E-asetaatin ja vejpningin aiheuttamat keuhkovauriot Ruotsissa

"Ostin laittomia THC-mehuja Yhdysvalloista"

Ruotsissa on ensimmäiset EVALI-tapaukset - keuhkovaurio kytketty kannabikseen, e-asetaattiin ja vejpningiin. Epäiltyjä tapauksia on kaksi.
"Nämä eivät ole tavallisia sähkösavukkeita, vaan THC:tä sisältäviä nesteitä", sanoo Erik Lindeman, Myrkytystietokeskuksen lääkärille The Medical Journal

Erik Lindeman korostaa, että ei koske tavallisia sähkösavukkeita tai Ruotsista ostetut e-mehut. Kahden sairastuneen epäillään ostaneen e-nesteensä verkosta Yhdysvalloista. E-mehuihin oli lisätty kannabiksen psykoaktiivista ainetta THC:tä.

"Meillä on viitteitä siitä, että tämä kannabiksen väärinkäyttötapa on tullut yhä suositummaksi. Ja koska asiakkaat ostavat tuotteitaan juuri tämän epidemian epikselta Yhdysvalloista, arvioin, että riski on melko suuri, että tällaisia tapauksia tulee olemaan enemmän", sanoo hän. Erik Lindeman Läkartidningeniin.

Aiheuttaa hengitystieongelmia

Erik Lindeman kehottaa nyt lääkäreitä kiinnittämään huomiota oireisiin: vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, yleinen huonovointisuus ja lisääntyvät hengitysvaikeudet.

"Kun potilas on nuori henkilö, jolla on hengitystieongelmia, on tärkeää yrittää selvittää, onko hänellä vejping, ja silloin sinun pitäisi kysyä kohdennettuja kysymyksiä juuri THC-vejpingistä", sanoo hän. Erik Lindeman Läkartidningeniin.

Ei tavallinen e-neste

EVALI on vaikutti moniin nuoriin Yhdysvalloissa ja se liittyy laillisiin sähköisiin mehuihin, jotka sisältävät THC:tä (kannabiksen psykoaktiivinen aine). Kyseiset e-nesteet on laimennettu sakeuttamisaineella e-asetaatilla. Kun e-asetaattia kuumennetaan ja hengitetään, jäähdyttävä höyry voi tukkia keuhkot ja aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Yli 2 800 amerikkalaista on sairastunut EVALIin ja noin 60 on kuollut.

E-asetaattia käytetään kuitenkin ei tavallisessa e-nesteessänikotiinin kanssa tai ilman. E-mehun kaikkien ainesosien tulisi olla vesiliukoisia, lähinnä mahdollisten keuhkovaurioiden riskin vähentämiseksi.

Väärin nikotiinista ja sähkösavukkeista

Niklas Linder, sähkösavuketeollisuusjärjestön puheenjohtaja toivoo nyt, että tiedotusvälineet ja viranomaiset toimisivat vastuullisesti ja tiedottaisivat keuhkovaurioista.

"Mustan pörssin THC-tuotteet ovat vastuussa tästä vahingosta. Sähkösavukkeet taas on nostettu syylliseksi. Seurauksena oli, että monet vejpare palasi takaisin savukkeisiin sairastumisen pelossa. Samaan aikaan THC:n käyttäjät eivät juuri välittäneet, koska he eivät yhdistäneet itseään vejpningiin. Tämän seurauksena sairastuneiden määrä itse asiassa kasvoi", sanoo Niklas Linder Vejpkollen:hen.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *