Maksuyhtiöt hylkäävät sähkösavukkeet

Sopimuksiin liittyvät ongelmat ja keskeytetyt maksupalvelut. Tämä on vaikuttanut viime kuukausina useisiin sähkösavukkeita ja -mehuja myyviin yrityksiin.
"Minun piti aloittaa vejp-kauppa swish-maksulla. Se ei ole optimaalista", sanoo ruotsalainen e-mehun valmistaja Linus "Koyuki" Gustafsson.

E-savukkeiden jälleenmyyjillä on ollut jo yli kuukauden ajan ongelmia maksujärjestelmiensä kanssa. Eri puolilta maailmaa on raportoitu, että mm. PayPal pysäytti kaikki vejp-tuotteisiin liittyvät maksut. Syynä on se, että PayPal ei enää pidä sähkösavukkeita "eettisesti kestävinä" yhtiön kannalta, kertoo Vapen planeetta. Vaikutuksen kohteena ovat olleet muun muassa seuraavat yritykset: British British Vaping101, Creme de Vape, olennainen valmistaja Molinberry. Myös kiinalainen teknologiajätti FastTech on pysäytti maksut PayPalin kautta.

Riita luottokorttiyhtiöiden kanssa

Myös Ruotsissa yritykset ovat kohdanneet ongelmia maksujen kanssa. Tämä ei koske ainoastaan PayPalia vaan myös muita luottopalveluja, kuten Klarnaa.

"Luottokorttiyhtiöt ovat oikeastaan VISA ja MasterCard joka määrää ehdot ja perii vuosittaisen maksun tupakkatuotteita myyviltä yrityksiltä. E-savukkeet luokitellaan kansainvälisissä yhteyksissä usein "tupakaksi" - nikotiinilla tai ilman", sanoo Niklas Linder, sähköisten savukkeiden teollisuusyhdistyksen puheenjohtaja, Vejpkollen.

Tämä on tiettävästi johtanut kiistoihin Mastercardin ja Visan kaltaisten korttien myöntäjien ja Klarnan kaltaisten luottolaitosten välillä.

Sulki kassan varoittamatta

Yksi vaikeuksissa olevista ruotsalaisista yrittäjistä on e-mehujen valmistaja Linus "Koyuki" GustafssonVuonna 2018 hän avasi verkkokaupan myydäkseen nikotiinittomia e-nesteitä. Saadakseen maksun hän käytti vakiosopimusta Klarnan kanssa. Vain kolmen päivän jälkeen Klarna kuitenkin sulki kassan. Syyksi ilmoitettiin, että myynti vaatii erikoissopimuksen.

"Mutta kesti yli viikon, ennen kuin Klarna selitti, mitä oli tapahtunut. Ja vielä useita viikkoja sen selvittämiseen. Sillä välin myynnistä saadut rahat jäädytettiin", Linus Gustafsson sanoo.

Sopimusvaatimukset ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa

Erityisen korkean riskin sopimus edellyttää, että vähittäismyyjän on esitettävä viranomaisten virallinen lupa myydä sähkösavukkeita riippumatta siitä, ovatko ne nikotiinittomia tuotteita vai eivät. Tämä osoittautui helpommin sanotuksi kuin tehdyksi. Etenkin, kun Ruotsin lainsäädännössä ei säännellä nikotiinittomia e-nesteitä.

"Säänneltyjen sähkötupakoiden myyntiin Ruotsissa viranomaiset vaativat vain ilmoituksen, joten virallista lupaa ei ole olemassa", sanoo Linus Gustavsson Vejpkollen:hen.

Ei uusia sopimuksia "lähitulevaisuudessa".

Nyt kaikki onnistui Linus Gustafssonin kohdalla uudella sopimuksella Klarnan kanssa. Mutta vasta sen jälkeen, kun oli käyty vaivalloinen palapeli erilaisten papereiden ja kunnan valvontapäätösten kanssa (kunnat valvovat sähkötupakkaa ja tupakkaa myyviä myymälöitä).

Mutta kun hän hiljattain perusti toisen vejpshopin (eliquids.se), oli taas aika. Ja tällä kertaa ovi oli jo kiinni.

"Nyt pyysin heti niin sanottua korkean riskin sopimusta. Mutta viesti oli, että Klarna oli riidoissa korttitoimittajansa kanssa ja että uudet sopimukset eivät voi olla relevantteja "lähitulevaisuudessa". Niinpä jouduin sen sijaan aloittamaan vejp-kaupan swish paymentilla. Mikä ei ole optimaalista", sanoo Linus Gustavsson.

Ongelmat olisi ratkaistava

Klarnan mukaan Linus Gustafssonin kohtaamat mahdolliset ongelmat eivät ole enää ajankohtaisia. Ainakaan silloin, kun Vejpollen kysyy.

"Meillä ei ole mitään hakemuksia tai myyntiä koskevia rajoituksia e-savukkeita myyvien e-vähittäismyyjien kanssa." sanoo Niklas Gillström, Klarnan lehdistöpäällikkö.

Kova valvonta sähkösavukkeille

Samalla hän vahvistaa, että Klarnan vaatimukset sähkösavukkeita myyville vähittäiskauppiaille ovat tiukat samalla tavalla kuin tupakan ja alkoholin myynnille.

"Useimmat Klarnan hyväksymät segmentit edellyttävät, että ymmärrämme tarkemmin, miten kauppiaat toimivat, jotta voimme hyväksyä hakemuksen. Kun myymme sähkösavukkeita sekä tupakan ja alkoholin kaltaisten segmenttien kautta, seuraamme, miten kaupat hoitavat ikätarkastukset ja miten tavarat luovutetaan asiakkaille ikätarkastuksen jälkeen. Joissakin maissa myös sähkösavukkeiden myyntiin vaaditaan lupa. Näissä tapauksissa pyydämme myös myymälän toimiluvan", sanoo Niklas Gillström Vejpkollen:hen.

Ei saanut palautetta

Linus "Koyuki" Gustafsson suhtautuu kuitenkin kriittisesti siihen, miten Klarna kommunikoi yritysasiakkaidensa kanssa.

"Aluksi tiedoissa, jotka sain solmiessani sopimuksen Klarnan kanssa, ei mainittu tätä 'korkean riskin sopimusta'", hän kertoo Vejpkollen:lle.

Eikä hän ole huomannut, että kortinhaltijoiden ongelmat olisi ratkaistu. Ainakaan vielä.

"Joka tapauksessa he eivät ole ilmoittaneet minulle tai kenellekään meistä, jotka jonotamme Klarnan kassan avaamista, että ongelmat olisi ratkaistu. En ole saanut minkäänlaista palautetta, vaikka niin luvattiin." toteaa Linus Gustafsson.

Lähteet:
PayPal-ongelmat lisääntyvät (Planet of the vapes)

Ilmoitus-PayPal-maksutapa keskeytetään useimpien sähkösavukkeiden osalta - Fasttech


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *