Norge: Unga rökare ska inte få köpa e-cigaretter

Norska regeringen vill tillåta e-cigaretter och e-vätska med nikotin. Men bara med tobakssmaker och en åldersgräns på 25 år. Det står klart sedan regeringen lämnat ett förslag som nu är ute på remiss.
”Det är ett brott mot mänskliga rättigheter som drabbar unga rökare” säger Frank Tinmannsvik, Norsk Dampselskap.

Norska hälsodepartementet vill tillåta försäljning av e-cigaretter med nikotin i ladet, något som tidiare varit förbjudet i Norge. Och efter flera års förberedelser har nu Norska regeringen lagt fram ett förslag, som förvisso tillåter försäljning av e-cigaretter och e-juice med nikotin, men samtidigt medför en ovanligt hög åldersgräns samt ett omfattande smakförbud. 

“Unga uppfattar e-cigaretter med söta smaker som mindre hälsofarliga jämfört med tobakssmaker. Och genom att sätta åldersgränsen högt skyddar vi unga, samtidigt som e-cigaretter blir tillgängliga för äldre som använder dem för att sluta röka” skriver regeringen.

Bryter mot mänskliga rättigheter

Frank Tinmannsvik, aktiv i konsumentföreningen Norsk Dampselskap är chockad över beskedet. En av anledningarna är att analoga cigaretter är tillgängliga redan för en 18-åring i Norge.

“Jag blir rasande. Vi har en politik för skadereducering i Norge. Det ingår i avtalet med Värlshälsoorganisationen, WHO. Tillgången till mindre skadliga nikotinprodukter är en mänsklig rättighet. 18 åringar kan ju köpa cigaretter. Regeringen bryter mot mänskliga rättigheter genom att undanhålla skadereducerande produkter från unga rökare” säger Frank Tinmannsvik till Vejpkollen.

Vill ha samma regler som grannländerna

Norska vejpare har i flera år väntat på besked om när e-cigaretter och e-vätska med nikotin ska bli lagliga att sälja i landet. I dagsläget går det endast att köpa nikotinfri e-vätska i Norge. Vejpare kan dock importera nikotinvätska för personligt bruk.

Enligt regeringen skulle Norge, som ett icke-EU-land, reglera e-cigaretter enligt riktlinjerna inom det Europeiska tobaksdirektivet, TPD. Men det var 2019. Processen med en ny lag drog ut på tiden och det liggande förslaget skiljer sig mycket från hur många andra länder reglerar vejpprodukter. Varken smakförbud eller extremt höga åldersgränser är en del av TPD. Regeringen nämner dock grannländerna som förebilder.

“Vi vill ha en liknande lagstiftning som Danmark och Finland och endast tillåta tobakssmaker i e-vätskan. Även Sverige har det på förslag” skriver Norska hälsodepartementet.

“Ett skamligt förslag”

Enligt Frank Tinmannsvik kommer Norsk Dampselskap att protestera högljutt mot regeringens lagförslag. De har gjort det förut, men då gällde det rätten att få tillgång till e-cigaretter över huvud taget.

“Byråkraterna och politikerna verkar ha glömt att 600 vejpare trädde fram 2016 och, inför parlamentet, och vittnade om hur e-cigaretter hjälper dem att sluta röka. Det är som om det aldrig har hänt. Det är ett skamligt beteende och ett skamligt förslag”

Cigaretter lockar mer

Han tror att även näringslivet kommer att reagera. Att begränsa smaksättningar i e-cigaretter tar udden av produkterna och lär inte locka särskilt många rökare. I alla fall inte så länge som cigaretter är mer tillgängliga och lättare att få tag på.

“De som organiserar små butiker och bensinmackar kommer med stor sannolikhet att protestera. De har länge uttryckt en stark vilja att sälja skadereducerande produkter” säger Frank Timmansvik.

“E-cigaretter jämförs med fidget spinners”

Enligt en studie från förra året är antalet vejpande ungdomar relativt lågt i Norge. Och enligt sociologen Rikke Tokle är användandet av e-cigaretter mer en trend, än något som leder till nikotinberoende.

“Elever i åttonde klass är nyfikna på e-cigaretter men använder dem sällan. Elever i årskurs nio är mer benägna att använda e-cigaretter mer regelbundet. Men när vi jämförde trenderna för gymnasieungdomar visade det sig att allt färre använde e-cigaretter. Det verkar helt enkelt röra sig om en trend. Några ungdomar beskrev det i samma anda som fidgetspinners” skriver, skriver Rikke Tokle i sin studie ’Vaping and fidget-spinners’: A qualitative, longitudinal study of e-cigarettes in adolescence”

Det norska förslaget på ny lagstiftning kring e-cigaretter är ute på remiss till slutet av September 2021. 

Källor till den här artikeln:
Foreslår 25-års aldersgrense for e-sigaretter
’Vaping and fidget-spinners’: A qualitative, longitudinal study of e-cigarettes in adolescenceGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *