EU stopper dansk smagsforbud - midlertidigt

”Vi använder tiden för att övertyga politikerna att de gör fel”

E-cigaretter i Damark.
Den danska regeringens plan på att förbjuda smaksatt e-juice strider mot EU:s tobaksdirektiv. Det står klart sedan EU-kommissionen uttalat sig om de nya lagar som den danska regeringen vill införa.

“Om det stämmer så måste regeringen verkligen framföra bra argument för att genomföra smakförbudet. Och i dagsläget har de inga riktiga argument” säger  Jeanett Bergfriedt Andersen, aktiv i konsumentföreningen för vejpare i Danmark, DADAFO

Som Vejpkollen tidligere rapporteret vill den danska regeringen förbjuda alla smaker utom tobak och menthol i e-cigaretter och e-vätska. Men för att förbudet ska gå att genomföra måste det först passa inom EU:s tobaksdirektiv. Och som direktivet är utformat idag är det i första hand tobaksprodukter i form av cigaretter som bör begränsas när det gäller smaksättningar. Andra liknande produkter, som pip- och rulltobak och tobaksfria e-cigaretter, har fått en undantag i direktivet – på just den punkten.

“Undantaget kan endast hävas av EU-kommissionen. Och för att det ska bli aktuellt måste särskilda omständigheter gälla. Som att något drastiskt har förändrats sedan direktivet upprättades som gör att smaker i e-cigaretter bör bli begränsade i Danmark” skriver EU-Kommissionens Thierry Breton i ett brev till danska regeringen.

Förbud mot smak i e-cigg dröjer

Kommissionen förväntar sig nu att Danska regeringen i detalj förklarar varför de vill förbjuda smaker i e-juice. Kommissionen vill även veta varför tobak- och mentolsmaker förblir tillåtna, men inte andra smaker.

I praktiken innebär det att den kommande lagändringen drar ut på tiden. Och enligt Jeanett Bergfriedt Andersen kan den fristen spela stor roll. I synnerhet för de e-cigarettanvändare som vill behålla sina smaker.

“Vi kommer att använda tiden för att övertyga politikerna om vilket stort misstag de begår genom ett förbud. EU-kommissionen utmanar regeringen och vill ha tydliga argument. Men regeringen och de som ligger bakom förslaget, har faktiskt inga hållbara argument idag.”

Vejpningen har minskat – utan förbud

I dagsläget visar siffrorna att rökningen har minskat kraftigt i Danmark de senaste åren. Det gäller även e-cigaretter. Enligt Jeanett Bergfriedt Andersen är det tydligt att hårdare regleringar inte är nödvändiga.

“Vi som jobbar mot det här har i alla fall på fötterna vad gäller fakta. Förhoppningsvis får även politikerna att åminstone läsa sina egna rapporter om rökning och vejpning”

”Måste kämpa för våra rättigheter”

Sedan smakförbudet blev känt i slutet av förra året har konsumenorganisationen DADAFO organiserat informationskampanjer och demonstrationer för att uppmärksamma frågan. Men i slutändan handlar det om att danska vejpare måste höja sina röster, menar Jeanett Bergfriedt Andersen.

“Min förhoppning är att EU-kommissionens agerande faktiskt leder till att fler vejpare reagerar och börjar kämpa för sina rättigheter” säger hon till Vejpkollen.

Danska regeringen har fram till 19 oktober att svara på EU-kommissionens frågor om det kommande smakförbudet.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *