Tanska haluaa kieltää aromit sähköisissä mehuissa: "He eivät tiedä, mitä tekevät"

Tanskalainen vejpare osoittaa tänään mieltään uutta lakia vastaan, joka saattaisi tehdä kaikista tupakalla maustamattomista e-mehuista laittomia Tanskassa.
"Poliitikot eivät tiedä, mitä he tekevät. Pahimmassa tapauksessa jopa nikotiinihittien on maistettava tupakkaa, jotta niitä voidaan myydä", sanoo Mikkel Schmidt, yksi tapahtuman järjestäjistä.

"Kaikki maut lukuun ottamatta tupakan makuja pitäisi kieltää sähkösavukkeissa"
Näin sanoo Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke (s), jotta Tanskalainen sanomalehti Politikken. Hän ehdottaa nyt uutta tupakkalainsäädäntöä, joka kattaa myös sähkösavukkeet, ja hänellä on lähes kaikkien Tanskan parlamentin puolueiden tuki. Terveysministerin mukaan sähkösavukkeet ovat "reitti tupakointiin" nuorille ja että makut ovat "tärkein syy siihen, miksi nuoret kokeilevat sähkösavukkeita".

Mikkel Schmidt kuluttajalähtöisestä  Tanskan höyrylaivayhdistys, DADAFOtoteaa, että lähes 40 000 tanskalaista vejp-asiakasta menettää mahdollisuuden saada erilaisia makuja. He ovat nyt vaarassa palata tupakoinnin pariin.

"Tavalliset 1TP8-käyttäjät, jotka eivät juurikaan puutu tähän asiaan, ja ne, jotka yrittävät vain lopettaa tupakoinnin, kärsivät eniten tästä. He ovat myös suurin osa kaikista 1TP8-tupakoitsijoista ja ryhmä, jota meidän on kuluttajajärjestönä vaikea tavoittaa", sanoo hän. Mikkel Schmidt Vejpkollen:hen.

Tulilinjalla on myös 35 vejpshoppailijaa, joista monilla on yksi tai useampi fyysinen myymälä eri puolilla Tanskaa.
90 prosenttia niiden myynnistä on muita kuin tupakan makuja, kertoo Mikkel Schmidt.

"Jos tämä menee läpi, asiat näyttävät synkiltä. Verotuksen ja suosittujen makujen kieltämisen myötä vejpa tulee lähes kalliimmaksi kuin tupakointi. Lisäksi vejpen tulee maistumaan tuhkakupilta. Samaan aikaan on vaikea löytää mitään parempaa kuin pelkkiä aloituspakkauksia, koska jäljellä ei ole enää monia kauppoja, jotka voivat myydä mitään muuta", sanoo Mikkel Schmidt.

Schmidtin mukaan lakiehdotus on hyvin epämääräinen. Lyhyesti sanottuna kaikki sähköisten mehujen aromit, tupakan makuja lukuun ottamatta, kielletään kaupoissa. Edes neutraalit nikotiinimaut eivät näytä olevan vapautettuja.

"Kyseessä on laajamittainen kielto, ainakin ymmärtääkseni. Poliitikot eivät näytä tietävän, mitä he tekevät. He ovat vain kuunnelleet radikaaleja terveystutkijoita eivätkä ole ajatelleet asiaa lainkaan. Pahimmassa tapauksessa nikotiinihittien on maistettava tupakkaa, jotta niitä voidaan myydä", sanoo Mikkel Schmidt.

Tanskalaisen Politikken-sanomalehden mukaan ehdotuksesta vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys. Oppositiossa on kuitenkin puolueita, jotka haluavat vähemmän jyrkkää sääntelyä.

"Emme halunneet, että sähkösavukkeiden makuja sisällytetään uuteen tupakkalakiin lainkaan. Olemme pettyneitä, jos se kuitenkin menee läpi", sanoo Liselott Blixt, hallituksen kanssa asiasta neuvotelleen Tanskan kansanpuolueen terveyspoliittinen tiedottaja. sanomalehti Politikken.

Tanskan kansanpuolue on samoilla linjoilla kuin kaksi muuta liberaalipuoluetta, jotka muodostavat Tanskassa sosialidemokraattien ja niitä tukevien puolueiden opposition.
"Kolme viidestä liberaalipuolueesta tukee meitä, enimmäkseen vapaamielisistä syistä. Heillä on kuitenkin vain 24 ääntä parlamentin 174 äänestä, joten valitettavasti se ei merkitse paljon", sanoo hän. Mikkel Schmidt.

Hän väittää, että monet poliitikot eivät toimi ja ota kantaa totuudenmukaisesti. Esimerkiksi Tanskan terveysviranomainen (Sundhedsstyrelsen) ei ole antanut oikeaa tietoa koskien vejparen kärsimät keuhkovauriot Yhdysvalloissa. kesän ja syksyn aikana.

"Monet poliitikot uskovat edelleen, että Yhdysvalloissa tapahtuneiden kuolemantapausten takana ovat tavalliset nikotiinisähkösavukkeet. Terveysministeriö ei ole selkeästi todennut, että sairastumiset johtuivat laittomasti myydyistä THC-mehuista, joissa on e-asetaattia. Rehellisesti sanottuna luulen, että monet poliitikot eivät tiedä, mitä he tekevät.

Lakiehdotuksesta keskustellaan nyt parlamentissa. Jos se hyväksytään, alkaa pidempi prosessi, jossa laki kirjoitetaan uudelleen ja siitä äänestetään vielä ainakin kolme kertaa ennen sen viimeistelyä.

"Me emme anna periksi. Ainoa asia, jonka voimme tehdä, on olla äänekkäämpiä", sanoo Mikkel Schmidt. "Jatkamme sähköpostien ja viestien lähettämistä poliitikoille ja vastustamme aktiivisesti tiedotusvälineissä vejpningistä levitettyä väärää tietoa. Toivomme, että hallitus myöntää tutkimusrahaa, jotta voimme tutkia, mitä tapahtuu, jos aromit kielletään." Miten tämä vaikuttaa tupakointiin maassa? Sen pitäisi ainakin osoittaa, että olimme oikeassa." sanoo Mikkel Schmidt Vejpkollen:hen

Mielenosoitus järjestetään tänään tiistaina Kööpenhaminassa. Seuraa sitä Facebookin kautta:

Lue lisää Vejpkollen:stä:
Norja luopuu nikotiinia sisältävien e-mehujen kiellosta
Huoli mustasta pörssistä sai Trumpin muuttamaan mielensä e-sikareista
Vaping houkuttelee nuoria pois savukkeista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *