Stor undersöking om e-cigaretter inom EU

Hur använder medborgare i EU e-cigaretter och andra rökfria nikotinprodukter?
Det vill organisationen ETHRA ta reda på. Över 25 000 e-cigarettanvändare och snusare har hittills svarat på en enkät, som kan bli den största europeiska sammanställningen någonsin i ämnet.


Viktig studie om dina nikotinvanor (e-cigaretter och snus) KLICKA HÄR (EU Nicotine User Survey)


“Målet är att visa en faktabaserad bild av hur det ser ut idag och hur framtida lagar och restriktioner kan påverka användarna – på gott och ont. Politiker inom EU vet alldeles för lite om detta” säger Philippe Poirson, redaktör på tidningen Vapolitique, engagerad i franska intresseförenigen #sovape och ansvarig för enkäten inom ETHRA.

”Bara negativt om e-cigaretter”

ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) är ett samarbete mellan konsumentdrivna intresseorganisationer från hela Europa. Organisationen representerar e-cigarettanvändare och snusare från ett 20-tal länder och bevakar främst EU-lagstiftning. Just nu ligger fokus på en kommande revidering av det Europeiska tobaksdirektivet, TPD.

“Informationen om e-cigaretter som når beslutsfattarna är ofta negativt vinklad och bygger på förutfattade meningar” menar Philippe Poirson. “När vi läser inlägg från de instanser som påverkar EU-politiker, slås vi av hur lite kunskap och intresse det egentligen finns om hur e-cigaretter fungerar för användarna inom EU. Hur ska de kunna fatta riktiga beslut, när de inte ens vet hur produkterna används här i Europa? De flesta grundar sina åsikter på vag data från USA och lyfter oklara risker, men aldrig potentiella hälsomässiga fördelar, med e-cigaretter.

Smaker, skatter och förbud

Enkäten fokuserar på tre huvudsakliga frågor: användarbeteende och tidigare rökvanor, tillgänglighet och priser samt reaktioner på restriktioner av olika smaksättningar.

“Vi har en känsla av att politiker inte reflekterar särskilt mycket över vilka konsekvenser ett smakförbud eller höga skatter får för användarna. Olika lobbygrupper sätter stor press på politikerna och en balanserad diskussion uteblir. Den här undersökningen leder förhoppningsvis till en mer öppen och seriös debatt” säger Philippe Poirson till Vejpkollen.

EU-direktivet för e-cigaretter görs om

I dagsläget samlar EU in åsikter och synpunkter på dagens TPD. Det är TPD som styr faktorer som nikotinhalter, produktregistrering, flasksäkerhet och storlekar på behållare. Bland annat. Alla länder inom EU har på eller annat sätt, implementerat TPD i sina respektive lagar kring tobak och liknande produkter.

Under senare tid har flera länder, däribland Sverige, även börjat beskatta e-vätska. Detta är dock inte en del av TPD – men kan mycket väl bli det i framtiden, menar Philippe Poirson. Och på samma sätt kan smakförbud, som är på gång i flera länder, bli en del av ett kommande tobaksdirektiv.

“Det är väldigt enkelt för beslutsfattare att strunta i vad enskilda personer säger och tycker. Men om en grupp organiserar sig och talar med en stark röst, då blir det svårare att värja sig. Därför är det viktigt att användare stödjer de förbund som arbetar för tobaksskadereducering, som e-cigaretter och snus. Och förhoppningsvis kan enkäten bli så pass omfattande att den även går att använda i enskilda länder och inte bara på EU-nivå” säger Philippe Poirson.

Viktig studie om dina nikotinvanor (e-cigaretter och snus) KLICKA HÄR (EU Nicotine User Survey)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *