tiukemmat säännökset eivät ole tarpeen.

"Meillä, jotka vastustamme tätä, on ainakin jalat maassa tosiasioiden osalta. Toivottavasti myös poliitikot ainakin lukevat omat raporttinsa tupakoinnista ja vejpning"

"Meidän on taisteltava oikeuksiemme puolesta"

Sen jälkeen kun makukielto tuli tunnetuksi viime vuoden lopulla, kuluttajajärjestön DADAFO järjesti tiedotuskampanjoita ja mielenosoituksia, joilla kiinnitetään huomiota asiaan. Viime kädessä kyse on kuitenkin siitä, että tanskalaiset vejp:n jäsenet nostavat äänensä kuuluviin, Jeanett Bergfriedt Andersen sanoo.

"Toivon, että Euroopan komission toimet saavat useammat vejp-asiakkaat reagoimaan ja taistelemaan oikeuksiensa puolesta", hän sanoi Vejpkollen:lle.

Tanskan hallituksella on 19. lokakuuta asti aikaa vastata Euroopan komission kysymyksiin tulevasta makukiellosta.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *