Californien forbyder e-juice med smag

Femte stat, der begrænser udbuddet af e-cigaretter

E-juice med smag må ikke længere sælges i Californien. Men cigarer, pibetobak og almindelige cigaretter vil fortsat kunne købes i butikkerne. Sundheds- og rettighedsaktivister reagerer nu på en beslutning, der risikerer at ødelægge hundredvis af e-cigaretvirksomheder.

Californien bliver den femte stat, der forbyder e-væske med smag i USA. Beslutningen kom på trods af de protester, der strømmede ind i løbet af sommeren. Og det er ikke kun vejpere og e-cigaretbrugere, der reagerer. Sundhedsforskere og friheds- og menneskerettighedsgrupper har også deltaget i debatten. 

En af dem er debattøren Hr. Guy Bentley aktiv i Fornuftsfonden som overvåger skattepolitik og forbrugerrettigheder i USA.

"E-cigaretter har uden for enhver rimelig tvivl vist sig at være et mindre skadeligt alternativ til cigaretter. Og en stor mængde forskning viser, at de er endnu mere effektive end nikotintyggegummi og -plastre til rygestop. Mange folkesundhedseksperter har advaret om, at et forbud mod e-juice med smag vil øge brugen af traditionelle cigaretter." skriver Guy Bentley på Reason.com

Skræmmer unge væk fra e-cigaretter

Ifølge politikere og Lobbygrupper I Californien er et forbud mod e-juice med smag en sikker måde at forhindre unge i at bruge elektroniske cigaretter på. Men ifølge Bentley er denne analyse mangelfuld. Især fordi flere undersøgelser viser, at unge, der prøver e-cigaretter, enten allerede er rygere eller bare er nysgerrige efter at vide, hvad de er.

"Det er ikke forskellige smage, der driver de unge. Ifølge både myndigheder og CDC er det nysgerrighed og risikovillighed, der er drivkraften." skriver Guy Bentley.

Han er ikke alene om denne analyse. En undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort i nabolandet Canada viser samme mønster. Nysgerrighed og gruppepres skilte sig ud i de 800 undersøgelser, der blev analyseret for at kaste lys over, hvorfor vejp er stigende blandt unge mennesker. 

Rygning stiger, når smagsstofferne forsvinder

Og ifølge Hr. Guy Bentley Forbuddet i Californien vil få stor betydning for folkesundheden og økonomien. I San Francisco, hvor et lignende forbud blev vedtaget for nylig, har undersøgelser vist, at vejp-brugere i vid udstrækning begynder at ryge igen. Samtidig lukker vejp-butikker, hvis største indtægtskilde altid har været e-juice med smag.

"Kritikere og forbudstilhængere har fuldstændig overset den rolle, som smagsstoffer spiller, når rygere skifter til e-cigaretter. Selv om formålet med et forbud ikke er at øge antallet af rygere, er det præcis, hvad der sker. Og det er utilgiveligt", skriver Guy Bentley.

Beslutningen om at forbyde smagstilsætninger i Californien skal underskrives af guvernøren, før den træder i kraft. Tidligere har staterne Massachusetts, New Jersey, New York og Rhode Island begrænset de smagsstoffer, der må være i e-væske.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *