EU stoppar det danska smakförbudet – tillfälligt

“Vi använder tiden för att övertyga politikerna att de gör fel”

E-cigaretter i Damark.
Den danska regeringens plan på att förbjuda smaksatt e-juice strider mot EU:s tobaksdirektiv. Det står klart sedan EU-kommissionen uttalat sig om de nya lagar som den danska regeringen vill införa.

“Om det stämmer så måste regeringen verkligen framföra bra argument för att genomföra smakförbudet. Och i dagsläget har de inga riktiga argument” säger  Jeanett Bergfriedt Andersen, aktiv i konsumentföreningen för vejpare i Danmark, DADAFO

Som Vejpkollen tidigare rapporterat vill den danska regeringen förbjuda alla smaker utom tobak och menthol i e-cigaretter och e-vätska. Men för att förbudet ska gå att genomföra måste det först passa inom EU:s tobaksdirektiv. Och som direktivet är utformat idag är det i första hand tobaksprodukter i form av cigaretter som bör begränsas när det gäller smaksättningar. Andra liknande produkter, som pip- och rulltobak och tobaksfria e-cigaretter, har fått en undantag i direktivet – på just den punkten.

“Undantaget kan endast hävas av EU-kommissionen. Och för att det ska bli aktuellt måste särskilda omständigheter gälla. Som att något drastiskt har förändrats sedan direktivet upprättades som gör att smaker i e-cigaretter bör bli begränsade i Danmark” skriver EU-Kommissionens Thierry Breton i ett brev till danska regeringen.

Förbud mot smak i e-cigg dröjer

Kommissionen förväntar sig nu att Danska regeringen i detalj förklarar varför de vill förbjuda smaker i e-juice. Kommissionen vill även veta varför tobak- och mentolsmaker förblir tillåtna, men inte andra smaker.

I praktiken innebär det att den kommande lagändringen drar ut på tiden. Och enligt Jeanett Bergfriedt Andersen kan den fristen spela stor roll. I synnerhet för de e-cigarettanvändare som vill behålla sina smaker.

“Vi kommer att använda tiden för att övertyga politikerna om vilket stort misstag de begår genom ett förbud. EU-kommissionen utmanar regeringen och vill ha tydliga argument. Men regeringen och de som ligger bakom förslaget, har faktiskt inga hållbara argument idag.”

Vejpningen har minskat – utan förbud

I dagsläget visar siffrorna att rökningen har minskat kraftigt i Danmark de senaste åren. Det gäller även e-cigaretter. Enligt Jeanett Bergfriedt Andersen är det tydligt att hårdare regleringar inte är nödvändiga.

“Vi som jobbar mot det här har i alla fall på fötterna vad gäller fakta. Förhoppningsvis får även politikerna att åminstone läsa sina egna rapporter om rökning och vejpning”

“Måste kämpa för våra rättigheter”

Sedan smakförbudet blev känt i slutet av förra året har konsumenorganisationen DADAFO organiserat informationskampanjer och demonstrationer för att uppmärksamma frågan. Men i slutändan handlar det om att danska vejpare måste höja sina röster, menar Jeanett Bergfriedt Andersen.

“Min förhoppning är att EU-kommissionens agerande faktiskt leder till att fler vejpare reagerar och börjar kämpa för sina rättigheter” säger hon till Vejpkollen.

Danska regeringen har fram till 19 oktober att svara på EU-kommissionens frågor om det kommande smakförbudet.


Vill du bidra till bättre nyhetsrapprtering om vejpning? Stöd Vejpkollen på Patreon! (support for Vejpkollen on Patreon)!

Och följ Vejpkollen på Facebook för snabba uppdateringar!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *