Han håber, at flere politikere vil besøge vejpshoppers.

Hvordan ville et smagsforbud påvirke e-cigaret-entreprenører? MEP David Josefsson (M) ville finde ud af det.
"Det er vigtigt, at vi politikere finder ud af, hvordan virkeligheden ser ud, før vi træffer beslutninger," siger David Josefsson, som besøgte en vejpshop i Göteborg.

Ifølge en Offentlig undersøgelse iværksat af regeringen Der indføres et forbud "mod e-væsker, der er beregnet til at blive indtaget gennem e-cigaretter, hvis de indeholder aromaer, der fører til en klart mærkbar lugt eller smag, der ikke er tobak".

Som Vejpkollen tidligere rapporteret En lov om smagsforbud vil betyde, at mange af Sveriges forhandlere og e-juiceproducenter må lukke. En af dem er SteamQuest, der drives af Quest Leite. Ud af de ca. 30 e-juicer, virksomheden producerer, er kun én (1) en såkaldt "tobakssmag". Det er den eneste variant, der ville få lov til at blive i henhold til det foreslåede forbud. Men selv det er uklart.

"Den særlige e-juice indeholder også smag af både hasselnød og chokolade, så selv det er ikke sikkert", siger han. Quest Leite

Ingen definition af tobaksaroma

Desuden er der i øjeblikket ingen klar definition af, hvad der udgør en "tobaksaroma". Tobakssmag er som enhver anden smag, siger Quest Leite. Bortset fra at nogle ingredienser ofte (men ikke altid) er inkluderet, f.eks. kunstig røgsmag.

"Men begrebet 'tobakssmag' er mere en måde at tiltrække rygere på, som er usikre på, hvad de skal starte med. Det kan være vigtigt, før de indser, at der er noget andet, der passer dem bedre", siger han. Quest Leite.

Kundera vil kvitte tobakken

Sverige har i dag omkring 100.000 daglige brugere af e-cigaretter. Undersøgelser viser, at rygere, der med succes skifter helt fra cigaretter til e-cigaretter, ofte starter med en tobakssmag og derefter skifter til frugt og søde sager og bagværk. Det afspejler sig også i virksomhedernes salg.

"Kunderne ønsker at komme væk fra ting, der minder dem om cigaretter. Det er meget tydeligt. Det er derfor, vi ikke har så mange tobakssmage," siger Quest Leite. "Mange kunder har sagt, at de hellere ville gå tilbage til cigarer, hvis de kun havde tobakssmag at vælge imellem. Og i betragtning af omkostningerne ved at udvikle og fremstille en e-juice er der ingen grund til at fortsætte med det, hvis smagsforbuddet bliver indført."

"Tobakspolitik, der slår knuder på sig selv"

Efter at have læst en artikel i Vejpkollen Det moderate medlem af parlamentet besluttede David Josefsson (m), at besøge Quest Leite og Lie Sax som i forbindelse med produktion af e-juice driver en vejpshop i centrum af Göteborg. Og han synes, at regeringens holdning til smagsstoffer i e-væske er problematisk.

"De vil have, at e-cigaretter skal smage som tobaksrøg - selv om det ikke er tobaksrøg." siger han. "Det er et eksempel på, hvordan svensk tobakspolitik er ved at slå knuder på sig selv," siger David Josefsson

Få, der ved, hvordan branchen fungerer

Der er i øjeblikket omkring 40 virksomheder, der er aktive på markedet i Sverige. De fleste er små og mellemstore virksomheder, som normalt ikke har en omsætning på flere millioner. Selv om de Store tobaksfirmaer har interesser og produkter på e-cigaretområdet, har de ikke etableret sig i Sverige. Endnu. Men ifølge David Josefsson er der kun få politiske repræsentanter, der ved, hvordan e-cigaretindustrien fungerer i praksis.

"Mange tror nok, at det er store virksomheder, der kommer udefra og bruger lyssky metoder til at tiltrække kunder. Det er helt klart ikke tilfældet." siger David Josefsson. "Jeg synes, det er vigtigt, at flere politikere kommer ud og ser, hvordan det ser ud i virkeligheden."

Moralistisk syn på nikotin

Josefsson mener også, at modstanden mod både e-cigaretter og svensk snus er mere baseret på ideologi end på skadesreduktion og folkesundhed.

"Regeringen har til hensigt at forbyde produkter, der har til formål at udkonkurrere tobak. Princippet er vigtigere end at se på de forskellige produkters skadelige virkninger. Jeg har altid ment, at det er skaden ved tobak, eller nikotin for den sags skyld, som vi skal fokusere på. Hvis der udvikles mindre skadelige måder at bruge nikotin på end rygning, skal vi bestemt ikke afholde os fra at bruge dem." David Josefsson.

Det er vigtigt, at virksomhederne fortæller os

Regeringens rapport og forslag til ny lovgivning er i øjeblikket ude til høring. Svarene skal foreligge inden 1. september. Og den David Josefsson understreger vigtigheden af, at bryggerierne deltager i debatten.

"Det er bare et forslag lige nu. Der kan ske meget undervejs. Men fordi e-cigaretter, og hvordan industrien fungerer, er relativt ukendt, er det vigtigt at uddanne politikerne om det. Virksomhederne bør invitere interesserede politikere til at lytte", siger han. David Josefsson.

Kilder til denne artikel:
Strammere regler for nye nikotinprodukter
David Josefsson (m) på Facebook


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
1 Kommentar om "Han hoppas att fler politiker besöker vejpshopparna"

  1. Tendensen synes altid at være, at partierne på højrefløjen går ind for tobaksskadereduktion, produkter som e-cigs og snus, og at partierne på venstrefløjen er imod, hvilket faktisk er ret underligt, da andelen af rygere er højere i arbejderklassen og den lavere middelklasse. I stedet for at opfordre rygere til at skifte til noget, der er langt mindre skadeligt og ikke lugter dårligt og generer andre, ønsker de at gå videre med mere tvang, forbud og stigmatisering. Ligesom deres vælgere og potentielle vælgere simpelthen ikke vidste bedre og skal korrigeres med tvang og forbud. Det er den helt forkerte vej at gå. Jeg ved også, at mange enkelte politikere på venstrefløjen også har den opfattelse, at det er godt, at folk vejpar eller sniffer i stedet for at ryge, men de tør bestemt ikke gå imod partilinjen. Det er ligesom med spørgsmålet om legalisering af cannabis, hvis enkelte politikere stikker hovedet frem, kan de nemt blive væltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *