Irsk vejpare truet af smagsforbud

Smagsforbud, beskatning og en ny aldersgrænse for e-cigaretter venter efter valget.

Valget i Irland i 2020 var en rigtig gyser. Især for vejpers og e-cigaretfirmaer. Nu venter hårdere love med smagsforbud og beskatning.

Flere irske partier ønsker at indføre restriktioner på e-cigaretter i landet. Ud over de nuværende love, der ligesom i Sverige er baseret på EU's tobaksproduktdirektiv, ønsker de to største partier at gøre det, Fine Gael og Fianna Fáil begrænser adgangen for unge gennem et forbud mod reklamer og en aldersgrænse på 18 år for køb. Republikaner Fianna Fáil og Det Grønne Parti vil gå endnu længere og foreslå restriktioner på smagen af e-væske. Diskussionerne fokuserer på smagsvarianter af slik, kager og frugt, som ifølge parterne appellerer til unge mennesker.

"Det er bekymrende, at fire store politiske partier nævner e-cigaretter i deres programmer med alt fra smagsforbud til beskatning. De gør det uden en eneste gang at angive, på hvilket videnskabeligt grundlag de ønsker at indføre restriktioner," skriver organisationen. New Nicotine Alliance Irlanden organisation, der arbejder med skadesreduktion for rygere i Irland.

Bør opfordre til e-cigs

Ifølge NNA Ireland er parternes handlinger baseret på følelser snarere end videnskab. NNA peger på nabolandet England, som har en mere Generøs lovgivning om e-cigaretter. Ifølge britiske undersøgelser er rygningen faldet hurtigt, siden myndighederne indtog en positiv holdning til e-cigaretter.

"Vores fremtidige politikere bør engagere sig og opmuntre folk til at bruge disse produkter, ikke afskrække dem", skriver han. NNA Irland. "De burde i det mindste tale med brugerne og de organisationer, der repræsenterer dem. Vi kan kun være tydelige og opfordre vejpere i Irland til at spørge deres politikere om dette emne."

Voksne kan lide sliksmag

Ifølge NNA Ireland udgør Irlands op mod 250.000 vejpers næsten fem procent af stemmerne i landet. Langt de fleste bruger såkaldte "børnevenlige" smagsstoffer som slik, kager og frugt som en strategi for at distancere sig fra cigaretter, bemærker NNA Ireland. Ifølge organisationen er der ingen solide undersøgelser, der beviser, at smagsvarianterne appellerer mere til unge mennesker end til voksne brugere.

"Det er voksne rygere, som har valgt e-cigaretter for at holde op med at ryge. Det er bevist, at smag er meget vigtig for dem. Det betyder, at et forbud mod smag risikerer at få folk til at ryge igen. Partiernes holdning er baseret på uvidenhed om vejpning," skriver NNA Ireland.

Irsk valg hælder mod en død race Stemmerne var ikke helt optalt, da denne artikel blev skrevet.

Læs mere om Vejpning og det irske valg nedenfor:
ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Association)

Læs mere på Vejpkollen:
Storbritannien går efter e-cigaretter
Smagsforbud fører til flere rygere
Vejpning lokker unge væk fra rygning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *