"At hjælpe rygere med at holde op er det vigtigste, en læge kan gøre"

Colin Mendelsohn er lægen, der går imod strømmen. I et land, hvor e-cigaretter er mere eller mindre forbudt, hjælper han læger og rygere med at forstå teknologien, og hvordan vejpning kan føre til et røgfrit liv.

"At hjælpe patienter, der ryger, med at holde op, er en af de vigtigste ting, en læge kan gøre. Det burde være førsteprioritet, men der er meget modstand mod det mest effektive værktøj", siger Colin Mendelsohn, forfatter til bogen "Quit smoking - Start vaping". 

Australien i 2021, landet med nogle af de mest den mest omfattende tobakslovgivning i verden. På trods af dette er det sværere at købe e-cigaretter (eller rettere e-væske med nikotin) end analoge cigaretter. Trafikanter, eller rygere for den sags skyld, som vil bruge e-cigaretter til at komme af med vanen, skal nu have en recept på nikotinen.

"Men meget få læger udskriver det. Omkring 400 har medicinsk tilladelse til at gøre det, men af dem er det kun få, der ved nok om vejpning til at skrive en ordentlig recept", siger han. Colin Mendelsohn.

"Forfærdeligt at se alle fejle"

Colin Mendelsohn er læge. Han er også aktivist og debattør i spørgsmålet om skadesreduktion. Han har arbejdet med og forsket i rygestop i årtier. Han er praktiserende læge, men driver også en rygestopklinik i Sydney. 

"Når man arbejder så tæt sammen med rygere, er det forfærdeligt at se alle kæmpe og fejle med at holde op. Gang på gang. Det er patienter, som har prøvet alt, og som alligevel falder tilbage i rygning. De mister bare selvtilliden, og i sidste ende påvirker det også lægen", siger han. Colin Mendelsohn til Vejpkollen.

Begyndte at anbefale e-cigaretter

Da e-cigaretterne kom på markedet, blev han nysgerrig. Og efter et besøg på Det Forenede Kongerige, hvor mange kolleger begyndte at præsentere lovende undersøgelser af sikkerhed og risici, besluttede han sig. Han sammenfattede de britiske undersøgelser i en rapport om vejpning i et af landets medicinske tidsskrifter. Og så begyndte han at råde nogle patienter til at prøve teknologien. 

"Dampning er noget særligt, fordi det giver rygeren mulighed for at bruge nikotin, mens vaner og adfærd ikke behøver at ændre sig ret meget. Det er det, der gør, at e-cigaretter forhindrer tilbagefald, selv på lang sigt. Og jeg bemærkede, at det virkede. En tredjedel af de mest alvorlige tilfælde holdt op med at ryge næsten med det samme. Og det uden hjælp fra medicin eller nikotinerstatningsterapi."

"Den mest effektive metode"

For Colin Mendelsohn var det ikke overraskende, da Cochrane Reviews Tobaksafhængighedsgruppe 2020 viste, at vejpning hjælper dobbelt så mange rygere med at holde op Dette har længe været anerkendt i skadesreduktionskredse. At sundhedsrisikoen ved vejpning er lille, men ikke ikke-eksisterende, sammenlignet med rygning, er blevet konsensus blandt forskere på området. 

"Det er evidens, der skal styre indsatsen mod rygning. Ikke ideologier baseret på fordomme om nikotin. Vi ved, at rygning dræber, og at e-cigaretter er det mest effektive værktøj til at holde op med at ryge. Risiciene er relativt små, og vi ved, at e-cigaretter i høj grad reducerer risikoen for nikotinafhængighed." Colin Mendelsohn.

Love hindrer rygere i at ryge

Samtidig har den offentlige mening og lovgivningen bevæget sig i den modsatte retning, siger Mendelsohn. Resultatet er, at e-cigaretter nu er mindre tilgængelige end analoge cigaretter i nogle lande. I Australien har forskellige kampagner fra forskellige interesseorganisationer har fået bred politisk opbakning. Det har længe været ulovligt at købe nikotinholdig e-væske i håndkøb i Australien. Og siden oktober har det ikke været muligt at importere nikotinholdig e-væske til eget brug uden at risikere store bøder. 

Colin Mendelsohn sukker.

"Reglerne gør det meget vanskeligt for rygere overhovedet at prøve en effektiv e-cigaret. Dette, kombineret med direkte misinformation fra læger, myndigheder og interesseorganisationer, har ført til store misforståelser om risici og fordele ved e-cigaretter." siger Colin Mendelsohn.

"Må fejle for at få hjælp"

I lande som Det Forenede Kongerige og New Zealand E-cigaretter er blevet fremhævet som et anbefalet værktøj til rygestop. Ironisk nok også i Australien. Men ifølge de australske lægeetiske retningslinjer bør e-cigaretter kun anbefales til rygere, når alle andre metoder har slået fejl. 

"Først vil rygeren prøve nikotinmedicin, champix og så videre. Og fejle. Det er virkelig bizart. En ryger skal først fejle flere gange med at holde op med at ryge, før lægen kan gå videre med den mest effektive metode. Det er meget nedslående og kynisk og ikke etisk forsvarligt." siger Colin Mendelsohn.

Ønsker at sprede viden

Han påpeger også, at lægernes viden, men måske endnu vigtigere deres holdninger til både e-cigaretter og nikotin, er et reelt problem. Dette var en af grundene til, at bogen "Stop med at ryge - begynd at dampe" blev til. 

"Jeg kunne ikke klare alle myterne og misinformationerne blandt læger, sundhedspersonale, politikere og rygere. Jeg ville gerne præsentere de videnskabelige beviser på en klar måde. Alle skal være i stand til at træffe informerede beslutninger baseret på den videnskab, der rent faktisk er tilgængelig. Bogen indeholder over 400 videnskabelige referencer", siger Colin Mendelsohn.

En enorm modstand mod vejpning

I bogen svarer han på spørgsmål om de relative risici ved rygning og vejping, hvordan e-cigaretter virker i forbindelse med rygestop, og hvorfor teknologien er blevet så kontroversiel.

"Der er en enorm modstand, ikke bare i Australien, men overalt. Og som jeg ser det, handler det ikke om de videnskabelige beviser. Det er klart, at vejpning er betydeligt mindre skadeligt end rygning. Og at de fungerer godt til rygestop."

Ideologi og profitinteresser i fokus

Debatten er blevet mere ideologisk, siger Colin Mendelsohn. "Og videnskab og evidens bliver kørt ud på et sidespor. 

"Der er alt fra en oprigtig bekymring for, at tobaksfirmaerne bare vil tiltrække nye kunder, til at få ikke-rygende unge til at prøve det. Men der er også rent økonomiske bekymringer. Nogle organisationer risikerer at miste deres finansiering, hvis e-cigaretter og skadesreduktion bliver mere fremtrædende i den politiske debat." siger Colin Mendelsohn.

"Læger mener, at nikotin forårsager kræft"

Et af de store spørgsmål handler om nikotin. Hvor skadeligt er nikotin, hvis det afkobles fra rygning? Hvorfor virker nogle leveringsmetoder bedre til rygestop end andre? Colin Mendelsohn mener, at et flertal af læger ved ikke nok om nikotin til at træffe vitale beslutninger for patienterne. Endnu mindre til at turde udskrive det.

"En undersøgelse i USA viste, at 80 procent af lægerne tror, at nikotin forårsager KOL, kræft og hjertesygdomme. Hvilket simpelthen ikke er sandt. Vi har helt sikkert den samme situation her i Australien", siger Colin Mendelsohn.

Det er vigtigt at give rygere selvtillid

I Storbritannien har myndighederne forenklet processen at gøre e-cigaretter tilgængelige på recept. Noget, som Colin Mendelsohn ser som positivt, men med forbehold.

"Jeg har ikke noget imod en medicinsk model for e-cigaretter. Men det bør ikke være den eneste måde, som her i Australien. Samtidig stoler nogle mennesker kun på deres læge. Så det kan være nyttigt at have mulighed for en recept og dermed give tillid til teknologien. Men receptmodellen her i Australien vil ikke fungere. Lægerne ved ikke, hvordan de skal bruge muligheden - og så bliver den tværtimod skadelig", siger han. Colin Mendelsohn.

Håber, at uddannelse vil hjælpe

Gennem Australian Tobacco Harm Reduction Association (ATHRA) tilbyder han undervisning til læger, der er bekymrede over vejping i Australien. 

"Læger er ofte konservative og meget risikovillige. Men hvis evidensen forklares tydeligt for dem, og de begynder at forstå princippet om skadesreduktion, kan det faktisk føre til en vigtig ændring."

Hvordan har dit engagement i vejpning og e-cigaretter påvirket dig i din professionelle rolle?

"Jeg har arbejdet med rygestop i mange år og har oplevet modstand mod alle former for nye nikotinpræparater og medicin. Som champix For eksempel var det også kontroversielt på det tidspunkt, omgivet af rygter og misforståelser. Men engagementet i e-cigaretter har ført til, at jeg ikke længere bliver inviteret til at tale på konferencer arrangeret af medicinalfirmaer. Og jeg bliver ofte beskyldt for at arbejde for tobaksfirmaer, hvilket jeg aldrig har gjort og aldrig vil gøre. Og selvfølgelig kontakter nogle kolleger mig ikke længere."

Tro på fremtiden for skadesreduktion

Ud over over 400 henvisninger til videnskabelige undersøgelser og rapporter indeholder Quit Smoking Start Vaping 15 udtalelser fra tidligere rygere, der er holdt op med at bruge e-cigaretter. Nogle fra Colin Mendelsohns klinik, men også politikere og andre læger, som bruger e-cigaretter. Han mener, at vejpningen har en fremtid - også selv om teknologien er længere tid om at etablere sig, end den burde.

"Jeg står hver dag ansigt til ansigt med tidligere rygere, som har fået deres liv tilbage gennem vejpning. Politikere og aktivister, der kæmper med næb og kløer mod e-cigaretter, ser aldrig dette. I dag er der kun fokus på de absolutte risici ved e-cigaretter og bekymringerne hos de få unge, der prøver dem. Overdrivelser af risici er almindelige, ofte ubegrundede og mere retoriske end fornuftige."

Tror du, der vil ske nogen forandring?

"Jeg tror, at antallet af brugere er nødt til at nå en kritisk masse, som i Sverige med snus. Så kan problemet ikke længere ignoreres, og politikerne vil træffe fornuftige beslutninger i stedet for at komme med ødelæggende løsninger, som f.eks. forbud. I mellemtiden er det vigtigt at imødegå argumenterne med fakta og at nå ud til rygerne med korrekt information," siger Colin Mendelsohn til Vejpkollen.

Bogen Quit Smoking Start Vaping kan findes her!Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON2 Kommentarer on “”Att hjälpa rökare att sluta, är det viktigaste en läkare kan göra”

    1. Hej med dig! Du skal måske være mere specifik ;-). Hvis der ikke er nogen direkte kilde i Vejpkollen's artikler, er det fordi, det er originalt materiale. Den pågældende artikel er baseret på et interview med Colin Mendelsohn (som fandt sted i midten af december). Han har også en hjemmeside (link til denne findes i artiklen, samme som link til bogen). Eller var der noget andet, du tænkte på? 🙂

      Med venlig hilsen Stefan Mathisson, udgiver og redaktør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *