vejp:n vastaista lobbausta syytetään viranomaisten lahjonnasta

Filippiinien elintarvike- ja lääkevirasto (PH FDA) otti rahaa lobbausryhmiltä, jotta se voisi ajaa tiukempaa linjaa sähkösavukkeita vastaan. Tämä paljastui syksyllä tehdyssä tutkimuksessa. Nyt kansainvälisten asiantuntijoiden kritiikki kasvaa.

"Lainsäädäntöelinten on nautittava suurta julkista luottamusta. Rahan ottaminen ryhmiltä, joiden etujen mukaista on muuttaa lakia tiettyyn suuntaan, tuhoaa tämän luottamuksen. Tässä tapauksessa rahat tulevat Bloomberg Philanthropiesilta. Heillä on julkilausuttu agenda rajoittaa sellaisten tuotteiden saatavuutta, jotka voivat vähentää nikotiinin käytön riskejä." sanoo David Sweanorkanadalainen lakimies, joka on toiminut aktiivisesti maailmanlaajuisen tupakanvalvonnan parissa vuosikymmeniä, kertoi lehdelle, että Maharlika TV.

Kiellosta sääntelyyn

Filippiineillä on käyty viime vuosina kiivasta keskustelua sähkösavukkeista. Presidentti Rodrigo Duterte meni niin pitkälle, että sähkösavukkeiden kieltäminen yhteensä vuonna 2019. Terveysministeri puolestaan ehdotti kiellon sijaan tiukkaa sääntelyä.

Syksyllä 2020 Filippiinien hallitus päätti, että säännellä vaihtoehtoisia nikotiinituotteita samalla tavalla kuin Euroopan unionissa. Uuteen lakiin sisältyy myynnin ikävaatimuksia (18 vuotta), mainontakieltoja, nikotiinivaroituksia pakkauksissa ja kattava tuoterekisteröinti sekä e-nesteen että elektronisten osien osalta. Samalla vejping kielletään julkisilla paikoilla.

Miljoona sähkösavukkeiden käyttäjää

Filippiineillä on tällä hetkellä noin 16 miljoonaa tupakoitsijaa, ja 88 000 kuolee vuosittain savukkeisiin liittyviin sairauksiin. Järjestön mukaan Lopeta lopullisesti yli miljoona filippiiniläistä käyttää sähkösavukkeita. Järjestön mukaan uudet lait vaikuttavat kovasti sekä yrityksiin että käyttäjiin.

"Miljoona filippiiniläistä käyttää vejp-tuotteita pysyäkseen erossa savukkeista. Vaikka näemme yhä enemmän todisteita siitä, että sähkösavukkeet ovat todellakin vähemmän haitallinen vaihtoehto, terveysviranomaiset näyttävät haluavan, että he palaavat takaisin tupakointiin." Sanoo lääkäri ja yhdistyksen puheenjohtaja, Lorenzo Mata osoitteeseen Manila Bulletin -sanomalehti.

Lainsäädäntöä on muokattu FDA:n ohjeiden perusteella. Ja mukaan Lorenzo Mata se on suhteettoman ankara suhteessa seuraaviin seikkoihin sähkösavukkeisiin liittyy vain vähän riskejä.

"He haluavat säännellä sähkösavukkeita samalla tavalla kuin uusia lääkkeitä. Tässä ei kuitenkaan ole kyse lääkkeistä, ei edes lähellekään. Lainsäädäntö ajaa monet pienyrittäjät ulos liiketoiminnasta ja estää uusien yritysten tulon markkinoille", sanoo Lorenzo Mata

Saanut suuria rahasummia

Filippiinien kansanterveysministeriön uusia tupakka- ja nikotiinituotteita koskevia suuntaviivoja koskevassa kuulemisessa paljastui, että ministeriö on saanut järjestöt maksavat suuria summia Unioni ja Bloombergin aloite. Näitä järjestöjä puolestaan rahoittavat Bloomberg Philanthropies ja amerikkalainen miljonääri Michael Bloomberg. Bloomberg on tullut tunnetuksi tupakkateollisuutta vastaan käymällä aktiivista taistelua, mutta hän on ottanut kohteekseen myös vaihtoehtoiset nikotiinituotteet, kuten sähkösavukkeet ja nuuskan. Tämä rinnastaa vejping ja sähkösavukkeet tavalliseen tupakointiin. Blombergin säätiöt kannattavat tätä usein.

Rahoittaa myös WHO:ta

Se on osallistunut eri järjestöjen toimintaan muun muassa seuraavilla aloilla Maailman terveysjärjestö (WHO)Bloomberg Philathropiesilla on merkittävä vaikutus tupakoinnin torjuntaan maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan yhä useammat terveystutkijat pitävät Bloombergin kielteistä suhtautumista vaihtoehtoisiin nikotiinituotteisiin ongelmallisena. Useiden tutkijoiden ja kommentoijien mukaan sähkösavukkeiden kehittämisen torjuminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

"Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan puhtaasta kolonialismista. Kyse on moraalisesta agendasta, joka riistää tupakoitsijoilta mahdollisuuden parantaa terveyttään siirtymällä vähemmän haitallisiin tuotteisiin", kommentoija sanoo. Michelle Minton osoitteeseen Maharlika TV.

"Ihmisoikeuksien polkeminen"

Michelle Minton, joka työskentelee vapauteen ja oikeuksiin liittyvien kysymysten parissa Yhdysvaltain Competitive Enterprise Institutetoteaa, että Blombergin säätiöt ovat puhtaasti lobbausorganisaatioita, jotka eivät välitä niiden maiden todellisista tarpeista, joissa niillä on vaikutusvaltaa. 

"Monissa maissa, joissa perinteisten tupakoinnin lopettamismenetelmien saatavuus on rajallista, haittoja vähentävillä tuotteilla on tärkeä rooli. Vähäriskisten vaihtoehtojen saatavuuden rajoittaminen loukkaa tupakoitsijoiden ihmisoikeuksia", sanoo Michelle Minton.

Vaatii tutkimusta 

Useat filippiiniläispoliitikot ovat nyt vaatineet tutkimusta siitä, miten Blomberg-säätiö rahoitti PH FDA:ta ja mikä oli sen tarkoitus. Ulkopuolisen organisaation yritykset valvoa valtion virastoja voivat osoittautua lainvastaisiksi sekä Filippiineillä että Yhdysvalloissa.

"Meidän on tiedettävä, kuinka paljon rahaa on kyse, sekä dollareissa että viraston budjetissa. Ja meidän on tiedettävä, oliko rahoituksella jokin vastike tai ilmoitettu tarkoitus. Se voi johtaa oikeudellisiin seurauksiin." Sanoo Tohtori Joel Nitzkin, Yhdysvalloissa haittojen vähentämisen puolesta työskentelevän Yhdysvaltain tupakanvalvontatyöryhmän puheenjohtaja, jotta Manila Standard.

"Yhtä paha kuin tupakkateollisuus"

Hänen seurassaan on Scott D. Ballin, joka aiemmin käsitteli tupakan sääntelyä Yhdysvaltain FDA:ssa.

"Jos rahat olisivat tulleet tupakkateollisuudelta, terveysalan sidosryhmät ympäri maailmaa olisivat raivostuneet. Mutta tämä ei ole yhtään vähemmän huolestuttavaa", sanoo Scott D Ballin osoitteeseen Manila Standard.

Hän toivoo nyt, että Filippiinien hallitus tutkii asiaa tarkemmin. Ja että muut terveysviranomaiset eri puolilla maailmaa ovat valppaina asiattoman ulkopuolisen vaikutuksen suhteen.

"Politiikan ja lainsäädännön tulisi perustua avoimuuteen ja vankkaan tieteelliseen tietoon. Rahan vastaanottaminen paljastamatta tarkoitusta tai vastasaatavia on ehdottomasti ongelma. Tämä pätee sekä eettisesti että oikeudellisesti", sanoo Scott D Ballin.

1,5 miljardia euroa makujen kieltämiseksi e-sikareissa

Säätiönä Bloomberg Philanthropies on myöntänyt yli miljardi dollaria tupakoinnin torjuntajärjestöille eri puolilla maailmaa. Säätiö on sellaisten järjestöjen takana kuin Campaign for Tobacco-Free Kids, jolla on vaikutusvaltaa moniin vastaaviin tupakanvastaisiin liikkeisiin eri puolilla maailmaa. Vuonna 2019 Michael Bloomberg ilmoitti, että säätiö sijoittaa 160 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (1,5 miljardia Ruotsin kruunua) kampanja makujen kieltämiseksi sähkösavukkeissa Yhdysvalloissa. Toistaiseksi useat valtiot ottivat käyttöön kieltoja mikä on kampanjan mukaista.

Päivitys 23. maaliskuuta 2021: Paljastuksen jälkeen Filippiinien FDA on myöntänyt, että se on hakenut ja saanut vastaavan luvan. 1,3 miljoonaa Bloomberg-säätiöltä Unioni. Tarkoituksena on palkata henkilöstöä laatimaan sähkösavukkeita ja lämpö-ei-poltto-tuotteita koskevaa lainsäädäntöä.

Tämän artikkelin lähteet:
FDA myöntää palkanneensa ihmisiä laatimaan säännöksiä höyrylaitteista tupakanvastaisilla rahoilla.

Kansainvälinen paine kasvaa Bloombergin sekaantumista PH FDA:n toimintaan vastaan.

FDA vastaanottaa ulkomaista rahaa "häpeällistä ja pöyristyttävää" - höyrystysryhmät

Bloombergin lahjoitus Filippiinien FDA:lle saattoi asiantuntijoiden mukaan rikkoa Yhdysvaltain lakeja.

Haittoja vähentävä järjestö varoittaa hallituksia eturyhmien vaikutusvallasta


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *