Vejpare undgår stoffer - "Er lige begyndt at ryge igen"

I gennemsnit gjorde eksrygere fem forsøg på at holde op med at ryge, før de prøvede e-cigaretter. Det viser en undersøgelse blandt 3000 tidligere rygere i Holland. Samtidig sagde over 75 procent af deltagerne, at de havde prøvet andre hjælpemidler, før det lykkedes dem at holde helt op med at ryge ved hjælp af vejpning. 

Det er forbrugerorganisationen Acvodasom sammen med brancheforeningen Esigbondsom spurgte 3000 hollandske vejpers om deres syn på forskellige typer af rygestopprogrammer. 

"Tre fjerdedele havde prøvet forskellige produkter. 31 % sagde, at de var begyndt at ryge igen efter at have brugt nikotinplastre, tyggegummi eller nikotinspray." skrev organisationerne i en fælles pressemeddelelse.

Smagen er nøglen til succes

Spørgsmålet er aktuelt i Holland, siden regeringen besluttede at begrænse udbuddet kraftigt af smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske. Som i andre lande er beslutningen baseret på bekymring for, at unge mennesker skal blive tiltrukket af e-cigaretter. Men kritikere siger, at det brede udvalg af smagsvarianter er nøglen til succes for rygere, der damper, uanset alder.

Henviser til nikotinmedicin

Tilhængerne af forbuddet hævder dog, at rygere allerede har gode muligheder for at holde op med at ryge ved hjælp af forskellige farmaceutiske præparater.

Men det er noget, der går imod svarene i undersøgelsen, siger Acvoda og Esigbond.

"Vores undersøgelse viser, at medicin ikke er nok. 43 % sagde, at de ikke ville have været i stand til at holde op med at ryge, hvis det ikke var for e-cigaretter. 81% sagde, at smagen var afgørende for at skifte fra rygning til vejpning," skriver organisationerne.

Ikke populær hos vejpare

Den udbredte utilfredshed med Tilgængelig nikotinmedicin kan være en væsentlig årsag til, at de ikke virker i forbindelse med rygestop, siger Acvoda og Esigbond. Da de blev bedt om at rangordne forskellige rygestopmetoder, lå nikotintyggegummi og -plastre lavest på listen. Nikotinspray var lidt mere populært, men ikke markant.

"Det faktum, at så mange mennesker tydeligvis ikke engang kan lide produkterne, kan til dels forklare, hvorfor traditionelle lægemidler og metoder ikke hjælper denne særlige gruppe", skriver organisationerne.

E-cigaretter tiltrækker storrygere

Der er i øjeblikket omkring 400.000 vejp-brugere i Holland. Af de adspurgte havde 96% været rygere, før de begyndte at bruge e-cigaretter. Størstedelen, 70 procent, blev også betragtet som storrygere (mindst en pakke cigaretter om dagen). Gennemsnitsalderen var 46 år. 

Mange oplever et bedre helbred

E-cigaretter reducerer sundhedsrisikoen for rygere med over 95 %, ifølge Royal College of Physicians. Ifølge RCoP er regulerede e-cigaretter lige så sikre som nikotinerstatningsterapi til rygestop, om end de er mere effektive.

"90 procent siger, at de oplever et bedre helbred, siden de skiftede helt fra rygning til vejpning. 30 procent siger også, at en læge har bekræftet helbredsforbedringen", siger Esigbonds bestyrelsesformand. Emil t' Hart.

Bekymrende forbud mod smag

Det hollandske smagsforbud skulle være trådt i kraft i juli 2022, men er nu blevet udskudt til 2023.

"I betragtning af, at størstedelen af vejp'erne siger, at de stadig ville ryge cigaretter, hvis det ikke var for vejpning, og at smagsstoffer bidrager til dens succes, er det, der sker, meget bekymrende", siger han. Emil 't Hart.

Kilder til denne artikel:

Tre fjerdedele af de hollandske e-cigaretbrugere ville stadig ryge uden e-cigarettenKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON1 Kommentar om "Vejpare ratar läkemedel – ”Började bara röka igen”"

  1. Initiativtageren til dette "smagsforbud" i Holland var tilsyneladende en herre ved navn Paul Blokhuis, som tilhører et lille kristent calvinistisk parti med kun 3% af stemmerne. Desværre var hans parti en del af en koalition, hvor han var det, der svarer til vores socialminister. Hans argumenter var udelukkende moralistiske: "Tænk på børnene".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *