EU haluaa rajoittaa sähkösavukkeita entisestään

Vuotaneiden mediatietojen mukaan sähkösavukkeiden käytön rajoittaminen on osa EU:n uutta suunnitelmaa syövän torjumiseksi Euroopassa.
"He päättävät toimia vastoin kaikkea tieteellistä näyttöä", sanoo ETHRA-järjestö.

EU:n uusi suunnitelma syövän torjumiseksi jäsenmaissa julkaistaan helmikuun alussa. Yksityiskohtia suunnitelman sisällöstä on kuitenkin jo vuotanut julkisuuteen. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on vähentää tupakoitsijoiden määrää nykyisestä 20 prosentista 5 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä. Komission mukaan tupakointi aiheuttaa 90 prosenttia keuhkosyöpätapauksista, joten tupakoinnin rajoittaminen alueella on ensisijainen tavoite. Savukkeiden lisäksi komissio haluaa rajoittaa myös savukkeiden vaihtoehtoja: sähkösavukkeita ja muita nikotiinituotteita.

Olisi keskityttävä haittojen vähentämiseen

Useat tutkijat ja lausunnonantajat ovat kehottaneet komissiota edistämään vähemmän haitallisten vaihtoehtojen, kuten nuuskan ja sähkösavukkeiden, kehittämistä. Heidän mukaansa nämä tupakan haittojen vähentämismenetelmät vähentäisivät syöpäriskejä ja antaisivat samalla tupakoitsijoille mahdollisuuden säilyttää nikotiinin. monet alan asiantuntijat.

"Tiedämme, että jotkin nikotiinin nauttimistavat ovat vaarallisempia kuin toiset, eivätkä kaikki tupakan käyttötavat ole hengenvaarallisia. Haluan, että komissio tunnustaa, mitä tupakan haittojen vähentäminen tarkoittaa. Heidän pitäisi antaa tupakoijille tietoa, jotta he tietäisivät, että nuuska ja sähkösavukkeet ovat vähemmän haitallisia vaihtoehtoja savukkeille"
Siinä sanotaan Anders Milton, ruotsalainen lääkäri ja Ruotsin lääkäriliiton entinen puheenjohtaja, Vejpkollen:lle.

E-savukkeet ja nuuska eivät lyhennä elämää

Kun kyseessä on mielipidekirjoitus Eureporter-lehdessä merkitty Anders Milton Anders Milttonin mukaan Euroopan komissio voi edistää syövän vähentämistä esimerkiksi tekemällä sähkösavukkeista houkuttelevampia ohjaamalla hinnoittelua myönteiseen suuntaan. Hän mainitsee myös, että Ruotsalainen nuuska todistetuksi vaihtoehdoksi tupakoinnin haittojen vähentämiseksi.

"Ruotsissa nikotiinin käyttäjät kuolevat tupakkaan liittyviin sairauksiin paljon harvemmin kuin muissa maissa. Olemme loistava esimerkki maailmassa ja Euroopassa. Snus ei ole terveysruokaa, mutta se ei lyhennä elämää. Ja jos tupakoitsijat siirtyvät sähkösavukkeisiin, se vähentää Royal College of Physiciansin mukaan eri sairauksien riskiä 95 prosenttia." Anders Milton.

Haluavat rajoittaa sähkösavukkeiden käyttöä.

Vuotaneiden tietojen mukaan komissio on nyt kuitenkin menossa päinvastaiseen suuntaan. Sanomalehtien mukaan Euractive ja Politico Komissio haluaa tehdä sähkösavukkeista sen sijaan sähköisiä savukkeita. vähemmän houkutteleva. Tämä toteutetaan muun muassa yhteisillä veroilla sekä vejpa:n kattavalla kiellolla julkisilla paikoilla. Myös makuja koskevat rajoitukset ovat esityslistalla, kuten seuraavat tiedot kertovat Vaporound-lehti

"Jos tiedot pitävät paikkansa, se on hyvin huolestuttavaa. Se viittaa siihen, että komissio jättää huomiotta kaiken tieteellisen näytön haittojen vähentämisestä ja samalla kaikki eurooppalaiset kuluttajat, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin sähkösavukkeiden avulla", sanoi kuluttajajärjestön edustaja. ETHRA, tupakan haittojen vähentämisen eurooppalaiset puolestapuhujat (European Tobacco Harm Reduction Advocates) Vejpkollen:hen.

38 000 vejp-asiakasta vastasi kyselyyn.

Suuren tutkimuksen mukaan Vuonna 2020 20-80 prosenttia EU:n tupakoivasta väestöstä käyttää sähkösavukkeita joko päivittäin tai satunnaisesti. Niistä entinen tupakoitsija 7-15 prosenttia käyttää sähkösavukkeita.

Syksyllä ETHRA toteutti myös syksyllä kyselytutkimus 38 000 käyttäjää vastasi kysymyksiin, jotka koskivat makuja, saatavuutta ja sitä, mikä saa vaihtoehtoiset nikotiinituotteet pitämään heidät erossa perinteisistä savukkeista. Tuloksia ei ole vielä saatu valmiiksi. 

Taistelee komissiota vastaan

ETHRAn mukaan suunnitellut toimenpiteet sähkösavukkeiden rajoittamiseksi ovat suora isku sekä tupakoitsijoille että sähkösavukkeiden käyttäjille. Vaping on ETHRAn mukaan väylä pois tupakasta.

"Tuhannet kuluttajat ovat kommentoineet tätä asiaa komission uuden syöväntorjuntasuunnitelman valmistelun yhteydessä. Jos komissio valitsee tämän tien, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taistella ehdotusta vastaan kaikissa mahdollisissa tilanteissa", sanoo ETHRA Vejpkollen:hen.

Euroopan komission kerrotaan julkaisevan ensimmäisen luonnoksensa uudesta syöväntorjuntasuunnitelmasta viikon puolivälissä.

Tämän artikkelin lähteet:

Komissio kaavailee tupakatonta Eurooppaa vuoteen 2040 mennessä vuotaneessa syöpäsuunnitelmassa.

Komission syöpäsuunnitelman mukaan tupakan käyttöä vähennetään huomattavasti vuoteen 2040 mennessä.

Vuotanut Euroopan komission ehdotus asettaa Vapingin uhan allePidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *