Strengere regler for nikotin i Australien

"Hundredtusinder af vejpers vil begynde at ryge igen"

Australien forbyder midlertidigt al privat import af nikotinholdig e-væske. Det sker efter en regeringsbeslutning i slutningen af sidste uge. Landets 250.000 1TP8-brugere skal nu hente deres receptpligtige nikotin på et apotek.

I modsætning til almindelige cigaretter Salget af e-juice, der indeholder nikotin, har længe været forbudt i Australien. Nikotinfri e-juice kan dog sælges i vejp-butikker, og individuelle brugere har kunnet bestille nikotin til personlig brug online. Forudsætningen har været en recept fra en autoriseret læge.

Men nu strammer regeringen reglerne. En midlertidig lov kan kun nogle apoteker importere nikotin til e-cigaretter. Og de kan kun gøre det, når en læge har bestilt det til en patient. Loven vil være i kraft i et år. Og ifølge sundhedsministeriet vil regeringen i løbet af året indsamle forskning om de potentielle sundhedsrisici, men også fordelene ved e-cigaretter i forbindelse med rygestop. Målet er at opbygge en permanent lovgivning, skriver det australske lægetidsskrift NewsGP.

E-cigaretter er en godkendt metode ifølge læger

Beslutningen kommer kun få måneder efter Australsk lægeforening har godkendt e-cigaretter som en gyldig metode til rygestop. Ifølge foreningen kan læger udskrive nikotin til rygere, der er motiverede for at holde op med at ryge. Det forudsætter dog, at patienten har prøvet andre metoder først.

"Vi har haft denne proces i lang tid nu i Australien. Det er lidt besværligt, men relativt nemt at få recepter og bestille nikotin fra for eksempel New Zealand. Men det forsvinder nu. Det er det absolut værste, der kunne ske," siger vloggeren Sam Parsons, bedre kendt som Vaping Bogan, i et indlæg på YouTube.

En dødsdom for rygere

Ifølge nonprofitorganisationen Athra, Australian Tobacco Harm Reduction Forening Den nye lov er dog ødelæggende for vejp-brugere, men især for rygere, der forsøger at kvitte cigaretterne.

"Stramningen af loven vil være en dødsdom for hundredtusindvis af rygere og vejpere i Australien. Det er umoralsk at nægte og gøre det sværere for rygere at finde et sundere og billigere alternativ til cigaretter. Det gælder især for lavindkomstgrupper, hvor antallet af rygere er meget højt." Athra skriver på sin hjemmeside.

Risiko for store bøder

Ifølge statistikkerne er rygere i dag 3 millioner mennesker i Australien. 21.000 dør hvert år af skader forårsaget af cigaretrygning.

"Du kan gå ind i en hvilken som helst butik og købe en pakke cigaretter. Men hvis du vil købe nikotin i en mindre skadelig form, som en e-cigaret, risikerer du en bøde på 200.000 dollars," siger lægen. Joe Kosterich, formand for Athra og aktiv i debatten om vejpning i Australien.

"Der er ingen logik bag regeringens adfærd her. Det handler mere om en stærk ideologi, der breder sig blandt folkesundhedsforskere: at e-cigaretter kun handler om, at tobaksfirmaerne vil have folk til at fortsætte med at ryge," siger han. Joe Kosterich.

Hvad skete der i Sverige?

En lignende tilgang har mange antirygeorganisationer rundt om i verden. Og mange modsætter sig aktivt tobaksfirmaernes indflydelse på reguleringen af nye nikotinprodukter og går i stedet ind for produkter fra medicinalvirksomheder, der kontrolleres af lægemiddelloven. Spørgsmålet har også været diskuteret i Sverige, hvor den svenske lægemiddelstyrelse så sent som i 2015 ønskede at regulere nikotinholdig e-juice som et lægemiddel på samme måde som i Australien. Dette skete dog ikke efter en dom i den øverste forvaltningsdomstol.

Truer traditionelle metoder

Men diskussionen om nikotins skadelighed er ikke problemet, siger lægen Joe Kosterich. Hvis nikotin var blevet betragtet som beviseligt skadeligt, ville produkter som nikotinplastre og nikotintyggegummi ikke have været på markedet, siger han.

"E-cigaretter blev ikke opfundet af medicinal- eller tobaksindustrien. De blev opfundet og udviklet af rygere, som ønskede at reducere skaderne af deres nikotinafhængighed. Og det virker." siger Joe Kosterich.

Men det vendte op og ned på den traditionelle tobakskontrol. Ifølge den gamle skole er total afholdenhed fra nikotin nøglen i kampen mod rygning. "De-normalisering" er et andet vigtigt værktøj for dem, der arbejder med rygestop. Afvænning fungerer ikke på den måde, siger Joe Kosterich. Det handler ikke om at afnormalisere adfærd, men om at gøre den mindre skadelig.

"Den uafhængige videnskab fortæller os, at E-cigaretter reducerer skader forårsaget af rygning. Rygning dræber, og det bedste ville være, hvis vi alle indåndede ren luft. Men vi lever ikke i en perfekt verden. Og hvis vi kan have metadonprogrammer til at reducere skaderne ved heroinmisbrug, hvorfor kan vi så ikke have e-cigaretter til at reducere skaderne ved rygning?" siger Joe Kosterich til 3AW Mornings radiokanal

Politikere protesterer mod forbuddet

Det australske importforbud træder i kraft den 1. juli og gælder også for turister (dem uden lægeerklæring). På nuværende tidspunkt en kampagne for at omstøde beslutningen.

"Jeg er helt imod denne beslutning. Den vil tvinge vejp-brugere til at begynde at ryge igen. Eller det vil åbne et stort sort marked for nikotin", siger MEP'en. George Christensen i The Guardian.

Han får følgeskab af en anden MEP, liberale James Paterson:

"Dampning er et mere sikkert alternativ end rygning. Vi bør gøre det lettere for rygere at holde op, ikke sværere," siger han. The Guardian.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *