Anti-vejp-lobby beskyldes for at bestikke myndigheder

Den filippinske fødevare- og lægemiddelstyrelse (PH FDA) tog imod penge fra lobbygrupper for at føre en hårdere linje over for e-cigaretter. Det afslørede en undersøgelse i efteråret. Og nu vokser kritikken fra internationale eksperter.

"Lovgivende organer skal have en høj grad af offentlig tillid. At tage imod penge fra grupper, der har en interesse i at ændre loven i en bestemt retning, ødelægger den tillid. I dette tilfælde kommer pengene fra Bloomberg Philanthropies. De har en erklæret dagsorden om at begrænse adgangen til produkter, der kan reducere risikoen ved brug af nikotin." siger David Sweanoren canadisk advokat, der har været aktiv i global tobakskontrol i årtier, fortalte magasinet Maharlika TV.

Fra forbud til regulering

Debatten om e-cigaretter i Filippinerne har været turbulent i de seneste år. Præsidenten Hr. Rodrigo Duterte gik så langt som til at Forbud mod e-cigaretter helt i 2019. Sundhedsministeren foreslog på sin side en kraftig regulering i stedet for et forbud.

I efteråret 2020 besluttede den filippinske regering at regulere alternative nikotinprodukter på samme måde som i EU. Den nye lov omfatter krav om alderskontrol ved salg (18 år), reklameforbud, nikotinadvarsler på emballagen og omfattende produktregistrering af både e-væske og elektroniske dele. Samtidig bliver vejping forbudt på offentlige steder.

En million brugere af e-cigaretter

Filippinerne har i øjeblikket omkring 16 millioner rygere, og 88.000 dør hvert år af cigaretrelaterede sygdomme. Ifølge organisationen Stop for altid Over en million filippinere bruger e-cigaretter. Og de nye love vil ramme både virksomheder og brugere hårdt, siger organisationen.

"En million filippinere bruger vejp-produkter for at holde sig væk fra cigaretterne. Mens vi ser flere og flere beviser på, at e-cigaretter faktisk er et mindre skadeligt alternativ, ser det ud til, at sundhedsmyndighederne vil have dem til at begynde at ryge igen." Siger lægen og formanden for foreningen, Lorenzo Mata til Avisen Manila Bulletin.

Lovgivningen er blevet formet af vejledning fra FDA. Og ifølge Lorenzo Mata det er uforholdsmæssigt hårdt i forhold til de få risici forbundet med e-cigaretter.

"De vil regulere e-cigaretter på samme måde som ny medicin. Men det her handler ikke om medicin, ikke engang tæt på. Lovgivningen vil drive mange små virksomhedsejere ud af branchen og forhindre nye virksomheder i at komme ind på markedet", siger han. Lorenzo Mata

Modtog store summer af penge

Under en høring om det filippinske sundhedsministeriums nye retningslinjer for tobaks- og nikotinprodukter blev det afsløret, at ministeriet havde modtaget store summer af organisationerne Unionen og Bloomberg Initiative. Disse organisationer er til gengæld finansieret af Bloomberg Filantropier og amerikansk millionær Michael Bloomberg. Bloomberg har gjort sig bemærket ved aktivt at bekæmpe tobaksindustrien, men han har også fokus på alternative nikotinprodukter som e-cigaretter og snus. Det sidestille vejping og e-cigaretter med almindelig rygning er noget, som Blomberg Foundations ofte går ind for.

Finansierer også WHO

Gennem sine bidrag til forskellige organisationer, herunder Verdenssundhedsorganisationen (WHO)Bloomberg Philathropies har stor indflydelse på tobakskontrol i hele verden. Samtidig mener et stigende antal sundhedsforskere, at Bloombergs negative holdning til alternative nikotinprodukter er problematisk. At bekæmpe udviklingen af e-cigaretter gør mere skade end gavn, mener flere forskere og kommentatorer.

"Det handler ikke om velgørenhed, men om ren kolonialisme. Det er en moralsk dagsorden, som vil fratage rygere muligheden for at forbedre deres helbred ved at skifte til mindre skadelige produkter," siger kommentatoren. Michelle Minton til Maharlika TV.

"Tramper på menneskerettighederne"

Michelle Mintonsom arbejder med friheds- og rettighedsspørgsmål i USA. Competitive Enterprise Institutesiger, at Blomberg-fondene er rene lobbyorganisationer, som ikke bekymrer sig om de reelle behov i de lande, hvor de har indflydelse. 

"I mange lande, hvor adgangen til traditionelle rygestopmetoder er begrænset, har skadesreducerende produkter en vigtig rolle at spille. At begrænse adgangen til lavrisiko-alternativer er en krænkelse af rygernes menneskerettigheder," siger Michelle Minton.

Kræver undersøgelse 

Flere filippinske politikere har nu krævet en undersøgelse af, hvordan Blomberg Foundation finansierede PH FDA, og hvad formålet var. Forsøg fra en ekstern organisation på at kontrollere regeringsorganer kan vise sig at være en overtrædelse af loven, både i Filippinerne og i USA.

"Vi er nødt til at vide, hvor mange penge det drejer sig om, både i dollars og i agenturets budget. Og vi er nødt til at vide, om finansieringen havde et modkrav eller et erklæret formål. Det kan få juridiske konsekvenser." Siger Dr. Joel Nitzkin, formand for US Tobacco Control Task Force, som arbejder med skadesreduktion i USA, for at Manila Standard.

"Lige så slem som tobaksindustrien"

Han får følgeskab af Scott D. Ballinsom tidligere håndterede tobaksregulering inden for det amerikanske FDA.

"Hvis pengene var kommet fra tobaksindustrien, ville der have været et ramaskrig fra sundhedsaktører over hele verden. Men det her er ikke mindre bekymrende," siger Scott D Ballin til Manila Standard.

Han håber nu, at den filippinske regering vil grave dybere i sagen. Og at andre sundhedsmyndigheder rundt om i verden er på vagt over for utilbørlig indflydelse udefra.

"Politik og lovgivning bør være baseret på gennemsigtighed og sund videnskab. At modtage penge uden at afsløre formålet eller modkrav er bestemt et problem. Det gælder både etisk og juridisk", siger Scott D Ballin.

1,5 milliarder for at forbyde smag i e-cigs

Som fond har Bloomberg Philanthropies uddelt over en milliard dollars til organisationer, der arbejder med tobakskontrol rundt om i verden. Fonden står bag organisationer som Campaign for Tobacco-Free Kids, som har indflydelse på mange lignende anti-tobaksbevægelser rundt om i verden. I 2019 meddelte Michael Bloomberg, at fonden investerer 160 millioner USD (1,5 milliarder SEK) i en kampagne for at forbyde smagsstoffer i e-cigaretter i USA. Indtil videre har en række stater indførte forbud hvilket er i tråd med kampagnen.

Opdatering 23. marts 2021: Siden afsløringen har det filippinske FDA erkendt, at det søgte og modtog den tilsvarende 1,3 millioner af Bloomberg Foundation The Union. Målet er at ansætte personale til at udarbejde lovgivning om e-cigaretter og heat-not-burn-produkter.

Kilder til denne artikel:
FDA indrømmer at have hyret folk til at udarbejde regler for vapes ved hjælp af anti-tobakspenge

Internationalt pres øges mod Bloombergs indblanding i PH FDA

FDA modtager udenlandske penge 'skammeligt og skandaløst' - dampgrupper

Bloombergs donation til FDA i Filippinerne kan have overtrådt amerikansk lovgivning, siger eksperter

Harm reduction-organisation advarer regeringer mod interessegruppers indflydelse


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *