“Hade slutat röka tidigare om vejping funnits då” – Svenska vejpare berättar

Grupptryck och nyfikenhet får många att börja röka. Men även en känsla av gemenskap och en metod för att dämpa ångest.
“Jag hade nog slutat tidigare om vejpning hade funnits” säger Micke Bodén, en av tusentals vejpare i Sverige. Han och flera andra svarade på Vejpkollens frågor om rökning och e-cigaretter.

Forum. I samband med en artikel om ungdomar och vejpning ställde Vejpkollen några frågor via de största svenska e-cigarett forumen på Facebook. Vi ville veta hur det kom sig att de, som idag vejpar, började röka en gång i tiden. Hur gamla var de? Hade de följt trenden som ungdomar idag och valt e-cigaretter istället, om det gått?  Vi undrade också om nikotinet i sig spelade roll för beslutet att börja röka?

Här har ni svaren! Ocensurerat med reservation för en lätt stavningskontroll. Notera att ordet “vejp” stavas på lite olika sätt här och det är ok, för språket tillhör skribenten.

Frågorna:
Hade du börjat vejpa istället för att röka om e-cigaretter funnits när du började?
Varför började du vejpa/bytte från cigaretter till e-cigaretter?
Varför börjar vissa använda nikotin regelbundet och andra inte? 

Svenska vejpare svarar:

“Hade helt klart börjat vejpa istället när jag började röka, om vaping hade funnits, back then”
Peter Tuthill

“Jag är inte så säker, det var ett tag sen jag började röka och har väl aldrig tyckt speciellt illa om det. På den tiden var det coolt. Jag vet inte om jag någonsin tyckt det varit coolt med vejpandet eller hört att mina kids har sagt det. Skall kanske också nämna att ingen av dem gett sig på något av det än, och då är de  26 och 16 år gamla.
Torben Andersson

“Svår fråga! Är 39 så jag räknas väl som äldre. Jag hade antagligen inte haft pengarna till att köpa en vejp, så jag hade antagligen rökt ändå. Fast det beror lite på. Det kanske skulle varit as-töntigt att röka och då hade jag nog inte gjort nåt av det, vilket jag nu i efterskott verkligen önskar att jag hade gjort.”
Angelica Jangbrant

“Oj, jag började röka för så länge sen. Det är omöjligt att veta om jag hade börjat vejpa istället, men jag tror inte det. Anledningen till att jag började var typ grupptryck och nyfikenhet. Men jag hade absolut slutat röka tidigare om vejping hade funnits då. Jag försökte ju sluta röka i massa omgångar men ingenting fungerade i längden tills jag hittade vejping för 5 år sen.”
Micke Bodén

“Jag hade inte börjat vejpa istället för röka. Jag var bara “barnet”, cigg var lätt att sno hade inte varit så enkelt att komma över en vape och tillgång till juicer. Men mycket troligt att jag hade gått över till vape långt tidigare.”
Rebecca, 32

“Hade troligen vejpat istället, det var ju inte gott med cigg, men cool. Jag är 65 år”
Ingrid Eklund

“Nu finns ju åldersgränser och så på både vejp och cigg så hade varit jobbigare att börja med båda. Jag började röka som 13 åring”
Monica Jansson

“Jag är 24 år och började vejpa dels för hälsan, dels för alla goda smaker! Rökte cigg från 17 till 21/22 år.
Johannes Weidenborn

“Jag hade nog börjat röka ändå (jag är 60 år). Jag började röka för att vara cool, det var lite “tufft” att hänga i rökrutan, fastän man bara var osäker. Jag tror det är samma problem även idag; att tonåringar börjar röka som någon slags trygghet. För inte smakade det gott i början när man rökte. Vaping blir lösningen sen, när man vill sluta röka och det smakar dessutom gott!”
Laila Johansson

“Jag började röka på ett internat, under påtryckning. Alla andra rökte och var coola. Jag var 16 år. Slutade röka på grund av rädsla när röntgen hittade en fläck på lungan. (Var dock “bara” spår efter lunginflammation). Vejpen var det som gjorde att jag lyckades sluta. Oändligt många gånger har jag försökt sluta med plåster, spray, tuggummi etc utan att lyckas. Jag hade inte bara ett beroende, jag tyckte det var gott med cigg. Efter 5 år utan cigg kan jag fortfarande “känna” smaken av en nytänd cigg när någon tänder en (för att strax efter tycka det luktar avlopp). Förhoppningsvis hade jag valt vejp om det funnits på 80-talet”
Anna

“Jag började röka när jag var 12 för att vara tuff, slutade för 6 år sedan och började veipa. Jag är 57”
Maria Johansson

“Började vejpa för 5 år sedan då jag rökt sedan jag var 14 år. Kände att det var enda lösningen och komma ifrån cigaretterna. Slutade på dagen och inte varit sugen på cigg en enda gång. Det bästa jag gjort. Testade bara för skojs skull att ta ett bloss på en cigg för 2 år sedan och sa “aldrig mer”. Älskar min vejp och mår kanon”
Peter Daggert

“Hade vejp funnits då jag var tio år och började röka hade jag nog valt vejp alla gånger! Jag är 49 nu”
Lisbet Fjølstad

“Jag tröttnade på att stinka och att det var så opraktiskt + fimpar i mängder”
Sofie Henriksson

“Jag började röka när jag var 12 eller 13 . Varför vet jag inte. Förmodligen att man kände sig “vuxen”. Fick stoppa hösten 2011 när jag var 33, på grund av en kraftig förkylning och sökte en alternativ (snus går ej 🤮). Läste om e-cigaretter, blev nyfiken och beställde en ego-t för skoj skull . Ingen riktig bra modell alls, men det funkade för mig och jag var nöjd med den. Höjdpunkten på den tiden var när chefen kom till mig och berättade att folk klagar på mig att jag “röker Crack med hjälp av en penna på rökplatsen” 🤣🤣🤣
Om jag hade börjat vejpa istället för att röka när jag var ung? Hmm, ingen aning. Kanske.
Men cigaretter var lätta att få tag på. Det fanns en cigarettautomat direkt bredvid skolan, och i närheten av mina föräldrars hus”
Christof Med F

“Har för mig att ett paket gula blend kostade 4.50 när jag började röka, så hade säkert varit korkad nog att välja ciggen”
Michael Ströberg

“Man var fattig som 13-åring. Ett vejppaket var därför uteslutet. (Även om det hade varit billigare i längden)”
Lars Björklund

“De flesta röker ju cigg på grund av stress eller ångest, eller det byggs upp till det i alla fall. De yngre kanske lockas till något som kan dämpa det, I guess.”
Ivee Popovic

“Alltså, jag vejpar för att nikotin har hjälpt mot min ångest och även darrningar jag haft i händerna som jag haft sen jag var 12.”
Adrian Delvén

“För min del var det extremt mycket arv och miljö som spelade in. Växte upp med två storrökare i hushållet och närmsta släkten, utöver familjen, var snusare, så det föll sig ganska naturligt att bli rökare när allt ändå stank rök i huset. Jag började väl min “rökfria resa” med att lova mig själv att aldrig röka inomhus och höll det i många år och kalla vintrar. Nu för 3 år sedan började jag känna ordentliga effekter av min cigarettkonsumtion, efter otaliga försök att sluta röka med extrema bi-effekter och abstinens. Men efter mycket om och men, så lyckades jag med konststycket att både bli rökfri och snusfri”
Mathias Norman

“Socialt, rökrutan är alltid full på event och så vidare. “Ska vi ut och röka”, eller “Ska vi mötas på en cigg” är väldigt vanliga fraser.”
Desiree Angrell

“Är idag snart 63 år och jag började röka när jag var 12,5. Så jag tror inte att det hade hjälpt med e-cigg just då. Men jag hade kanske slutat med cigg tidigare om vejp hade funnits då. Har vejpat i 6år nu och inte rökt sen jag gick över till vejp.”
Solveig Nielsen

“Hade nog inte börjat vare sig röka eller snusa om vape funnits när jag var yngre. Men, i och för sig, jag är bara 46!”  Andreas Fenton

Besök forumen på Facebook! Även om en överväldigande majoritet av berättelserna vittnar om väldigt tidiga debuter som rökare så är det strikt 18-års gräns som gäller på de allra flesta seriösa forum för vejpare på Facebook. Här är tre av de största (och det finns givetvis många fler – vejpning är en nördig hobby – det finns något för alla!).

Vape Fam Sverige 18+ (5000+ medlemmar)
E-cigarett Sverige (2000+ medlemmar)
Vape Club Sweden 18+ (3000+ medlemmar)

Vill du får mer allmänt stöd att fimpa ciggen?
Kika in på forumet: Sluta röka!

Läs mer på Vejpkollen:
England hyllar vejpningen “På väg mot ett rökfritt samhälle”
Forskning: Fick bättre blodkärl efter de bytt till e-cigaretter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *