Skynd dig at sige din mening om EU-afgifter på e-væske

Europa-Kommissionen ønsker at fastsætte en minimumsgrænse for afgifter på nikotinholdig e-juice. For at reducere brugen af røgfrie nikotinprodukter opfordrer ETHRA nu snus- og vejp-brugere til at give deres mening til kende om EU's planer om at harmonisere afgifterne på tobak og e-væske - før det er for sent.

"Europa-Kommissionen har udtrykkeligt erklæret, at under dens nye EU's plan for bekæmpelse af kræftvil bruge afgifter, smagsforbud og andre restriktioner til at begrænse e-cigaretter og andre nikotinprodukter. Det vil kun føre til, at flere europæere fortsætter med at ryge," skriver forbrugerorganisationen Ethra, European Tobacco Harm Reduction Advocates, på sin hjemmeside.

Arbejder for lave skatter

Ifølge Ethra Afgifterne på e-væske og andre skadesreducerende produkter som snus og nikotin pouches bør være så lave som muligt. 

"Harmoniserede afgifter bør ikke forhindre de enkelte lande i at vælge en skadesreducerende strategi for at reducere rygning i deres land. Derfor bør EU skelne klart mellem rygning og røgfri tobak, når det gælder beskatning. Systemet bør være baseret på, at flere mennesker skifter cigaretter ud med mindre skadelige alternativer - fra højrisiko til lavrisiko", skriver hun. Ethra.

Beskatningen bør tage hensyn til sundhedsspørgsmål, men samtidig være et etisk bæredygtigt svar på den aggressive beskatning af røgtobak, siger organisationen, som er et samarbejde mellem forbrugerorganisationer i de 27 EU-lande. Ifølge en nylig Ethra-undersøgelse blandt 35.000 vejp-brugere er prisen på e-cigaretter en stor barriere for dem, der både bruger e-cigaretter og røgtobak, for at skifte helt til vejpning.

Forbrugerne giver deres mening til kende

I nogle lande, som for eksempel Sverige, er der allerede E-juice beskattes (op til 4 SEK pr. milliliter). I Tyskland stemte parlamentet sidst om sidste uge gennem en afgift på e-væske og Danmark forventes at gøre det samme. På samme tid er Estland afskaffede skat på e-væske med den motivation at reducere det sorte marked for e-juice.

EU-Kommissionen har længe haft planer om at udligne afgiftsforskelle mellem landene, bl.a. for at mindske handelen på tværs af grænserne. Men først skal forbrugere, virksomheder og organisationer sige deres mening om planerne om at harmonisere afgifterne på både tobak og røgfrie nikotinprodukter. Deadline for dette er den 22. juni.

"Det er vigtigt, at alle, der bruger alternative nikotinprodukter til at holde op med at ryge, bliver hørt. Selvom mange spørgsmål drejer sig om tobaksrygning, er nogle af spørgsmålene i spørgeskemaet af stor betydning for fremtiden," skriver Ethra på sin hjemmeside.

"Ingen grund til at svare på alle spørgsmål"

Ifølge Ethra Det er nemt at registrere sig (med en google-konto eller lignende) for at svare på Europa-Kommissionens spørgsmål.

"Det er ikke nødvendigt at svare på alle spørgsmålene. Det vigtigste er spørgsmålene i afsnit 3 og personoplysningerne i afsnit 1", skriver han. Ethra.


Link til GIVE YOUR OPINION ON EU TAXES ON E-WATER AND NICOTINE PRODUCTS. (Trin: Gå til undersøgelsen, registrer dig og begynd at svare!)


Kilder:
PRESSERENDE OPFORDRING TIL HANDLING I FORBINDELSE MED EU'S SKATTEHØRING
ETHRA - Talking Points om skatKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *