Betalingsvirksomheder afviser e-cigaretter

Problemer med kontrakter og suspenderede betalingstjenester. Det har ramt flere virksomheder, der sælger e-cigaretter og e-juice, i de seneste måneder.
"Jeg var nødt til at starte vejp-butikken med swish-betaling. Det er ikke optimalt", siger den svenske e-juiceproducent Linus "Koyuki" Gustafsson.

I over en måned har forhandlere af e-cigaretter oplevet problemer med deres betalingssystemer. Der er rapporter fra hele verden om, at blandt andet PayPal stoppet alle betalinger relateret til vejp-produkter. Årsagen er, at PayPal ikke længere anser e-cigaretter for at være "etisk bæredygtige" for virksomheden, ifølge Vapes' planet. Virksomheder, der er blevet påvirket, omfatter blandt andet British Vaping101, Creme de Vape, essensproducenten Molinbær. Også den kinesiske tech-gigant FastTech har stoppede betalinger via PayPal.

Tvister med kreditkortselskaber

I Sverige har virksomheder også oplevet problemer med betalinger. Og det gælder ikke kun PayPal, men også andre kredittjenester som for eksempel Klarna.

"Det er i virkeligheden kreditkortselskaberne VISA og MasterCard som dikterer vilkår og betingelser og opkræver et årligt gebyr af virksomheder, der handler med "tobaksvarer". Og e-cigaretter kategoriseres ofte som 'tobak' i internationale sammenhænge - nikotin eller ej", siger han. Niklas Linder, formand for Electronic Cigarette Industry Association, Vejpkollen.

Det har angiveligt ført til konflikter mellem kortudstedere som Mastercard og VISA og kreditselskaber som Klarna.

Lukkede kassen uden varsel

En af de svenske iværksættere, der er i problemer, er e-juice-producenten Linus "Koyuki" GustafssonI 2018 åbnede han en onlinebutik for at sælge sine nikotinfri e-væsker. For at få betaling brugte han en standardaftale med Klarna. Men efter bare tre dage lukkede Klarna kassen. Begrundelsen var, at salget krævede en særlig aftale.

"Men det tog over en uge for Klarna at forklare, hvad der var sket. Og endnu flere uger til at få styr på det. I mellemtiden blev pengene fra salget indefrosset," siger Linus Gustafsson.

Kontraktkrav kolliderer med lovgivningen

Den særlige højrisikoaftale kræver, at en forhandler kan fremvise en officiel tilladelse fra myndighederne til at sælge e-cigaretter, uanset om de er nikotinfri produkter eller ej. Det viste sig at være lettere sagt end gjort. Især fordi svensk lov ikke regulerer nikotinfri e-væsker.

"Og for at sælge regulerede e-cigs i Sverige kræver myndighederne kun en anmeldelse, så der findes ingen formel tilladelse", siger han. Linus Gustavsson til Vejpkollen.

Ingen nye aftaler "inden for en overskuelig fremtid"

Nu er det hele lykkedes for Linus Gustafsson gennem en ny aftale med Klarna. Men først efter et besværligt puslespil med forskellige papirer og tilsynsafgørelser fra kommunen (det er kommunerne, der fører tilsyn med butikker, der sælger e-cigaretter og tobak).

Men da han for nylig startede endnu en vejpshop (eliquids.se), var det tid igen. Og denne gang var døren allerede lukket.

"Nu bad jeg om en såkaldt højrisikoaftale med det samme. Men beskeden var, at Klarna var i konflikt med sin kortudbyder, og at ingen nye aftaler kunne være relevante "inden for en overskuelig fremtid". Så jeg måtte starte vejp-shoppen med swish-betaling i stedet. Hvilket ikke er optimalt", siger Linus Gustavsson.

Problemerne skal løses

Ifølge Klarna er de potentielle problemer, som Linus Gustafsson stødte på, ikke længere relevante. I hvert fald ikke når Vejpollen spørger.

"Vi har ikke noget stop for ansøgninger eller salg hos e-forhandlere, der sælger e-cigaretter." siger Niklas Gillström, presseansvarlig hos Klarna.

Hård kontrol med e-cigaretter

Samtidig bekræfter han, at Klarnas krav til forhandlere, der sælger e-cigaretter, er strenge på samme måde som for salg af tobak og alkohol.

"De fleste af de segmenter, som Klarna accepterer, kræver, at vi får en dybere forståelse af, hvordan forhandlerne arbejder, for at vi kan godkende en ansøgning. Ved salg af e-cigaretter og i segmenter som tobak og alkohol følger vi op på, hvordan butikkerne håndterer alderskontrollen, og hvordan varerne udleveres til kunderne, når der er foretaget en alderskontrol. Nogle lande kræver også en licens for at sælge e-cigaretter. I disse tilfælde beder vi også om butikkens licens," siger han. Niklas Gillström til Vejpkollen.

Har ikke modtaget nogen feedback

Men Linus "Koyuki" Gustafsson er stadig kritisk over for, hvordan Klarna kommunikerer med sine erhvervskunder.

"Til at begynde med nævnte den information, jeg fik, da jeg indgik aftalen med Klarna, ikke denne 'højrisikoaftale'," siger han til Vejpkollen.

Og han har ikke bemærket, at problemerne med kortholderne er blevet løst. I hvert fald ikke endnu.

"De har i hvert fald ikke informeret mig eller nogen af os, der står i kø for at åbne en kasse hos Klarna, om, at problemerne er løst. Jeg har slet ikke fået nogen tilbagemelding, selv om det var lovet." siger Linus Gustafsson.

Kilder:
PayPal-problemerne breder sig (Planet of the vapes)

Meddelelse - PayPal-betalingsmetoden suspenderes for de fleste e-cigaretter - Fasttech


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *