Hun holder styr på vejpningen i Sverige

"Det vigtigste er at holde liv i vores svenske butikker"

Når hun ikke anmelder juice på YouTube, finder du hende i kommentarfelterne, ikke kun i dedikerede vejp-fora, men overalt, hvor der diskuteres e-cigaretter: lokalaviser. Aftonbladet, SvT, Tobaksfakta, svensk radio. Hvad som helst: Therese Strömfra Cloud-familien, står med en bunke forskning i favnen og argumenterer for skadesreduktion i Sverige.

Du arbejder ikke i branchen. Hvordan kan du være så meget på forkant med tingene hele tiden?

"Jeg holder øje med fora og har nogle venner i vores butikker, men også forskellige distributionsfirmaer, som opdaterer mig, hvis de hører noget."

Hvor får du oplysninger om vejpning?

"Jeg prøver altid at grave i fora, men også de "rigtige" steder. Jeg kontakter ofte myndigheder og tjekker, hvad der er sandt, og hvad der ikke er. Nogle gange sidder jeg på regeringens hjemmeside og tjekker forskellige ting, der er blevet rejst. For eksempel at tobaksforbruget blandt unge er faldet (hvor e-cigs tæller som et tobaksprodukt i statistikken). Når jeg bliver tagget uden for vores lukkede fora, hvis en anti-tobaksorganisation forsøger at sige, at e-cigs tiltrækker unge, har jeg mine modargumenter direkte fra myndighedernes egen rapport. Meget af min fritid går også med at forsøge at "tage temperaturen" på dem, der ikke er for vejpar, for at se, hvilken opbakning vi har blandt folk og politikere."

Hvad inspirerer dig til at fortsætte?

"At se en elsket gå igennem kræft og redde flere liv. Det inspirerer mig. Der er desværre så mange mennesker, der dør unødigt i dag ..."

Hvad er det vigtigste emne for vejpningen i dag?

"Lige nu tror jeg, at det vigtigste er at holde liv i vores egne butikker. Desværre har vi set mange butikker lukke på det seneste. Myndighederne skal være mere tydelige omkring, hvad der gælder, og hvad der ikke gør. Når man ringer eller mailer, tager det ofte lang tid at få svar, og desværre ved ikke engang den ansvarlige hos de forskellige myndigheder, hvad der gælder i visse sager, f.eks. hvilke produkter der er registreret, og hvad der er godkendt til salg. Systemet i dag er langt fra godt og skal ændres, så vores butikker har en chance for at give folk, hvad de vil have, uden at kunderne skal tage til udlandet."

Hvad er det bedste, der er sket for vejpingen i 2019?

"At amerikanerne arbejder virkelig hårdt for vejping. Hele verden holder øje, og som jeg sagde tilbage i 2017, så vil det, der sker der, også komme her! Vi ser, hvad man kan opnå med fælles mål, og det bør vi tage til os i Sverige."

Det værste, der skete i 2019? 

"Det er den ulovlige handel med THC, der har dræbt mennesker på grund af olien i e-juice. Desværre skræmmer det mange mennesker fra at holde op med at ryge og vælge et mere sikkert alternativ."

Du får en julegave fra regeringen i 2020, der handler om e-cigaretter. Hvad er det, du får?

Min julegave ville have været at skrive et høringssvar og blive hørt før en lovændring, da nogle love har skabt ulykker, og hvor nogle love burde eksistere, men ikke gør det. I den nuværende situation er hverken forbrugere eller virksomheder beskyttet på den bedste måde!

Her kan du finde Therese Ström på de sociale medier:
Facebook: Cloud Family, Sverige

YouTube: Cloud Family 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *