E-savukkeiden markkinointikieltoa arvostellaan

Ruotsissa sähkösavukkeiden markkinointi on periaatteessa kielletty. Mutta Ruotsin kuluttajaviraston tulkinta laista vaikeuttaa myös tupakoitsijoiden mahdollisuuksia löytää terveellisempiä vaihtoehtoja. Näin sanoo Niklas Linder, Ruotsin sähkösavukkeiden kauppajärjestön BELC:n puheenjohtaja.

Ruotsissa sähkösavukkeiden markkinointi on periaatteessa kielletty. Samaan aikaan useat järjestöt syyttävät alan yrityksiä säännöllisesti siitä, että ne houkuttelevat uusia asiakkaita sosiaalisen median kampanjoilla. Sähkösavukkeiden toimialajärjestö BELC organisoi noin kymmenen ruotsalaista yritystä, jotka myyvät ja valmistavat vejp-tuotteita ja e-nesteitä Ruotsissa. BELC:n jäsenet eivät suinkaan ole suuria toimijoita, jotka käyttävät miljoonia markkinointiin. Päinvastoin, mukaan Niklas Linder.

"Ruotsin sähkösavuketeollisuus on riippumaton eikä sillä ole yhteyksiä tupakkateollisuuteen. Tarkoituksena ei ole houkutella nuoria nikotiiniriippuvuuteen. Samaan aikaan tupakan tupakoijille on nykyään lähes mahdotonta kertoa, että on olemassa parempia vaihtoehtoja." sanoo Niklas Linder Vejpkollen:hen.

Sähkösavukkeiden markkinointi

Mukaan Kuluttajaviraston tulkinta laista Periaatteessa kaikki sähkösavukkeiden ja nikotiinia sisältävien e-nesteiden markkinointi on Ruotsissa täysin kielletty. Vaikka nikotiinittomia nesteitä saa markkinoida, laki vaikuttaa myös yritysten mahdollisuuksiin ilmaista itseään vapaasti verkkosivuillaan. Jokainen teksti ja viesti, mukaan lukien linkit tutkimuksiin, arvioidaan omien ansioidensa perusteella. Sivustolla oleva teksti, jolla Ruotsin kuluttajaviraston arvion mukaan pyritään edistämään myyntiä sivustolla, voi siis olla laiton. Ja Niklas Linder katsoo, että kuluttajakeskus menee liian pitkälle lain tulkinnassaan.

"Heidän määritelmänsä markkinoinnista on, että yritykset eivät edes ole pitäisi puhua tutkimuksia tai raportteja, jos ne antavat vaikutelman, että sähkösavukkeet voivat olla terveellisempiä kuin tupakka. Mitä ne epäilemättä ovatkin. Kyse on hallituksen harjoittamasta sensuurista ja rajoituksista, jotka estävät kansalaisia saamasta tietoa terveellisemmästä vaihtoehdosta", sanoo Niklas Linder

Yritykset eivät uskalla puhua ääneen

Järjestöt, kuten Non Smoking Generation ja Ruotsin sydän- ja keuhkosäätiö, ovat hiljattain useissa yhteyksissä antaneet syytetyt toimijat sähkösavukemarkkinoilla (tässä Göteborgs Postenissa) johtaa asiakkaitaan harhaan. He väittävät, että yritykset houkuttelevat tahallaan nuoria kokeilemaan sähkösavukkeita. Tuo kuva ei pidä paikkaansa, sanoo Niklas Linder. Mutta monet alan toimijat eivät uskalla puhua asiasta kostotoimien pelossa.

"Yritykset, jotka tienaavat miljardeja myymällä tupakoinnin lopettamistuotteita, maksavat suuria summia organisaatioille, jotka ensi näkemältä vaikuttavat puolueettomilta. Joka päivä ne kuitenkin levittävät sähkösavukkeista asiavirheitä ja valheita, jotka ovat ristiriidassa nykyaikaisen, riippumattoman tutkimuksen kanssa. Emme voi edes vastata näihin väitteisiin vedoten tällaiseen tutkimukseen ilman, että olemme vaarassa saada rangaistuksia ja sakkoja." Niklas Linder

Eikö ole vaarana, että sääntelemätön ja aggressiivinen markkinointi houkuttelee "vääriä" asiakkaita, kuten nuoria?

"Ruotsin tupakkateollisuus ei pidä huolenaiheena ennakoivia toimia, joilla pyritään estämään nuoria käyttämästä nikotiinia. Päinvastoin, pidämme sitä myönteisenä. Nikotiinituotteiden rajoitettu markkinointi on ilmeinen syy siihen, miksi Euroopan maissa sähkösavukkeiden käyttöaste on paljon alhaisempi nuorten keskuudessa. Näin on verrattuna maihin, joissa markkinointi on vapaata, kuten Yhdysvalloissa", sanoo Nicola. Niklas Linder

Kuva: Desiree Angrell auttaa asiakkaita yhdessä Göteborgin vejpshopparissa. Kuva: Stefan Mathisson

Tämän artikkelin lähteet:

Ruotsin kuluttajaviraston ohjeet sähkösavukkeiden markkinoinnista


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *