Norge: Unge rygere bør ikke have lov til at købe e-cigaretter

Den norske regering vil tillade e-cigaretter og e-væske med nikotin. Men kun med tobakssmag og en aldersgrænse på 25 år. Det er resultatet af et regeringsforslag, som nu er sendt i høring.
"Det er en krænkelse af menneskerettighederne, som rammer unge rygere", siger Frank Tinmannsvik, Norsk Dampselskap.

Det norske sundhedsministerium ønsker at tillade salg af e-cigaretter med nikotin i pakken, hvilket tidligere har været forbudt i Norge. Og efter flere års forberedelse har den norske regering nu fremlagt et forslag, der vil tillade salg af e-cigaretter og e-juice med nikotin, men med en usædvanlig høj aldersgrænse og et omfattende smagsforbud. 

"Unge mennesker opfatter e-cigaretter med sød smag som mindre skadelige sammenlignet med tobakssmag. Og ved at sætte aldersgrænsen højt beskytter vi de unge, samtidig med at vi gør e-cigaretter tilgængelige for ældre mennesker, som bruger dem til at holde op med at ryge," skriver regeringen.

Overtrædelse af menneskerettighederne

Frank Tinmannsvik, aktiv i forbrugerforeningen Norsk Dampskibsselskab er chokeret over udmeldingen. En af grundene er, at analoge cigaretter allerede er tilgængelige for 18-årige i Norge.

"Det gør mig rasende. Vi har en skadesreduktionspolitik i Norge. Det er en del af aftalen med Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Adgang til mindre skadelige nikotinprodukter er en menneskeret. 18-årige kan købe cigaretter. Regeringen krænker menneskerettighederne ved at tilbageholde skadesreducerende produkter fra unge rygere," siger han. Frank Tinmannsvik til Vejpkollen.

Vil have samme regler som nabolandene

Norske vejpare har i årevis ventet på nyheder om, hvornår e-cigaretter og e-væske med nikotin vil blive lovligt at sælge i landet. På nuværende tidspunkt er det kun muligt at købe nikotinfri e-væske i Norge. Veganere kan dog importere e-væske med nikotin til eget brug.

Ifølge regeringen skulle Norge, som ikke er et EU-land, regulere e-cigaretter i henhold til retningslinjerne i det europæiske tobaksproduktdirektiv (TPD). Men det var i 2019. Processen med en ny lov tog lang tid, og det nuværende forslag er meget forskelligt fra, hvordan mange andre lande regulerer vejp-produkter. Hverken smagsforbud eller ekstremt høje aldersgrænser er en del af TPD. Men regeringen nævner nabolandene som rollemodeller.

"Vi ønsker en lovgivning, der ligner den danske og finske, og som kun tillader tobakssmag i e-væsken. Sverige foreslår også dette," skriver det norske sundhedsministerium.

"Et skammeligt forslag"

Ifølge Frank Tinmannsvik Norsk Dampselskap vil protestere højlydt mod regeringens lovforslag. Det har de gjort før, men dengang handlede det om retten til at få adgang til e-cigaretter i første omgang.

"Bureaukraterne og politikerne ser ud til at have glemt, at 600 vejpers stod frem i 2016 og vidnede foran parlamentet om, hvordan e-cigaretter hjælper dem med at holde op med at ryge. Det er, som om det aldrig er sket. Det er en skammelig opførsel og et skammeligt forslag."

Cigaretter er mere attraktive

Han mener, at industrien også vil reagere. Begrænsning af smagsvarianter i e-cigaretter kræver produkternes udseende og vil næppe tiltrække mange rygere. I hvert fald ikke så længe cigaretter er mere tilgængelige og lettere at få fat i.

"Det er meget sandsynligt, at de, der organiserer små butikker og tankstationer, vil protestere. De har længe udtrykt et stærkt ønske om at sælge skadereducerende produkter," siger Frank Timmansvik.

"E-cigaretter sammenlignes med fidget spinners"

Ifølge en undersøgelse fra sidste år er antallet af vejp-unge relativt lavt i Norge. Og ifølge sociologen Rikke Tokle Brugen af e-cigaretter er mere en trend end noget, der fører til nikotinafhængighed.

"Elever i 8. klasse er nysgerrige på e-cigaretter, men bruger dem sjældent. Elever i 9. klasse er mere tilbøjelige til at bruge e-cigaretter mere regelmæssigt. Men da vi sammenlignede tendenserne for gymnasieelever, fandt vi ud af, at færre og færre brugte e-cigaretter. Det ser simpelthen ud til at være en tendens. Nogle unge beskrev det i samme ånd som fidget spinners," skriver Rikke Tokle i sin undersøgelse. "Vaping og fidget-spinners": Et kvalitativt, longitudinelt studie af e-cigaretter i ungdomsårene"

Det norske forslag til ny lovgivning om e-cigaretter er i høring indtil udgangen af september 2021. 

Kilder til denne artikel:
Foreslået aldersgrænse på 25 år for e-cigaretter
Vaping og fidget-spinners: Et kvalitativt, longitudinelt studie af e-cigaretter i ungdomsåreneKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *