Hän lopetti tupakoinnin e-sikareiden ja teknologia-innostuksen avulla.

"Sähkösavukkeet tarjoavat mahdollisuuden vähentää terveydenhuoltokustannuksia"

Ensimmäisenä Vejpkollen:n minisarjassa "Ruotsin vejpare" on vuorossa Karl-Åke Johansson - tekninen vejpguru ja viime aikoihin asti Facebook-sivun MTL Sweden (18+) ylläpitäjä - foorumi niin sanotulle suusta keuhkoon vejpningille. Tiedättehän: matalat watit, tiukka ilmavirta ja 50/50-juicer.

Jos kysyt kysymyksen sähkösavukkeesi tekniikasta jollakin ruotsalaisella foorumillamme, yksi vastauksista tulee varmasti seuraavalta taholta Karl-Åke Johansson. Tavalla tai toisella. Jos ei suoraan häneltä, niin joku muu on kysynyt häneltä muutama vuosi sitten ja nyt antanut vastauksen eteenpäin. Koska Karl-Åke Johansson on ollut olemassa jo pitkään, ja kutsua häntä muuksi kuin nimellä Ruotsalainen vejpguruolisi vähättelyä.

Mutta kuka hän oikeastaan on, tämä Kinnarummun teknologianörtti, joka on läheisessä yhteydessä Phil Busardo ja jotka eivät koskisi SMOK-tuotteisiin edes kymmenen jalan sauvalla.
Mikä on hänen näkemyksensä vejpningin nykyisestä tilanteesta Ruotsissa?

Mikä on taustasi? Miten tiedät niin paljon vejpningin taustalla olevasta teknologiasta?

"Olen viettänyt elämäni elektroniikan/IT:n parissa, ja kun tarjoutui tilaisuus lopettaa tupakointi menetelmällä, joka myös kutkuttaa kiinnostustani teknologiaan, tartuin toimeen. Olin toki kokeillut muita menetelmiä jo aiemmin, mutta niistä ei ollut juurikaan enempää hyötyä kuin apteekin henkilökunnan joulubonuksen saaminen."

Milloin aloitit vejpa:n?

"Aloitin vape-matkan vuonna 2012, ja olin aika hukassa. Mikään ei toiminut ja se oli melko turhauttavaa. Jonkin ajan kuluttua otin yhteyttä Phil Busardoon (klassinen YouTuber, toimittajan huomautus), joka vihdoin selitti asiat tavalla, jonka teekkari minussa ymmärsi. Monia arvosteluja nähtiin, ja Phil-parka joutui vastaamaan tonneihin tukisähköpostiviesteihini. Kummallista kyllä, hän ei kyykistynyt! Juttelemme edelleen useita kertoja viikossa, mutta nyt lähinnä muista asioista."

Kerro meille MTL Ruotsista!

"Löysin Facebook-ryhmät melko myöhään, ja useimmat niistä eivät puhuneet "minun kieltäni", sillä niissä puhuttiin lähinnä siitä, kuinka lihavia pilvet voivat olla. Olin yrittänyt itsekin ryhtyä DL:ksi, mutta epäonnistuin. Ei antanut minulle yhtään mitään! Sitten ilmestyi MTL-Ruotsi ja siellä tuntui kuin olisi tullut "kotiin".

Mikä tekee MTL Ruotsista erilaisen kuin muista foorumeista?

"MTL Ruotsi on ruotsalaisittain hieman erilainen ryhmä. Toisaalta kyse on vain MTL:n aseistamisesta, mutta se on myös toisella tavalla erilainen. Me välitämme! Ylläpitoryhmä toimii ryhmässä aktiivisemmin kuin useimmat muut ryhmät ja ryhmästä on tullut paikka, jossa ihmiset luottavat ja auttavat toisiaan. Ei ole harvinaista, että ihmiset lähettävät tavaroita ilmaiseksi auttaakseen toista jäsentä"

Nyt sinut voi nähdä myös YouTubessa. Mistä kanava kertoo?

"Ruotsin asekauppojen valikoima on hieman yksipuolinen. Hyvin valtavirtaista, voisi sanoa, ja hyvin vähän MTL:ää. Tavoitteenamme samannimisellä Youtube-kanavalla (MTL-Sweden) on tuoda esiin hyviä MTL-laitteita Ruotsin markkinoille, mutta myös luoda hieman "sisältöä" ryhmän jäsenille. Ruotsinkielisiä arvosteluja ei ole niin runsaasti ja myös mtl:hen keskittyen, silloin olemme aika yksin. Toisin kuin useimmat arvostelijat, jotka myyvät saamansa pois omaksi voitokseen, me teemme hauskoja juttuja yli jäävällä kasalla. Olemme järjestäneet hyväntekeväisyyskeräyksiä, joita tulemme jatkossakin tekemään."

Mikä on parasta, mitä vejpningenille tapahtui vuonna 2019?

"No, ei niinkään ei! Hyvä uutinen on se, että yhä useammat kaupat ovat itse asiassa ALOITTAVASTI ottamassa MTL:ää ja investoimassa siihen, ja että meillä on paljon ruotsalaisia mehunvalmistajia MTL-segmentillä."

Pahin asia, joka tapahtui vejpningen 2019?

"Epäilemättä tiedotusvälineet ovat virheellisesti yhdistäneet sähkösavukkeet ja mustan pörssin kannabiskapselit, jotka ovat vahingoittaneet ja tappaneet niin monia Yhdysvalloissa. E-savukkeet määritellään Ruotsin ja EU:n lainsäädännössä tupakkatuotteiksi, eikä kyseisillä kapseleilla ole mitään tekemistä tupakan tai nikotiinin kanssa. Pitäisi kutsua e-savukkeeksi, mutta ei todellakaan sähkösavukkeeksi.

Mitkä olivat seuraukset?

"Sekaannus on vahingoittanut sähkösavukkeiden mainetta, saanut ihmiset siirtymään takaisin paljon haitallisempiin savukkeisiin ja mikä pahinta, vaikuttanut siihen, että kannabiskapseleiden aiheuttamien kuolemantapausten määrä ei ole pysähtynyt alkuperäiseen 9:ään, vaan kasvanut yli 50:een. Kapseleita ostaneet tajusivat ostavansa huumeita eivätkä siksi yhdistäneet sähkösavukkeita koskevia varoituksia siihen, mitä he olivat ostamassa."

Saat hallitukselta vuonna 2020 joululahjan, jossa on kyse vejpningistä. Mitä saat?

"Poliitikkojen suhtautumisen muuttuminen sähkösavukkeisiin, kuten Britannian hallitus. Tupakointi maksaa yhteiskunnalle valtavia summia, puhutaan MONISTA miljardeista vuodessa, ja se vie valtavasti resursseja terveydenhuollolta, sairausvakuutusjärjestelmiltä ja ruotsalaisilta yrityksiltä, jotka maksavat tupakoijien suuremman osuuden lyhytaikaisista sairauslomista. E-savukkeet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden vähentää ja lopulta poistaa nämä kustannukset. Plus, ajatelkaa kaikkea inhimillistä kärsimystä!""

Täältä löydät Karl-Åke Johanssonin Facebookista:
MTL Ruotsi (18+) - hakemus vaaditaan!
Karl Åke Johansson ja MTL Ruotsi YouTubessa

1 Kommentti artikkeliin "Han slutade röka med e-cigg och teknikintresse"

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *