”Läkemedel hjälper inte rökare att sluta i längden”

WHO har misslyckats totalt i arbetet med att få rökare att sluta röka. Problemet är en överdriven tro på nikotinläkemedel. Det menar läkaren och rökavvänjaren Riccardo Polosa.

Läkemedelsklassat nikotin som plåster och tuggummi, beroendedämpande mediciner som Champix och Zyban. Det är WHO:s rekommendationer för rökare som försöker sluta. Det är också dessa preparat som står överst på listan när läkare i både Sverige och andra länder hjälper rökande patienter. Men enligt läkaren Riccardo Polosa, som i 20 år drivit en sluta-röka-klinik på Sicilien, är det inte hållbart längre.

“WHO har inte förstått hur rökare fungerar, på ett psykologiskt plan. Rökare gillar inte att bli betraktade som sjuka. Och att använda droger för att få rökare att fimpa, fungerar inte i längden.” säger Ricardo Polosa under ett samtal om framtiden för WHO:s Tobaksonvention.

Läkemedel fungerar bara tillfälligt

Han får medhåll av professor Jed Rose, läkaren som uppfann nikotinplåstret i slutet av förra seklet. Nikotinplåstret har sedan länge lanserats som ett hjälpmedel för rökare som försöker sluta. Men enligt den forskning Jed Rose själv bedriver, på sin klinik vid Duke university, är olika nikotinläkemedel en problematisk metod.

”Plåster, tuggummi och läkemedel som Zyban och Champix är effektiva på kort sikt. Enligt våra studier är hälften av patienterna rökfria efter 12 veckor. Problemet är vad som händer senare, efter 6 månader upp till ett år. Då ser vi många återfall till rökningen. Bara mellan 10 och 20 procent är fortfarande rökfria. Vi har ett stort behov av innovation här” säger Jed Rose.

Och det är där produkter som e-cigaretter och andra rökfria nikotinprodukter kommer in i bilden, menar Jed Rose

“Det här är rökfria produkter som lämpar sig för bruk under en längre tid. De har potential att ersätta nikotinintaget från cigaretter, men i en mindre skadlig form.” säger han.

E-cigaretter mer effektiva

Jed Roses observationer har fått stöd i flera oberoende studier. Enligt Brittiska Cancerfonden (CRUK) är e-cigaretter det mest populära sättet att sluta röka bland rökare. I kombination med professionellt stöd är e-cigaretter dessutom väldigt effektiva, dubbelt upp mot traditionella nikotinläkemedel. CRUK betraktar vejpning som ett viktigt vapen i kampen mot cancer. I synnerhet på lång sikt.

Röker trots lungsjukdom

Läkaren Riccardo Polosa har sedan 10 år tillbaka använt elektroniska cigaretter som en del av sitt program för rökavvänjning. Han har även forskat på tekniken och dess hälsoeffekter för rökare med dokumenterade lungsjukdomar. Han menar att rökare, i synnerhet äldre med sjukdomar i baggaget, inte vill sluta använda cigaretter. Trots livsotande sjukdomar och fallerande hälsa

“Rökare är svåra att jobba med. De flesta rökare vill sluta röka, men de vill inte sluta använda cigaretter. De känner till riskerna, men cigaretter är värda mycket mer för dem. Cigaretter är en del av ett socialt sammanhang, något att sysselsätta sig med, njuta av tillsammans med en kopp kaffe, ett sätt att umgås, träffa vänner och så vidare.” säger Riccardo Polosa.

Motivationen försvinner

Nikotinersättning har inga möjligheter att ersätta det här värdet, menar Riccardo Polosa. Och det är därför preparaten inte fungerar i längden.

“Motivationen att hålla upp försvinner till slut. Och samtidigt finns värdet av cigaretternas alla ”fördelar” kvar. Så de börjar röka igen” säger han. 

Rökare behåller ritualerna

Förutom att rökare inte gillar att bli medicinerade, så är de heller inte intresserade att betala dyra pengar för sin medicin, menar Riccardo Polosa. Så när e-cigaretter dök upp som alternativ för 10 år sedan var han snabb med att testa dem i behandlingen på kliniken.

“Elektroniska cigaretter är ett verktyg som tillåter rökare att behålla sina ritualer. Det är en psykologisk aspekt av rökning och rökstopp som vi läkare ofta missar när vi talar om skadereducering och rökavvänjning”

Stöd från myndigheter

Men WHO:s inflytande är starkt. Flera länder har antingen förbjudit e-cigaretter eller reglerat tekniken på samma sätt som traditionella cigaretter. Några undantag är myndigheterna i Storbritannien och Nya Zealand som istället aktivt upmanar rökare att byta till e-cigaretter. Enligt Brittiska hälsodepartementet är e-cigaretter 95 mindre skadliga än cigaretter och myndigheten uppdaterar regelbundet sin analys av forskningen. I dessa länder utbildas både vårdpersonal och läkare utifrån den oberoende forkning som finns idag, främst från Storbritannien och USA. Hållningen är att nikotinet i fråga inte är särskilt skadligt i sig. Det är snarare röken som leveransmetod som orsakar den huvudsakliga skadan.

”Stirrar sig blinda på beroendet”

Riccardo Polosa uppmanar nu WHO att ändra inställning och uppmuntra till skadereducerande produkter som e-cigaretter, istället för att stirra sig blinda på eventuella risker med nikotinberoende.

“Att vi nu har en mycket renare metod för att leverera nikotin är ett enormt framsteg. Och innovationer inom e-cigaretter har gett rökare riktigt effektiva sätt att behålla nikotinet, som de har så svårt att släppa, utan att röka. Beroendet är ett pris att betala, men det är nyckeln till en framgångsrik strategi för rökavvänjning” säger Riccardo Polosa.

Lyssna på hela diskussionen om WHO:s tobakskonvention (se länkar ovan i artikeln för de enskilda deltagarnas inlägg):
Tobacco Harm Reduction, Policy and Practise


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *