"Ville være holdt op med at ryge tidligere, hvis vejpning havde eksisteret dengang"

Gruppepres og nysgerrighed får mange mennesker til at begynde at ryge. Men de er også på udkig efter en følelse af fællesskab og en måde at reducere angst på.
"Jeg var nok holdt op tidligere, hvis vejpning havde eksisteret", siger Micke Bodén, en af de tusindvis af vejpere i Sverige. Han og flere andre svarede på Vejpkollen's spørgsmål om rygning og e-cigaretter.

I forbindelse med en artikel om ungdom og vejpning stillet Vejpkollen nogle spørgsmål på vores største svenske e-cigaretforum på Facebook.

Hvor gamle var de, da du begyndte at ryge? Hvorfor begyndte du? Og ville du have fulgt den nuværende trend og valgt e-cigaretter i stedet, hvis du kunne? 
Vi spekulerede også på, om nikotin i sig selv spillede en rolle i beslutningen om at begynde at ryge?

Her er svarene! Ucensureret med forbehold for en let stavekontrol. Bemærk, at ordet "vejp" staves lidt anderledes her, og det er ok, for sproget tilhører skribenten.

Svenske vejpare fortæller os det:

"Jeg ville helt sikkert have startet vejpa i stedet. Hvis vejpning havde eksisteret dengang."
Peter Tuthill

"Jeg er ikke sikker, det er et stykke tid siden, jeg begyndte at ryge, og jeg har aldrig brudt mig specielt meget om det. På det tidspunkt var det cool. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde har syntes, at det var sejt med vejpandet eller hørt mine børn sige det. Kan også nævne, at ingen af dem har gjort noget af det endnu, og de er 26 og 16 år gamle.
Torben Andersson

"Svært spørgsmål! Jeg er 39 år, så jeg tæller vel som ældre. Jeg ville nok ikke have haft penge til at købe en vejp, så jeg ville nok have røget alligevel. Men det kommer lidt an på det. Måske ville det have været lamt at ryge, og så ville jeg nok ikke have gjort noget af det, som jeg set i bakspejlet virkelig ville ønske, jeg havde gjort."
Angelica Jangbrant

"Wow, jeg begyndte at ryge for så længe siden. Det er umuligt at vide, om jeg ville være begyndt på vejpa i stedet, men jeg tror det ikke. Grunden til, at jeg begyndte, var en slags gruppepres og nysgerrighed. Men jeg ville helt sikkert være holdt op med at ryge tidligere, hvis vejping havde eksisteret dengang. Jeg har prøvet at holde op med at ryge mange gange, men intet virkede i længden, før jeg fandt vejping for 5 år siden."
Micke Bodén

"Jeg var ikke begyndt på vejpa i stedet for at ryge. Jeg var bare 'knægten', cigaretterne var nemme at stjæle, hvis det ikke havde været så nemt at støde på en dampmaskine og få adgang til en juicer. Men jeg ville højst sandsynligt have skiftet til vape længe før."
Rebecca, 32 år

"Havde nok haft vejpat i stedet, det var ikke godt med cigaretter, men cool. Jeg er 65 år gammel"
Ingrid Eklund

"Nu er der aldersgrænser og så videre på både vejp og cigaretter, så det ville have været sværere at starte med begge dele. Jeg begyndte at ryge som 13-årig."
Monica Jansson

"Jeg er 24 år gammel og begyndte på vejpa dels for sundhedens skyld, dels for alle de gode smagsoplevelser! Jeg røg cigaretter fra 17 til 21/22 år.
Johannes Weidenborn

"Jeg ville nok være begyndt at ryge alligevel (jeg er 60 år). Begyndte at ryge for at være cool, det var lidt "cool" at hænge ud i rygeområdet, selv om man bare var usikker. Jeg tror, det er det samme problem i dag; at teenagere begynder at ryge som en slags sikkerhed. Fordi det ikke smagte godt i begyndelsen, når man røg. Vaping bliver løsningen senere, når man vil holde op med at ryge, og det smager også godt!"
Laila Johansson

"Jeg begyndte at ryge på en kostskole under pres. Alle andre røg og var seje. Jeg var 16 år gammel. Stoppede med at ryge på grund af frygt, da røntgen fandt en plet på min lunge. (Det var dog "kun" spor af lungebetændelse). Vape var det, der fik mig til at holde op. Utallige gange har jeg forsøgt at holde op med plaster, spray, tyggegummi osv. uden held. Jeg havde ikke bare en afhængighed, jeg nød cigaretter. Efter 5 år uden cigaretter kan jeg stadig "mærke" smagen af en frisk tændt cigaret, når nogen tænder den (for kort efter at opdage, at den lugter af kloak). Forhåbentlig ville jeg have valgt vejp, hvis den havde været tilgængelig i 80'erne."
Anna

"Jeg begyndte at ryge, da jeg var 12 år for at være sej, holdt op for 6 år siden og begyndte at dampe. Jeg er 57 år."
Fru Maria Johansson

"Begyndte på vejpa for 5 år siden, da jeg havde røget, siden jeg var 14 år. Jeg følte, at det var den eneste løsning for at komme væk fra cigaretterne. Jeg stoppede om dagen og har ikke haft lyst til en cigaret en eneste gang. Det bedste, jeg nogensinde har gjort. Prøvede bare for sjov at tage et hiv af en cigaret for 2 år siden og sagde "aldrig igen". Jeg elsker min vejp og har det fantastisk."
Peter Daggert

"Hvis vejp havde været tilgængelig, da jeg var ti år og begyndte at ryge, ville jeg have valgt vejp hver gang! Jeg er 49 nu"
Lisbet Fjølstad

"Jeg blev træt af at lugte, og at det var så upraktisk + cigaretskodder i massevis"
Sofie Henriksson

"Jeg begyndte at ryge, da jeg var 12 eller 13 år. Jeg ved ikke hvorfor. Sandsynligvis for at føle mig "voksen". Var nødt til at stoppe i efteråret 2011, da jeg var 33, på grund af en alvorlig forkølelse og ledte efter et alternativ (snus er ikke muligt?). Læste om e-cigaretter, blev nysgerrig og bestilte en ego-t for sjov. Ikke nogen fantastisk model, men den fungerede for mig, og jeg var glad for den. Højdepunktet i den tid var, da chefen kom til mig og fortalte mig, at folk klager over mig, fordi jeg "ryger crack med en pen i rygeområdet"?
Hvad nu, hvis jeg var begyndt på vejpa i stedet for at ryge, da jeg var ung? Hmm, ingen anelse. Måske ville jeg have gjort det.
Men cigaretter var nemme at få fat i. Der var en cigaretautomat lige ved siden af skolen og i nærheden af mine forældres hus."
Christof Med F

"Jeg kan huske, at en pakke yellow blend kostede 4,50 pund, da jeg begyndte at ryge, så jeg er sikker på, at jeg ville have været dum nok til at vælge cigaren."
Michael Ströberg

"Du var dårlig til 13. En vejp-pakke var derfor udelukket (selvom det ville have været billigere i det lange løb)."
Lars Björklund

"De fleste mennesker ryger cigaretter på grund af stress eller angst, eller det bygger op til det i hvert fald. De yngre er måske tiltrukket af noget, der kan dæmpe det, tror jeg."
Ivee Popovic

"Jeg vejpar, fordi nikotin har hjulpet mig med min angst og de rystelser, jeg har haft i mine hænder, siden jeg var 12 år."
Adrian Delvén

"For mig var det i høj grad arv og miljø, der spillede en rolle. Jeg voksede op med to storrygere i hjemmet, og de nærmeste slægtninge, bortset fra familien, var snusrygere, så det var helt naturligt at blive ryger, når alt alligevel lugtede af røg i huset. Jeg tror, jeg startede min "røgfri rejse" med at love mig selv aldrig at ryge indendørs og holdt det i mange år og kolde vintre. For 3 år siden begyndte jeg at mærke de virkelige virkninger af mit cigaretforbrug efter utallige forsøg på at holde op med at ryge med ekstreme bivirkninger og abstinenser til følge. Men efter mange forsøg og fejl lykkedes det mig at blive både røgfri og snusfri."
Mathias Norman

"Socialt set er rygeområdet altid fyldt op ved arrangementer og lignende. "Lad os gå ud og ryge" eller "Lad os mødes til en cigaret" er meget almindelige sætninger."
Desiree Angrell

"Jeg er nu næsten 63 år gammel, og jeg begyndte at ryge, da jeg var 12,5 år. Så jeg tror ikke, at e-cigs ville have hjulpet på det tidspunkt. Men jeg var måske holdt op med at ryge tidligere, hvis vejp havde været tilgængelig dengang. Jeg har brugt vejp i 6 år nu og har ikke røget, siden jeg skiftede til vejp."
Solveig Nielsen

"Jeg ville nok ikke være begyndt at ryge eller snuse, hvis vape havde eksisteret, da jeg var yngre. Men på den anden side er jeg kun 46!"  Andreas Fenton

Besøg forummet på Facebook! Selv om langt de fleste historier handler om meget tidlige rygedebuter, har langt de fleste seriøse vejping-fora på Facebook en streng aldersgrænse på 18 år. Her er tre af de største (og der er selvfølgelig mange flere - vejping er en nørdet hobby - der er noget for enhver smag!)

Vape Fam Sverige 18+ (5000+ medlemmer)
E-cigaret Sverige (2000+ medlemmer)
V@pe Club Sverige 18+

Vil du have mere generel støtte til at holde op med at ryge?
Tag et kig på forummet: Hold op med at ryge!


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON3 Kommentarer on “”Hade slutat röka tidigare om vejpning funnits då”

  1. Jeg begyndte at ryge for alvor i mine tidlige teenageår, både snus og cigaretter. Jeg har forsøgt at holde op på alle mulige måder. Jeg har været igennem hele apotekets arsenal flere gange, med det eneste resultat, at jeg fik betændelse i mine kæbemuskler af al den tygning. Lad os se det i øjnene: Medicinalindustriens præparater virker dårligt, da de kun erstatter nikotinindtaget, og så enkelt er afhængighed ikke. Det var først, da jeg prøvede vejp i 2012, at tingene ændrede sig. Ikke alene erstattede det metoden til at indtage nikotin på en mindre skadelig måde, det gjorde det også på en måde, der opfyldte HELE rygerens behov. Jeg opgav faktisk cigaretterne umiddelbart efter det første forsøg og snus et stykke tid efter. Jeg er nu 57 år gammel og har ikke røget i 8 år takket være vejp. TÆNK, hvis denne mulighed havde eksisteret tidligere! Tænk, hvis myndighederne havde indset fordelene og promoveret vejp! Hvor meget menneskelig lidelse kunne have været undgået?

  2. Jeg har røget af og til, siden jeg var 14 år. Men efter 18 års rygning satte jeg mig ned med svimmelhed, åndenød og kvalme. Kunne næsten ikke trække vejret. Jeg tog på hospitalet og fik konstateret en rift i lungen. Det var et wake up call. Især med tre børn. Tid til at holde op med at ryge. Scrollede rundt på facebook og endte med en gammel bekendt, som vejpade. Så under sygemeldingen tog jeg bilen til en butik i Vasastan og gik derfra med en ijust 2. Jeg havde en pakke med 10 cigaretter. Jeg smed dem ud med det samme. Efter 3 uger kunne jeg løbe op ad den stejleste bakke i verden med en søskendevogn og et ståbræt med mine 3 børn. Mit livs bedste beslutning. Havde jeg vidst det tidligere, var det nok blevet aflyst meget tidligere. Og så at møde ekstremt søde og hjælpsomme venner, undervisere og nye bedste venner gennem alle vejp-grupperne er bare et plus!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *