Han holdt op med at ryge med e-cigs og en interesse for teknologi

"E-cigaretter er en mulighed for at reducere sundhedsudgifterne"

Første afsnit i Vejpkollen's miniserie "Swedish vejpare" er Karl-Åke Johansson - teknisk vejpguru og indtil for nylig administrator af Facebook-siden MTL Sweden (18+) - et forum for såkaldt mund-til-lunge vejpning. Du ved: lave watt, tæt luftstrøm og 50/50 juicer.

Hvis du stiller et spørgsmål om teknologien bag din e-cigaret i et af vores svenske fora, vil et af svarene helt sikkert komme fra Karl-Åke Johansson. På den ene eller anden måde. Hvis ikke direkte fra ham, så ved at en anden har spurgt ham for et par år siden og nu giver svaret videre. Fordi Karl-Åke Johansson har eksisteret i lang tid nu, og at kalde ham noget andet end en Svensk vejpguruville være en underdrivelse.

Men hvem er han egentlig, denne teknologinørd fra Kinnarumma, som er i tæt kontakt med Phil Busardo og som ikke ville røre et SMOK-produkt med en ildtang.
Hvad er hans syn på vejpning i Sverige i dag?

Hvad er din baggrund? Hvordan kan du vide så meget om teknologien bag vejpning?

"Jeg har brugt mit liv på elektronik/IT, og da der opstod en mulighed for endelig at holde op med at ryge ved hjælp af en metode, der også pirrede min interesse for teknologi, gik jeg all-in. Jeg havde selvfølgelig prøvet de andre metoder før, men det gav ikke meget mere, end at apotekspersonalet fik deres julebonus."

Hvornår begyndte du på vejpa?

"Jeg startede min vape-rejse i 2012, og jeg var ret fortabt. Intet virkede, og det var ret frustrerende. Efter et stykke tid kom jeg i kontakt med Phil Busardo (klassisk YouTuber, red.), som endelig forklarede tingene på en måde, som teknikeren i mig kunne forstå. Der blev set mange anmeldelser, og stakkels Phil måtte besvare tonsvis af supportmails fra mig. Mærkeligt nok dukkede han sig ikke! Vi taler stadig sammen flere gange om ugen, men nu mest om andre ting."

Fortæl os om MTL Sverige!

"Jeg opdagede Facebook-grupper ret sent, og de fleste af dem talte ikke "mit sprog", da det mest handlede om, hvor fede skyer kunne være. Jeg havde selv forsøgt at blive DL, men det mislykkedes. Det gav mig ikke noget som helst! Så dukkede MTL-Sverige op, og der føltes det som at komme "hjem".

Hvad gør MTL Sverige anderledes end andre fora?

"MTL Sverige er en lidt anderledes gruppe, set med svenske øjne. På den ene side handler den kun om MTL-våben, men den er også anderledes på en anden måde. Vi bekymrer os! Administratorgruppen arbejder mere aktivt i gruppen end de fleste andre grupper, og gruppen er blevet et sted, hvor folk stoler på og hjælper hinanden. Det er ikke ualmindeligt, at folk sender ting gratis for at hjælpe et andet medlem."

Du kan nu også ses på YouTube. Hvad handler kanalen om?

"Udvalget i de svenske våbenbutikker er lidt ensidigt. Meget mainstream, kan man sige, og meget lidt MTL. Vores mål med Youtube-kanalen, med samme navn (MTL-Sverige), er at fremhæve godt MTL-udstyr til det svenske marked, men også at skabe noget "indhold" til gruppens medlemmer. Anmeldelser på svensk er der ikke så mange af, og også med fokus på mtl, så er vi ret alene. I modsætning til de fleste anmeldere, som sælger ud af det, de får, for egen vindings skyld, laver vi sjove ting med den bunke, der bliver til overs. Vi har lavet velgørenhedsindsamlinger, og det vil vi fortsætte med."

Hvad er det bedste, der er sket for vejpningen i 2019?

"Nej, ikke så meget! Den gode nyhed er, at flere butikker faktisk BEGYNDER at tage MTL ind og investere i det, og at vi har mange svenske juiceproducenter i MTL-segmentet."

Det værste, der skete for vejpningen 2019?

"Der er ingen tvivl om mediernes fejlagtige sammenblanding af e-cigaretter og de cannabiskapsler fra det sorte marked, som har skadet og dræbt så mange i USA. E-cigaretter defineres i svensk og EU-lovgivning som tobaksvarer, og de pågældende kapsler har intet med tobak eller nikotin at gøre. De burde hedde e-joint, men absolut ikke e-cigaretter.

Hvad var konsekvenserne?

"Forvirringen har skadet e-cigaretternes omdømme, fået folk til at skifte tilbage til langt mere skadelige cigaretter og, værst af alt, bidraget til, at antallet af dødsfald på grund af cannabiskapsler ikke stoppede ved de første 9, men voksede til over 50. De, der købte kapslerne, var klar over, at de købte stoffer, og forbandt derfor ikke advarslerne om e-cigaretter med det, de købte."

Du vil modtage en julegave fra regeringen i 2020, som handler om vejpning. Og hvad får du så?

"En ændring i politikernes holdning til e-cigs, i lighed med den britiske regerings. Rygning koster samfundet enorme beløb, vi taler om MANGE milliarder om året, og trækker enorme ressourcer fra sundhedsvæsenet, sygeforsikringssystemer og svenske virksomheder, som betaler for rygernes større andel af kortvarigt sygefravær. E-cigaretter er en unik mulighed for at reducere og i sidste ende udrydde disse omkostninger. Og tænk på al den menneskelige lidelse!"

Her kan du finde Karl-Åke Johansson på Facebook:
MTL Sverige (18+) - ansøgning påkrævet!
Karl Åke Johansson og MTL Sverige på YouTube

1 Kommentar om "Han slutade röka med e-cigg och teknikintresse"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *