Norja: Nuoret tupakoitsijat eivät saisi ostaa sähkösavukkeita.

Norjan hallitus haluaa sallia sähkösavukkeet ja nikotiinia sisältävät e-nesteet. Mutta vain tupakan makuiset ja 25 vuoden ikärajalla. Tämä käy ilmi hallituksen ehdotuksesta, joka on nyt lausuntokierroksella.
"Se on ihmisoikeusloukkaus, joka vaikuttaa nuoriin tupakoitsijoihin", sanoo Frank Tinmannsvik, Norsk Dampselskap.

Norjan terveysministeriö haluaa sallia sellaisten sähkösavukkeiden myynnin, joiden pakkauksessa on nikotiinia, mikä on aiemmin ollut kiellettyä Norjassa. Vuosien valmistelun jälkeen Norjan hallitus on nyt esittänyt ehdotuksen, joka sallisi nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden ja -mehujen myynnin, mutta poikkeuksellisen korkealla ikärajalla ja kattavalla makukiellolla. 

"Nuoret pitävät makeita makuja sisältäviä sähkösavukkeita vähemmän haitallisina kuin tupakan makuja sisältäviä. Asettamalla ikärajan korkeaksi suojelemme nuoria ja teemme sähkösavukkeet samalla myös vanhempien ihmisten saataville, jotka käyttävät niitä tupakoinnin lopettamiseen", hallitus kirjoittaa.

Ihmisoikeuksien loukkaaminen

Frank Tinmannsvik, aktiivinen kuluttajayhdistyksen jäsen Norwegian Steam Company on järkyttynyt ilmoituksesta. Yksi syy on se, että Norjassa 18-vuotiaat voivat jo ostaa analogisia savukkeita.

"Se saa minut raivostumaan. Meillä Norjassa on haittojen vähentämispolitiikka. Se on osa Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa tehtyä sopimusta. Vähemmän haitallisten nikotiinituotteiden saatavuus on ihmisoikeus. 18-vuotiaat voivat ostaa savukkeita. Hallitus loukkaa ihmisoikeuksia, kun se estää haittoja vähentäviä tuotteita nuorilta tupakoitsijoilta", sanoo Nicola. Frank Tinmannsvik Vejpkollen:hen.

Haluavat samat säännöt kuin naapurimaat

Norjan vejpare on vuosien ajan odottanut uutisia siitä, milloin sähkösavukkeet - ja nikotiinia sisältävän e-nesteen myynti tulee lailliseksi maassa. Tällä hetkellä Norjasta voi ostaa vain nikotiinittomia e-nesteitä. Vegaanit voivat kuitenkin tuoda nikotiinipitoista e-nestettä omaan käyttöönsä.

Hallituksen mukaan Norjan, joka ei ole EU:n jäsenvaltio, oli tarkoitus säännellä sähkösavukkeita EU:n tupakkatuotedirektiivin (TPD) suuntaviivojen mukaisesti. Mutta se oli vuonna 2019. Uuden lain prosessi kesti kauan, ja nykyinen ehdotus poikkeaa hyvin paljon siitä, miten monet muut maat sääntelevät vejp-tuotteita. Makukiellot tai erittäin korkeat ikärajat eivät kuulu TPD:hen. Hallitus mainitsee kuitenkin naapurimaat esikuvina.

"Haluamme samanlaisen lainsäädännön kuin Tanskassa ja Suomessa ja sallia vain tupakan makuaineet e-nesteessä. Myös Ruotsi ehdottaa tätä", Norjan terveysministeriö kirjoittaa.

"Häpeällinen ehdotus"

Mukaan Frank Tinmannsvik Norsk Dampselskap aikoo protestoida äänekkäästi hallituksen lakiehdotusta vastaan. He ovat tehneet niin aiemminkin, mutta silloin kyse oli oikeudesta saada sähkösavukkeita ylipäätään.

"Byrokraatit ja poliitikot näyttävät unohtaneen, että 600 vejp-käyttäjää ilmoittautui vuonna 2016 ja kertoi parlamentin edessä, miten sähkösavukkeet auttavat heitä lopettamaan tupakoinnin. Aivan kuin sitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Se on häpeällistä käytöstä ja häpeällinen ehdotus"

Savukkeet ovat houkuttelevampia

Hän uskoo, että myös teollisuus reagoi. Makujen rajoittaminen sähkösavukkeissa vaatii tuotteiden ulkonäkö eikä se todennäköisesti houkuttele monia tupakoitsijoita. Ainakaan niin kauan kuin savukkeita on enemmän saatavilla ja helpommin saatavissa.

"Ne, jotka järjestävät pieniä kauppoja ja huoltoasemia, protestoivat hyvin todennäköisesti. He ovat jo pitkään ilmaisseet voimakkaan halunsa myydä haittoja vähentäviä tuotteita", Frank Timmansvik sanoo.

"Sähkösavukkeita verrataan fidget spinnereihin"

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan vejp-nuorten määrä on Norjassa suhteellisen pieni. Ja sosiologin mukaan Rikke Tokle sähkösavukkeiden käyttö on pikemminkin trendi kuin nikotiiniriippuvuutta aiheuttava asia.

"Kahdeksasluokkalaiset ovat uteliaita sähkösavukkeista, mutta käyttävät niitä harvoin. Yhdeksäsluokkalaiset käyttävät sähkösavukkeita todennäköisemmin säännöllisemmin. Mutta kun vertasimme lukiolaisten suuntauksia, huomasimme, että yhä harvempi käyttää sähkösavukkeita. Tämä näyttää yksinkertaisesti olevan trendi. Jotkut nuoret kuvailivat sitä samassa hengessä kuin fidget spinnereitä", kirjoittaa Rikke Tokle tutkimuksessaan. 'Vaping and fidget-spinners': Kvalitatiivinen pitkittäistutkimus sähkösavukkeista nuoruusiässä"

Norjan ehdotus sähkösavukkeita koskevaksi uudeksi lainsäädännöksi on lausuntokierroksella syyskuun 2021 loppuun asti. 

Tämän artikkelin lähteet:
Ehdotettu 25 vuoden ikäraja sähkösavukkeille
Vaping and fidget-spinners: Kvalitatiivinen pitkittäistutkimus sähkösavukkeista nuoruusiässä.Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *