Myter møder videnskab i dokumentar om nikotin

I denne weekend er der premiere på filmen "You don't know nicotine" - en dokumentarfilm om nikotin og dens rolle i verden. Den sætter frygt og myter op mod forskning og ubehagelige sandheder.
"Det er virkelig en film om håb", siger instruktør Aaron Biebert.

Det tog Aaron Biebert og et team på 30 personer over to år at samle materiale og færdiggøre dokumentarfilmen "You don't know nicotine". På grund af Covid-19 blev premieren udskudt. Men i denne weekend udkommer filmen på streaming-sitet Ibex, og det er en længe ventet premiere. Ikke mindst på grund af den debat om nikotin, der er blusset op i de senere år.

"Nikotin er et svært emne. Vi interviewede over 200 mennesker for at skabe grundlaget for filmen. Og vi lærte en masse. Hvad er nikotin, hvordan virker det, og hvad siger forskningen? Vi nærmede os emnet fra et objektivt og neutralt perspektiv. Vi leder efter sandheden her, fakta om nikotin. Ikke rygter og myter", siger instruktøren Aaron Biebert i en live-udsendelse via Facebook.

Et andet syn på nikotin i Sverige

Sum Vejpkollen har tidligere fortalt os om Sverige, som på grund af den udbredte brug af snus har et lidt anderledes forhold til nikotin end resten af verden. Sverige har en vigtig rolle i filmen, siger Aaron Biebert.

"Spørgsmålet om nikotins sundhedsrisici er i de fleste lande ved at blive synonymt med sundhedsrisici ved rygning. I Sverige har tingene været anderledes, både hvad angår forskning og offentlig politik," siger Aaron Biebert.

Usikkerhed om nikotin som våben

"You don't know nicotine" har premiere på et tidspunkt, hvor debatten om nikotin afspejler myter, angst, penge og usikkerhed. Samtidig bruger over en milliard mennesker nikotin dagligt på den ene eller anden måde.

"For nogle handler debatten om nikotin om at sprede og forstærke myter. Usikkerhed bruges som en slags våben. Det er virkelig ubehageligt. Det ender bare med, at ingen stoler på noget, og kun få ved, hvad det egentlig handler om." siger Aaron Biebert.

Alternative leveringsmetoder er vigtige

Og det er bekymrende, siger Aaron Biebert. Især fordi nikotin spiller en vigtig rolle i forbindelse med f.eks. rygestop. Alternative teknologier som e-cigaretter og snus kan spille en vigtig rolle for nutidens rygere.

"Mange mennesker taler om nikotin på en måde, der kan have ødelæggende konsekvenser. Det handler ofte om at udskamme folk, der bruger det. Og det kan i sidste ende have skadelige konsekvenser," siger Aaron Biebert.

"Vi vil uddanne - ikke kæmpe"

Han understreger også, at filmen ikke er et våben i kampen for alternative nikotinprodukter eller noget som helst andet.

"For mig er nøgleordet i filmen "håb". Vi kæmper ikke. Vi ønsker at uddanne. Videnskaben og forskningen omkring nikotin er en central del af filmen, men det er også en slags rejsedokumentar. Vi rejser rundt i hele verden. Og i sidste ende vil vi gerne vise, at det, vi ved om nikotin, ikke behøver at være baseret på usikkerhed - men på klar videnskab.

"You don't know nicotine" streames 20. til 22. november på Ibex. Efter sigende er filmen en del af det faste program fra december.
Læs mere her!


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *