Tärkeimmät argumentit maustekieltoa vastaan Ruotsissa

Ruotsin hallitus aikoo kieltää lähes kaikki makuaineet sähkösavukkeissa ja e-nesteissä. Jos tämä onnistuu, kaikki e-nesteet, lukuun ottamatta niitä, joissa on selvä "tupakan tuoksu ja maku", ovat laittomia myydä Ruotsissa tammikuusta 2023 alkaen. Se avaa myös oven uusille rajoituksille höyryttämiselle kaikkialla EU:ssa.
Nyt on aika taistella vastaan!

Nykyään noin 90 prosenttia 150 000 ruotsalaisesta aikuisesta sähkösavukkeen käyttäjästä valitsee muita makuja kuin tupakan makuja.
Kielto todennäköisesti lopettaa monien erikoistuneiden höyrykauppojen toiminnan, estää käteviä myymälöitä tarjoamasta sähkösavukkeita ja tekee höyryttämisestä, joka on vähemmän haitallinen vaihtoehto savukkeille, paljon vaikeammin saatavilla Ruotsissa.

Seuraavassa on joitakin laatimiani keskustelukohtia, joissa käsitellään ehdotettua makukielto Ruotsissa. Sen on tarkoitus toimia resurssina kansainvälisille sidosryhmille ja käyttäjille, jotka haluavat puuttua uuteen lakiin, joka kieltäisi sellaisten e-nesteiden myynnin (nikotiinin kanssa tai ilman nikotiinia), jotka sisältävät KAIKKIA lisättyjä aromiaineita, lukuun ottamatta niitä, jotka lisäävät "tupakan hajua ja makua". 

Ehdotetusta laista

Uusi laki esitetään yhdessä toisen lain kanssa, jolla säännellään nikotiinipussien (nykyisin sääntelemättömien tuotteiden) tuotantoa, myyntiä ja markkinointia. Parlamentti äänestää molemmista laeista jossakin 16.-22. kesäkuuta 2022, mutta kuten aina, tärkeät keskustelut käydään valmisteluvaiheessa, jolloin poliittiset puolueet päättävät keskenään, haluavatko ne edistää lakia parlamentissa vai eivät. Tämä tapahtuu useissa terveysvaliokunnan kokouksissa (Sosiaalikomitea) 31. toukokuuta 2022 asti

Nämä ovat siis perusasiat. Voit vapaasti käyttää tätä materiaalia parhaaksi katsomallasi tavalla. Ottakaa kantaa haittojen vähentämisen puolesta. Liittykää meihin ja ottakaa yhteyttä poliitikkoihimme - kansainvälisellä kuluttajien huolenaiheella voi olla suuri vaikutus ja saada poliitikkomme miettimään asiaa.
Ja kysy rohkeasti kysymyksiä kommenteissa - yritän vastata niihin mahdollisimman nopeasti!

Puhutteleviin kohtiin.

Tärkein asia, joka on tehtävä

Jos höyrytuotteita säännellään lähes sukupuuttoon, miksi savukkeita ei säännellä samassa määrin? Nykyään kuka tahansa voi ostaa savukkeita lähes jokaisesta maan kaupasta. Miksi meidän pitäisi sallia, että tunnetusti tappava tuote on hallitseva nikotiinin hengittämisen menetelmä? Kysykää poliitikoiltamme, mikseivät he sen sijaan kiellä savukkeita, jos ei muuta, niin vain antaaksenne heille hieman perspektiiviä tähän asiaan.

Kielto on vastoin parlamentin toiveita

Ruotsin parlamentti on viime vuodesta lähtien pyrkinyt panemaan täytäntöön haittojen vähentäminen tulevassa tupakkapolitiikassa. Ruotsin hallitus on parlamentin pyynnöstä käynnistänyt tutkimuksen eri nikotiinituotteiden suhteellisista riskeistä. Tutkimus on määrä saada päätökseen toukokuussa 2023. Makujen kieltäminen sähkösavukkeissa nyt ja siten yhden tutkimuksen kohteena olevan tuotteen saatavuuden tosiasiallinen rajoittaminen ei ole parlamentin toiveiden tai aikomusten mukaista. Logiikan pitäisi olla seuraava: tutkitaan ensin ja keskustellaan rajoituksista raportin perusteella myöhemmin. Ei päinvastoin.

Kehotamme siksi parlamenttia äänestämään makukieltoa vastaan, erityisesti niitä, jotka haluavat nähdä haittojen vähentämisen näkökulman Ruotsin huumausainepolitiikassa tulevaisuudessa (m, c, kd, sd) ja niitä, jotka uskovat näyttöön perustuvaan politiikkaan yleensä (v ja l).

Kielto ei lopeta nuorten käyttöä

Ruotsin poliisin mukaan nuoret hankkivat sähkösavukkeita (pääasiassa kertakäyttöisiä) muista lähteistä kuin vape-kaupoista tai yleisten myymälöiden kautta. Jo nyt kasvavat sähkösavukkeiden mustat markkinat keskittyvät vahvasti nuoriin asiakkaisiin, ja laittomia tuotteita myydään sosiaalisen median ja hämäräperäisten myymälöiden kautta. Lainvalvonnan kautta saadut tuotteet eivät yleensä ole edes sallittuja myydä EU:ssa. Ne eivät ole TPD:n mukaisia (usein esimerkiksi 50 mg/ml nikotiinia), ja ne toimitetaan todennäköisesti EU:n ulkopuolisten sivustojen kautta ilman minkäänlaista ikätarkastusta. Kuinka paljon mustan pörssin jälleenmyyjä välittää makukiellosta? Tai ikärajoituksista? Tähän on kiinnitettävä enemmän huomiota.

Aromikielto vain tuhoaa lailliset markkinat, koska se estää aikuisilta laillisen pääsyn välineisiin (kyllä, aromit ovat välineitä), joita he käyttävät pysyäkseen erossa savukkeista. Mustat markkinat jatkuvat - liiketoiminta jatkuu entiseen tapaan.

Kiellon sijasta politiikassa olisi keskityttävä lainvalvonnan parantamiseen, tehokkaampaan, parempaan ja nykyaikaisempaan ikävalvontaan, sähkösavukkeiden myyjien lupiin, markkinointirajoituksiin jne. Pidetään yllä makuvaihtoehtoja, mutta varmistetaan, että nuoret eivät pääse tupakoimaan.

"Oikeus pitää siitä, mistä pitää"

Kiellon tarkoituksena on saada nuoret (ja tupakoimattomat aikuiset) luopumaan sähkösavukkeiden kokeilemisesta. Oletuksena on kuitenkin myös, että tupakoitsijat suosivat sähkösavukkeiden "tupakan makuja", minkä vuoksi nämä makut saavat edelleen olla markkinoilla. 

Vaikka pieni osa entisistä aikuisista tupakoitsijoista suosii niin sanottuja "tupakan makuja" (7-15% kansanterveyslaitoksen mukaan), suuri enemmistö, 85-90 %, valitsi muita makuja ostaessaan e-nestettä. Näitä lukuja tukevat kansanterveysvirasto, myyntiluvut ja riippumattomat tai pikemminkin valtion rahoittamat tutkimukset (jotka sisältyvät ehdotukseen ja joita monet sidosryhmät korostivat). Perustelusta tulee siis virheellinen. Jopa tupakoitsijat suosivat selvästi muita makuja. 

Kysymys, joka pitäisi sen sijaan esittää, on: Mikä moraalinen oikeus hallituksella on määrätä ihmisille, mistä heidän pitäisi "pitää"? Vielä tärkeämpää on, miksi hallituksen pitäisi pakottaa tupakoitsijat valitsemaan maku, joka muistuttaa heitä tupakoinnista? Eikö se ole epäeettistä?

Kielto on mielivaltainen ja määrittelemätön.

Hallitus unohti ehdotuksessa määritellä, mitä "tupakan haju ja maku" tarkoittaa. Silti kaikki muu paitsi aromit, jotka lisäävät "tupakan hajua ja makua", kielletään. Mitä tämä edes tarkoittaa? 

Tupakan maku ei ole luonnollinen maku. Se ei maistu savukkeelta, sikarilta tai piipulta, koska siihen ei liity palamista. E-nesteessä ei ole todellista tupakan "tuoksua", varsinkin kun aromit ovat hyvin heikkoja höyrystetyssä muodossa. Kukaan ei tiedä, mitä tämän "hajun" pitäisi olla, ellei hallitus ensin päätä, mitä "tupakan haju" todella on.

Koska asiaan ei liity mitään määritelmiä, kiellon vaikutus on täysin mielivaltainen. Vaikutusten arviointia ei voida tehdä, mikä tekee kiellosta joko turhan tai tuhoisan tai molempia.

Kaikille kielloille olisi annettava selkeät määritelmät, sillä ilman määritelmiä voi tapahtua mitä tahansa. Kehotamme poliitikkoja miettimään asiaa ennen äänestämistä.

Aromit ovat välttämättömiä pusseissa ja nuuskassa - miksei myös e-nesteessä?

Nikotiinipusseja (maustettu, elintarvikelaatuinen selluloosa pienessä pussissa) koskevan uuden lakiehdotuksen mukaan makuaineet ovat "olennainen osa" tuotetta. Näin ollen uusi laki sallii kaikki aromit nikotiinipusseissa. Perusteluna on, että aromit ovat osa itse tuotetta - ilman niitä tuote olisi hyödytön, sillä elintarvikeselluloosalla ei ole ominaista makua.

E-neste koostuu glyseriinistä ja propyleeniglykolista sekä aromeista (elintarvikelaatuisia ainesosia). Höyryä syntyy, kun neste reagoi lämmön vaikutuksesta - aineosat pysyvät yleensä samoina (pienin lämmitysprosessista johtuvin vaihteluin). Aivan kuten nikotiinipusseissa, höyryssä, jossa ei ole lisäaineita, ei ole ominaista makua. 

Miksi hallitus kohtelee näitä kahta tuotetta niin eri tavalla? Miksi ei kielletä makuja myös nikotiinipusseissa? Tai sallia ne molemmissa tuotteissa ilman erityisiä rajoituksia? Miksi nikotiinipussien käyttäjiä ei pitäisi painostaa käyttämään "vain tupakkaa/nuuskaa" sisältäviä makuja? Tässä ei ole mitään järkeä.

Kehotamme poliitikkoja sen sijaan arvostamaan kaikkien edellä mainittujen tuotteiden haittojen vähentämiseen liittyviä näkökohtia ja sanomaan "ei" rajoituksille, jotka saattavat estää tupakoitsijoita käyttämästä niitä savukkeiden sijasta.

Tärkeä huomautus: nuuska, nikotiinipussien esikuva, ON maustettu tupakka. Samoin sikarit, piipputupakka JA savukkeet (kyllä - savukkeiden tupakka on aina tavalla tai toisella maustettua).

Niinpä. Nämä olivat joitakin puheenaiheita, jotka koskivat erityisesti ehdotettua makukieltoa Ruotsissa. Kansainvälinen tuki on erittäin tervetullutta! Antakaa niille helvetti!

Ystävällisin terveisin

Stefan Mathisson
päätoimittaja
Vejpkollen.se

Ota yhteyttä poliitikkoihin osoitteessa smakforbudet.se - Vejpkollen:n, NNA Swedenin ja ruotsalaisen kauppajärjestön BELC:n yhteistyössä toteuttama sivusto. Tai ota suoraan yhteyttä vejpkollen:hen saadaksesi lisätietoja (kommenttien kautta tai sähköpostitse - stefan(at)vejpkollen.se).

Linkki ehdotukseen: Tiukemmat säännökset uusille nikotiinituotteillePidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa1 Kommentti artikkeliin "Top arguments against a flavor ban in Sweden"

  1. Se perustuu vain puritanismiin, joka on tuotu anglo-puritanistisista maista, kuten Yhdysvalloista. Sosiaalidemokraatit ovat aina olleet taipuvaisia kannattamaan sosiaalista enigeerausta, kuten eugeniikkaa 1930-luvulla. He vihaavat höyryttämistä, koska se "näyttää tupakalta", ja siksi he voivat säätää naurettavia lakeja, kuten kieltää höyryttämisen ulkona ja kieltää e-mehujen makuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *