"Tupakoinnin lopettamisen auttaminen on tärkeintä, mitä lääkäri voi tehdä"

Colin Mendelsohn on lääkäri, joka on vastoin sääntöjä. Maassa, jossa sähkösavukkeet ovat enemmän tai vähemmän kiellettyjä, hän auttaa lääkäreitä ja tupakoitsijoita ymmärtämään teknologiaa ja sitä, miten vejpning voi johtaa savuttomaan elämään.

"Tupakoivien potilaiden auttaminen lopettamisessa on yksi tärkeimmistä asioista, joita lääkäri voi tehdä. Sen pitäisi olla ensisijainen tavoite, mutta tehokkainta keinoa vastustetaan paljon", sanoo Colin Mendelsohn, kirjan "Quit smoking - Start vaping" kirjoittaja. 

Australiassa vuonna 2021, maassa, jossa on joitakin suurimmista maailman kattavin tupakkalainsäädäntö. Tästä huolimatta sähkösavukkeita (tai pikemminkin nikotiinipitoista e-nestettä) on vaikeampi ostaa kuin analogisia savukkeita. Tienkäyttäjien tai tupakoitsijoiden, jotka haluavat käyttää sähkösavukkeita päästäkseen eroon tupakasta, on nyt hankittava resepti nikotiiniin.

"Mutta hyvin harvat lääkärit määräävät sitä. Noin 400:lla lääkärillä on siihen lupa, mutta heistä vain harvat tietävät tarpeeksi vejpningistä kirjoittaakseen asianmukaisen reseptin", sanoo hän. Colin Mendelsohn.

"Kauheaa nähdä kaikkien epäonnistuvan"

Colin Mendelsohn on lääkäri. Hän on myös aktivisti ja keskustelija haittojen vähentämisestä. Hän on työskennellyt ja tutkinut tupakoinnin lopettamista vuosikymmeniä. Hän on yleislääkäri, mutta johtaa myös tupakoinnin lopettamisklinikkaa Sydneyssä. 

"Kun työskentelee niin läheisesti tupakoitsijoiden kanssa, on kamalaa nähdä, miten kaikki kamppailevat ja epäonnistuvat lopettamisessa. Kerta toisensa jälkeen. Nämä potilaat ovat yrittäneet kaikkea, mutta palaavat silti takaisin tupakointiin. He vain menettävät itseluottamuksensa, ja lopulta se vaikuttaa myös lääkäriin", sanoo hän. Colin Mendelsohn Vejpkollen:hen.

Alkoi suositella sähkösavukkeita

Kun sähkösavukkeet tulivat markkinoille, hän kiinnostui niistä. Ja vierailtuaan Yhdistynyt kuningaskunta, jolloin monet kollegat alkoivat esitellä lupaavia tutkimuksia turvallisuudesta ja riskeistä, hän teki päätöksensä. Hän teki yhteenvedon Yhdistyneen kuningaskunnan tutkimuksista vejpningiä käsittelevässä raportissa yhdessä maan lääketieteellisessä lehdessä. Sitten hän alkoi neuvoa joitakin potilaita kokeilemaan tekniikkaa. 

"Vaping on erikoista, koska sen avulla tupakoitsija voi käyttää nikotiinia, mutta tavanomaisia rutiineja ja käyttäytymistä ei tarvitse juurikaan muuttaa. Tämän vuoksi sähkösavukkeet ehkäisevät uusiutumista jopa pitkällä aikavälillä. Ja huomasin, että se toimi. Kolmasosa vakavimmista tapauksista lopetti tupakoinnin lähes välittömästi. Ja tämä ilman lääkitystä tai nikotiinikorvaushoitoa"

"Tehokkain menetelmä"

Osoitteessa Colin Mendelsohn ei ollut yllättävää, kun Cochrane Reviews Tupakkariippuvuusryhmä 2020 todettiin, että vejpning auttaa tupakoijia lopettamaan tupakoinnin kaksi kertaa useammin. Tämä oli jo pitkään tunnustettu haittojen vähentämisen piirissä. Alan tutkijoiden keskuudessa on vallinnut yksimielisyys siitä, että vejpningin terveysriskit ovat pieniä, vaikkakaan eivät olemattomia, verrattuna tupakointiin. 

"Tupakoinnin vastaisia toimia pitäisi ohjata todisteiden avulla. Ei nikotiiniin liittyviin ennakkokäsityksiin perustuvia ideologioita. Tiedämme, että tupakointi tappaa ja että sähkösavukkeet ovat tehokkain väline tupakoinnin lopettamiseen. Riskit ovat suhteellisen pienet, ja tiedämme, että sähkösavukkeet vähentävät huomattavasti nikotiiniriippuvuuden riskiä." Colin Mendelsohn.

Lait haittaavat tupakoitsijoita

Samaan aikaan yleinen mielipide ja lainsäädäntö ovat Mendelsohnin mukaan kehittyneet päinvastaiseen suuntaan. Tämän seurauksena sähkösavukkeet ovat nyt joissakin maissa vaikeammin saatavilla kuin analogiset savukkeet. Australiassa eri kampanjat eri i etujärjestöt on saanut laajaa poliittista tukea. Australiassa on jo pitkään ollut laitonta ostaa nikotiinia sisältävää e-nestettä tiskiltä. Lokakuusta lähtien nikotiinipitoisia e-nesteitä ei ole voinut tuoda maahan omaan käyttöön ilman suuria sakkoja. 

Colin Mendelsohn huokaa.

"Sääntöjen vuoksi tupakoitsijoiden on hyvin vaikeaa edes kokeilla tehokasta sähkösavuketta. Tämä yhdistettynä lääkäreiden, viranomaisten ja etujärjestöjen suoranaiseen väärään tietoon on johtanut suuriin harhakäsityksiin sähkösavukkeiden riskeistä ja hyödyistä." sanoo Colin Mendelsohn.

"On epäonnistuttava saadakseen apua"

Sellaisissa maissa kuin Yhdistynyt kuningaskunta ja Uusi-Seelanti sähkösavukkeet on nostettu esiin suositeltuna välineenä tupakoinnin lopettamisessa. Ironista kyllä, jopa Australiassa. Australian lääketieteellisen etiikan ohjeiden mukaan sähkösavukkeita tulisi kuitenkin suositella tupakoitsijoille vasta, kun kaikki muut menetelmät ovat epäonnistuneet. 

"Ensin tupakoitsija kokeilee nikotiinilääkitystä, champixia ja niin edelleen. Ja epäonnistuu. Se on todella outoa. Tupakoitsijan on ensin epäonnistuttava useita kertoja tupakoinnin lopettamisessa, ennen kuin lääkäri voi siirtyä tehokkaimpaan menetelmään. Se on hyvin lannistavaa ja kyynistä eikä eettisesti puolustettavissa." sanoo Colin Mendelsohn.

Haluavat levittää tietoa

Hän huomauttaa myös, että lääkäreiden tietämys, mutta mikä ehkä vielä tärkeämpää, heidän asenteensa sekä sähkösavukkeita että nikotiinia kohtaan ovat todellinen ongelma. Tämä oli yksi syy siihen, miksi kirja "Lopeta tupakointi - aloita höyrystäminen" syntyi. 

"En kestänyt kaikkia myyttejä ja väärää tietoa lääkäreiden, terveydenhuollon ammattilaisten, poliitikkojen ja tupakoitsijoiden keskuudessa. Halusin esittää tieteelliset todisteet selkeällä tavalla. Kaikkien on voitava tehdä tietoon perustuvia päätöksiä tosiasiallisesti saatavilla olevan tieteellisen tiedon perusteella. Kirjassa on yli 400 tieteellistä viitettä", sanoo Colin Mendelsohn.

Valtava vastustus vejpningille

Kirjassa hän vastaa kysymyksiin tupakoinnin ja vejpingin suhteellisista riskeistä, siitä, miten sähkösavukkeet toimivat tupakoinnin lopettamisessa ja miksi teknologiasta on tullut niin kiistanalaista.

"Vastustus on valtava, ei vain Australiassa vaan kaikkialla. Mielestäni kyse ei ole tieteellisistä todisteista. On selvää, että vejpning on huomattavasti vähemmän haitallista kuin tupakointi. Ja että ne toimivat hyvin tupakoinnin lopettamisessa"

Ideologia ja voiton tavoittelun intressit keskiössä

Colin Mendelsohnin mukaan keskustelu on muuttunut ideologisemmaksi. "Ja tiede ja todisteet ovat jääneet syrjään. 

"On olemassa kaikkea siitä aidosta huolesta, että tupakkayhtiöt haluavat vain houkutella uusia asiakkaita, ja siitä, että tupakoimattomat nuoret saadaan kokeilemaan tupakkaa. Mutta on myös puhtaasti taloudellisia huolenaiheita. Jotkin järjestöt ovat vaarassa menettää rahoituksensa, jos sähkösavukkeet ja haittojen vähentäminen nousevat poliittisessa keskustelussa entistä enemmän esiin." sanoo Colin Mendelsohn.

"Lääkärit uskovat nikotiinin aiheuttavan syöpää"

Yksi suurista kysymyksistä koskee nikotiinia. Kuinka haitallista nikotiini on, jos se irrotetaan tupakoinnista? Miksi jotkin jakelumenetelmät toimivat paremmin tupakoinnin lopettamisessa kuin toiset? Colin Mendelsohn uskoo, että suurin osa lääkäreistä... eivät tiedä tarpeeksi nikotiinista tehdä potilaiden kannalta elintärkeitä päätöksiä. Vielä vähemmän uskaltaa määrätä sitä.

"Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan 80 prosenttia lääkäreistä uskoo, että nikotiini aiheuttaa keuhkoahtaumatautia, syöpää ja sydänsairauksia. Se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Meillä on varmasti sama tilanne täällä Australiassa", sanoo Colin Mendelsohn.

On tärkeää antaa tupakoitsijoille luottamusta

Yhdistyneessä kuningaskunnassa viranomaiset ovat yksinkertaistanut prosessia sähkösavukkeiden saattaminen saataville reseptillä. Colin Mendelsohn pitää tätä myönteisenä, mutta varauksin.

"Minulla ei ole mitään sähkösavukkeiden lääketieteellistä mallia vastaan. Mutta sen ei pitäisi olla ainoa tapa, kuten täällä Australiassa. Samaan aikaan jotkut ihmiset luottavat vain lääkäriin. Siksi voi olla hyödyllistä, että on mahdollisuus reseptiin ja siten antaa luottamusta teknologiaan. Mutta reseptilääkemalli täällä Australiassa ei tule toimimaan. Lääkärit eivät osaa käyttää tätä vaihtoehtoa - ja silloin siitä tulee päinvastoin haitallista", sanoo hän. Colin Mendelsohn.

Toivottavasti koulutus auttaa

Australian Tobacco Harm Reduction Associationin (ATHRA) kautta hän tarjoaa koulutusta lääkäreille, jotka ovat huolissaan vejpingistä Australiassa. 

"Lääkärit ovat usein konservatiivisia ja välttelevät riskejä. Mutta jos heille selitetään selkeästi todisteet ja he alkavat ymmärtää haittojen vähentämisen periaatteen, se voi itse asiassa johtaa merkittävään muutokseen."

Miten sitoutumisesi vejpningiin ja sähkösavukkeisiin on vaikuttanut sinuun ammatillisessa tehtävässäsi?

"Olen työskennellyt tupakoinnin lopettamisen parissa monta vuotta ja kokenut vastarintaa kaikenlaisille uusille nikotiinilääkkeille ja -lääkkeille. Koska champix Esimerkiksi se oli tuolloin myös kiistanalainen, ja sitä ympäröivät huhut ja väärinkäsitykset. Sitoutuminen sähkösavukkeisiin on kuitenkin johtanut siihen, että minua ei enää kutsuta puhumaan lääkeyritysten järjestämiin konferensseihin. Ja minua syytetään usein siitä, että työskentelen tupakkayhtiöille, mitä en ole koskaan tehnyt enkä tule koskaan tekemäänkään. Ja tietysti jotkut kollegat eivät enää ota minuun yhteyttä."

Usko haittojen vähentämisen tulevaisuuteen

Yli 400 viittauksen tieteellisiin tutkimuksiin ja raportteihin lisäksi Quit Smoking Start Vaping sisältää 15 suosittelua entisiltä tupakoitsijoilta, jotka ovat lopettaneet tupakanpolton sähkösavukkeiden avulla. Osa Colin Mendelsohnin klinikalta, mutta myös poliitikkoja ja muita lääkäreitä, jotka käyttävät sähkösavukkeita. Hän uskoo, että vejpningenillä on tulevaisuus - vaikka tekniikan vakiintuminen kestääkin kauemmin kuin pitäisi.

"Tapaan päivittäin entisiä tupakoitsijoita, jotka ovat saaneet elämänsä takaisin vejpningin avulla. Poliitikot tai aktivistit, jotka taistelevat kynsin ja hampain sähkösavukkeita vastaan, eivät koskaan näe tätä. Nykyään keskitytään vain sähkösavukkeiden ehdottomiin riskeihin ja niitä kokeilevien harvojen nuorten huoliin. Riskien liioittelu on yleistä, usein perusteetonta ja enemmän retorista kuin järkevää."

Uskotko, että muutoksia tapahtuu?

"Mielestäni käyttäjien määrän on saavutettava kriittinen massa, kuten Ruotsissa nuuskan kohdalla. Silloin asiaa ei voi enää sivuuttaa, ja poliitikot tekevät järkeviä päätöksiä sen sijaan, että keksisivät tuhoisia ratkaisuja, kuten kieltoja. Sillä välin on tärkeää vastata väitteisiin tosiasioilla ja tavoittaa tupakoitsijat tarkalla tiedolla", Colin Mendelsohn sanoi Vejpkollen:lle.

Kirja Quit Smoking Start Vaping löytyy täältä!Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa2 Kommentit on “”Att hjälpa rökare att sluta, är det viktigaste en läkare kan göra”

    1. Hei! Sinun on ehkä oltava tarkempi ;-). Jos Vejpkollen:n artikkeleissa ei ole suoraa lähdettä, se johtuu siitä, että kyseessä on alkuperäinen materiaali. Kyseinen artikkeli perustuu Colin Mendelsohnin haastatteluun (joka tapahtui joulukuun puolivälissä). Hänellä on myös verkkosivut (linkki niihin löytyy artikkelista, sama kuin linkki kirjaan). Vai oliko jotain muuta, mitä ajattelit? 🙂

      Ystävällisin terveisin, Stefan Mathisson, julkaisija ja päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *