Irlantilainen vejpare makukiellon uhalla

Makukiellot, verotus ja sähkösavukkeiden uusi ikäraja odottavat vaalien jälkeen.

Vuoden 2020 vaalit Irlannissa olivat todellinen jännitysnäytelmä. Varsinkin vejpersin ja sähkösavukeyritysten kannalta. Nyt odottavat tiukemmat lait makukieltoineen ja verotuksineen.

Useat irlantilaispuolueet haluavat rajoittaa sähkösavukkeiden käyttöä maassa. Nykyisten lakien lisäksi, jotka Ruotsin tavoin perustuvat EU:n tupakkatuotedirektiiviin, kaksi suurinta puoluetta haluaa, Fine Gael ja Fianna Fáil rajoittavat nuorten mahdollisuuksia saada huumeita kieltämällä mainonnan ja asettamalla ostamiselle 18 vuoden ikärajan. Tasavaltalainen Fianna Fáil ja Vihreä puolue haluavat mennä vielä pidemmälle ja ehdottaa rajoituksia e-nesteen makuihin. Keskusteluissa keskitytään karkki-, leivonnais- ja hedelmämakuihin, jotka osapuolten mukaan vetoavat nuoriin.

"On huolestuttavaa, että neljä suurta poliittista puoluetta mainitsee sähkösavukkeet ohjelmissaan aina makukielloista verotukseen. Ne tekevät näin kertomatta kertaakaan, millä tieteellisillä perusteilla ne haluavat asettaa rajoituksia", järjestö kirjoittaa. Uusi nikotiiniliitto Irlanti, joka on järjestö, joka työskentelee tupakoitsijoiden haittojen vähentämiseksi Irlannissa.

Pitäisi kannustaa sähkötupakoita

NNA Irelandin mukaan osapuolten toimet perustuvat pikemminkin tunteisiin kuin tieteeseen. NNA viittaa naapurimaa Englantiin, jossa on enemmänkin sähkösavukkeita koskeva avokätinen lainsäädäntö. Yhdistyneessä kuningaskunnassa tehtyjen tutkimusten mukaan tupakointi on vähentynyt nopeasti sen jälkeen, kun viranomaiset ottivat myönteisen kannan sähkösavukkeisiin.

"Tulevien poliitikkojemme tulisi sitouttaa ja rohkaista ihmisiä käyttämään näitä tuotteita, ei lannistaa", kirjoittaa NNA Irlanti. "Heidän pitäisi ainakin keskustella käyttäjien ja heitä edustavien järjestöjen kanssa. Voimme vain olla selväsanaisia ja kehottaa vejp:n käyttäjiä Irlannissa kyseenalaistamaan poliitikkojensa mielipiteet tästä asiasta."

Aikuiset pitävät karkkimakuista

NNA Irelandin mukaan Irlannin jopa 250 000 vejp:n kannattajaa muodostavat lähes viisi prosenttia maan äänistä. Valtaosa käyttää niin sanottuja "lapsiystävällisiä" makuja, kuten makeisia, leivonnaisia ja hedelmiä, strategiana ottaa etäisyyttä savukkeisiin, NNA Ireland toteaa. Järjestön mukaan ei ole olemassa vankkoja tutkimuksia, jotka todistaisivat, että maut vetoaisivat nuoriin enemmän kuin aikuisiin käyttäjiin.

"Nämä ovat aikuisia tupakoitsijoita, jotka ovat valinneet sähkösavukkeet lopettaakseen tupakoinnin. On todistettu, että maku on heille hyvin tärkeä. Tämä tarkoittaa, että makukielto saattaa houkutella ihmisiä takaisin tupakointiin. Puolueiden asenne perustuu tietämättömyyteen vejpningistä", kirjoittaa NNA Ireland.

Irlannin vaalit kallistuvat kuollut rotu Ääniä ei ollut vielä täysin laskettu tätä artikkelia kirjoitettaessa.

Lue lisää Vejpningistä ja Irlannin vaaleista alta:
ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Association, tupakan haittojen vähentämisen eurooppalainen yhdistys)

Lue lisää Vejpkollen:stä:
Yhdistynyt kuningaskunta ottaa käyttöön sähkösavukkeet
Makukiellot lisäävät tupakoitsijoita
Vejpning houkuttelee nuoret pois tupakoinnista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *