Bekymringer om det sorte marked og tab af arbejdspladser får Trump til at tøve med smagsforbuddet

Donald Trumps bekymring for det sorte marked kan få afgørende betydning for amerikanske vejp-virksomheder. Det blev klart i weekenden, efter at repræsentanter for e-cigaretfirmaer og andre organisationer debatterede spørgsmålet om e-juice med smag med præsidenten i Det Hvide Hus.

Formålet med mødet var ifølge Donald Trump at give alle interesser mulighed for at blive hørt forud for en fremtidig regulering af e-juice med smag.

"Mange meninger og stemmer skal høres i denne debat. Vi skal beskytte vores børn mod skade, men samtidig tage hensyn til de jobs, som industrien skaber." sagde Donald Trump

Spørgsmålet om et forbud mod e-juice med smag har været i nyhederne i de sidste to måneder, da præsidenten meddelte, at administrationen arbejdede på et forslag, der ville "rydde markedet" for smagsstoffer, der kunne tiltrække unge mennesker til at bruge e-cigaretter.

Flere sundhedsgrupper, der traditionelt støtter andre former for rygestop, bifaldt udtalelsen. Andre mere liberale sundhedskommentatorer pegede på risikoen for, at vejp-brugere vender tilbage til cigaretter eller i stedet får fat i produkterne via det sorte marked. Den 4. november demonstreret tusindvis af vejpare, aktivister og brancheorganisationer uden for Det Hvide Hus for retten til at holde op med at ryge på dine egne betingelser.

"Et smagsforbud ville tvinge størstedelen af landets 13.500 mindre vejp-shops til at lukke. Næsten 150.000 arbejdspladser ville gå tabt." sagde Tony Abboud fra Vaping Technology Association, VTA til formanden under mødet.

VTA udgivet en nylig rapport der forudså, hvordan et forbud mod smag ville påvirke deres medlemmer, de små og mellemstore virksomheder, der er kernen i det voksende e-cigaretmarked på lokalt plan. Ifølge VTA udgør lokale vejpshoppere over halvdelen af markedet. E-juice er deres hovedprodukt, og forskellige smagsvarianter, ud over mentol- og tobakssmag, står for over 90 % af salget.

"Ingen virksomhed kan tåle at miste 90 procent af sit salg", sagde Tony Abboud til præsident Trump.

Rapporten blev dog udfordret af nogle kommentatorer, som hævdede, at voksne rygere virkelig ikke havde brug for andet end tobaks- og mentolsmag i deres vejpdon.

"Et smagsforbud vil bestemt ikke påvirke voksne rygere, der ønsker at holde op", sagde senator Mit Romney, en udtalelse, der fik kommentarfelterne i den CNN-transmitterede debat til at eksplodere.

En af de største vejp-virksomheder i USA, JUUL, som anses for at stå for en meget stor del af salget til unge, har tidligere trukket sig ud af debatten ved at fjerne de fleste smagsvarianter fra sit sortiment. Det har dog ikke reduceret salget. JUUL's lukkede systemer har et nikotinindhold på 50 mg/ml, og virksomheden har indrømmet, at salget faktisk er steget, selv uden smagsvarianter.
Det overraskede Donald Trump.
Greg Conley der repræsenterer American Vaping Association, gav en alternativ forklaring på unges dampning.

"JUUL har tredoblet sit salg. Pointen er ikke smagsvarianterne, men det høje nikotinindhold i produkterne," siger Greg Conley.

American Vaping Association og VTA har foreslået mere liberal lovgivningmed højere aldersgrænser, restriktioner på nikotinstyrker i almindelig handel og skrappe regler for markedsføring. Forslaget blev præsenteret for Trump efter mødet.

Donald Trump sagde, at en højere aldersgrænse er meget sandsynlig i den nærmeste fremtid.
Han spurgte også gentagne gange repræsentanter for forbudssiden, om de så nogen anden løsning end et rent forbud mod smagsstoffer. Af de grupper, der deltog i debatten, var svaret nej.

"Men forbud løser ikke problemer, det har vi set tidligere, f.eks. med alkohol," siger Preisdent. "Hvis folk vil have noget, og det ikke findes på markedet, så får de det alligevel. Hvis ikke vejp-virksomhederne får lov til at sælge kontrollerede og sikre produkter med smag, vil der helt sikkert dukke andre ukontrollerede og farlige produkter op på gadehjørnerne i stedet. Det bekymrer mig, og det har forfulgt mig gennem hele denne proces", siger han. Donald Trump.

Efter debatten konstaterede repræsentanter for erhvervsorganisationerne, at mødet med præsidenten var gået over al forventning.

"Han er engageret i spørgsmålet nu. Det er tydeligt, at præsidenten ikke ønsker et forbud, men en mere bæredygtig løsning. Og det eneste, modstanderne har at tilbyde, er faktisk bare et forbud, intet kompromis. Jeg håber, at han kan se, at vi, industrien, leder efter en tostrenget løsning: en lovgivningsmæssig ramme, der sikrer sikre produkter på en rimelig måde, men som samtidig holder dem væk fra unge mennesker," sagde Tony Abboud fra VTA til mediekanalen. Regulator-ur efter mødet.

Læs mere på Vejpkollen:
Trump bakker op om e-cigaretter efter protester
"Forbud mod e-cigaretter fører til flere døde rygere"

USA's smagsforbud vil ramme hele verden - også Sverige

Vejpning interesserede Donald Trump.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *