Vähemmän relapseja - hedelmä- ja karkkimakuilla.

Sähkösikareiden maut ovat tärkeitä savukkeisiin palaamisen välttämiseksi, samoin kuin nikotiinin vahvuus ja laitteisto. Tämä käy ilmi uudesta brittiläisestä tutkimuksesta.
"Tupakoinnin lopettaminen onnistuu, kun tupakoitsijat siirtyvät käyttämään kehittyneempiä laitteita ja siirtyvät tupakan makuista hedelmien, karkkien ja leivonnaisten makuihin."

Sähkösavukkeista on tullut suosituin tapa lopettaa tupakointi. tupakointi Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Mutta miten saatavilla olevien tuotteiden valikoima vaikuttaa tupakoitsijoiden kykyyn lopettaa tupakointi lopullisesti? Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva tutkimusryhmä lähti selvittämään asiaa. TutkimuksetCancer Research UK:n rahoittamassa tutkimuksessa tutkittiin yli 370 käyttäjää, joille esitettiin kysymyksiä siitä, minkä tyyppistä sähkösavuketta he käyttivät aloittaessaan vejpa-hoidon, minkä tyyppistä he käyttävät nyt ja miten nämä valinnat vaikuttivat heidän uusiutumisriskiinsä.

Tutkijat keskittyivät kolmeen erityyppiseen sähkösavukkeeseen: yksinkertaisiin, uudelleentäytettäviin cig-a-likes-savukkeisiin, pienempiin uudelleentäytettäviin vejp-kyniin ja kehittyneempiin järjestelmiin, joissa on erillinen akku ja säiliö. He tarkastelivat myös nikotiinivahvuuksia ja e-mehun makuvaihtoehtoja.

Yksinkertaisemmat laitteet eivät ole yhtä tehokkaita

Valtaosa tutkimukseen osallistuneista oli aloittanut korkealla nikotiinivahvuudella (18 mg/ml). 45 prosenttia oli aloittanut vejp-kynällä ja 38 prosenttia cig-a-like-kynällä. 

Niistä, jotka onnistuivat lopettamaan tupakoinnin kokonaan, 70 prosenttia kertoi siirtyneensä myöhemmin kehittyneempään järjestelmään, jossa on erillinen säiliö ja akku.

"Samaan aikaan havaittiin, että ne, jotka aloittivat cig-a-like -järjestelmällä, palasivat tupakoinnin pariin paljon useammin kuin ne, jotka aloittivat kehittyneemmällä järjestelmällä tai yksinkertaisemmilla vejp-kynillä. Vain kaksi tutkituista ilmoitti olevansa savuttomia ja käyttävänsä edelleen cig-a-likea", tutkijat kirjoittavat.

Vähentää nikotiinin voimakkuutta ajan myötä

Tutkijat havaitsivat myös nikotiinivahvuuksien kohdalla selkeän kaavan. Ne, jotka aloittivat pienellä nikotiinivahvuudella ja vähemmän tehokkaalla sähkösavukkeella, palasivat todennäköisemmin takaisin tupakoinnin pariin. Samaan aikaan suurin osa niistä, jotka onnistuivat lopettamaan tupakoinnin vähitellen alennettu nikotiinivahvuus kun ne hankkivat kehittyneempiä laitteita.

"Nikotiinin annostelu riippuu sekä laitteen tehosta että tietämyksestä siitä, miten sitä käytetään parhaiten", tutkijat sanovat. "Nyrkkisääntönä näyttää myös olevan, että nikotiinin vahvuus liittyy aiempaan tupakointikäyttäytymiseen."

Hedelmät ja makeiset korvasivat tupakan maun

Myös makuaineiden valinta vaihteli. Aloittelijoista useampi valitsi erilaisia tupakan makuja. Ajan myötä valikoima kuitenkin lisääntyy. Päivittäiset käyttäjät suosivat todennäköisemmin hedelmäisiä makuja (28 %) verrattuna mentoliin (25 %) ja tupakkaan (26 %).

"Tutkimuksemme osoittaa, että sähkösavukkeen ja -nesteen valinta voi vaikuttaa uusiutumisriskiin. Ne, jotka aloittavat yksinkertaisemmalla laitteella ja samalla alhaisella nikotiinipitoisuudella, epäonnistuvat todennäköisemmin. Näemme mallin, jonka mukaan ne, jotka onnistuvat, tekevät sen siirtymällä vähitellen kehittyneempiin laitteisiin yhdessä tupakan makujen vaihtamisen kanssa hedelmä-, karkki- ja leivonnaismakuihin", tutkijat kirjoittavat Harm Reduction Journal -lehdessä.

Lähteet:

Raportoidut höyrystämismallit tupakoinnin pitkäaikaisen lopettamisen tukemiseksi: poikkileikkaustutkimus höyrystäjien otoksessa.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *