Kalifornia kieltää maustetut sähköiset mehut

Viides osavaltio rajoittaa sähkösavukkeiden tarjontaa

Maustettuja sähköisiä mehuja ei saa enää myydä Kaliforniassa. Sikarit, piipputupakka ja tavalliset savukkeet pysyvät kuitenkin kaupoissa. Terveys- ja oikeusaktivistit reagoivat nyt päätökseen, joka uhkaa tuhota satoja sähkösavukeyrityksiä.

Kaliforniasta tulee viides osavaltio, joka kieltää maustetut e-nesteet Yhdysvalloissa. Päätös tehtiin kesän aikana tulleista protesteista huolimatta. Eivätkä vain vejp:n käyttäjät ja sähkösavukkeiden käyttäjät ole reagoineet. Myös terveystutkijat sekä vapaus- ja ihmisoikeusryhmät ovat liittyneet keskusteluun. 

Yksi heistä on keskustelija Guy Bentley aktiivinen Reason Foundation joka valvoo veropolitiikkaa ja kuluttajien oikeuksia Yhdysvalloissa.

"E-savukkeiden on osoitettu kiistatta olevan vähemmän haitallinen vaihtoehto savukkeille. Lisäksi monet tutkimukset osoittavat, että ne ovat jopa tehokkaampia kuin nikotiinipurukumit ja -laastarit tupakoinnin lopettamisessa. Monet kansanterveysasiantuntijat ovat varoittaneet, että maustettujen sähköisten mehujen kieltäminen lisää perinteisten savukkeiden käyttöä" kirjoittaa Guy Bentley Reason.com-sivustolla

Nuorten pelottelu sähkösavukkeilla

Mukaan poliitikot ja eturyhmät Kaliforniassa maustettujen sähköisten mehujen kieltäminen on varma keino estää nuoria käyttämästä sähkösavukkeita. Bentleyn mukaan tämä analyysi on kuitenkin virheellinen. Varsinkin kun useat tutkimukset osoittavat, että sähkösavukkeita kokeilevat nuoret ovat joko jo tupakoitsijoita tai vain uteliaita.

"Nuoret eivät ole kiinnostuneita erilaisista mauista. Sekä viranomaisten että CDC:n mukaan uteliaisuus ja riskinottohalukkuus ovat liikkeellepanevia voimia." kirjoittaa Guy Bentley.

Hän ei ole yksin tämän analyysin kanssa. Äskettäin julkaistu tutkimus naapurimaassa Kanadassa on sama kuvio. Uteliaisuus ja vertaispaine nousivat esiin 800 tutkimuksessa, jotka analysoitiin sen selvittämiseksi, miksi vejp on yleistymässä nuorten keskuudessa. 

Tupakointi lisääntyy makujen katoamisen myötä

Ja mukaan Guy Bentley kiellolla Kaliforniassa on merkittävä vaikutus kansanterveyteen ja talouteen. San Franciscossa, jossa samanlainen kielto hyväksyttiin hiljattain, tutkimukset ovat osoittaneet, että vejp:n käyttäjät ovat suurelta osin palaamassa takaisin tupakoinnin pariin. Samaan aikaan vejp-myymälät, joiden pääasiallinen tulonlähde on aina ollut maustetut sähköiset mehut, sulkevat ovensa.

"Kriitikot ja kieltämisen kannattajat ovat jättäneet täysin huomiotta makujen merkityksen, kun tupakoitsijat siirtyvät käyttämään sähkösavukkeita. Vaikka kiellon tavoitteena ei olisikaan lisätä tupakoitsijoiden määrää, juuri näin tapahtuu. Ja se on anteeksiantamatonta", kirjoittaa Guy Bentley.

Kuvernöörin on allekirjoitettava päätös makujen kieltämisestä Kaliforniassa ennen kuin se tulee voimaan. Aiemmin Massachusettsin, New Jerseyn, New Yorkin ja Rhode Islandin osavaltioissa on rajoitettu makuja, joita voi olla e-nesteessä.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *