Forbud mod markedsføring af e-cigaretter kritiseres

Markedsføring af e-cigaretter er i princippet forbudt i Sverige. Men den svenske forbrugerstyrelses fortolkning af loven gør det også sværere for rygere at finde sundere alternativer. Det mener Niklas Linder, der er formand for den svenske brancheorganisation for elektroniske cigaretter, BELC.

Markedsføring af e-cigaretter er i princippet forbudt i Sverige. Samtidig anklager flere organisationer jævnligt virksomheder i branchen for at tiltrække nye kunder gennem kampagner på de sociale medier. Brancheorganisationen for elektroniske cigaretter, BELC, organiserer omkring ti svenske virksomheder, der sælger og producerer vejp-produkter og e-væske i Sverige. Og BELC's medlemmer er langt fra store spillere, der bruger millioner på markedsføring. Tværtimod, ifølge Niklas Linder.

"Den svenske e-cigaretindustri er uafhængig og har ingen forbindelser til tobaksindustrien. Der er ingen dagsorden om at lokke unge mennesker ind i nikotinafhængighed. Samtidig er det i dag næsten umuligt at fortælle tobaksrygerne, at der findes bedre alternativer." siger Niklas Linder til Vejpkollen.

Markedsføring af e-cigaretter

Ifølge Forbrugerstyrelsens fortolkning af loven I princippet er al markedsføring af e-cigaretter og nikotinholdig e-væske helt forbudt i Sverige. Mens nikotinfri væsker kan markedsføres, påvirker loven også virksomhedernes mulighed for at udtrykke sig frit på deres hjemmesider. Hver tekst og hvert indlæg, herunder links til forskning, bedømmes ud fra sine egne forudsætninger. En tekst på hjemmesiden, som ifølge Konsumentverkets vurdering har til formål at fremme salget på hjemmesiden, kan derfor være ulovlig. Og Niklas Linder mener, at Forbrugercentret går for langt i sin fortolkning af loven.

"Deres definition af markedsføring er, at virksomheder ikke engang bør tale undersøgelser eller rapporter, hvis disse giver indtryk af, at e-cigaretter kan være sundere end tobak. Hvilket der ikke er nogen tvivl om, at de er. Det er regeringens censur og begrænsning af borgernes mulighed for at lære mere om et sundere alternativ", siger han. Niklas Linder

Virksomheder er bange for at sige fra

Organisationer som Non Smoking Generation og den svenske Hjerte- og Lungeforening har for nylig i flere sammenhænge Anklagede aktører på e-cigaretmarkedet (her i Göteborgs Posten) for at vildlede deres kunder. De hævder, at virksomhederne bevidst lokker unge mennesker til at prøve e-cigaretter. Dette billede er ikke sandt, siger Niklas Linder. Men mange i branchen tør ikke udtale sig af frygt for repressalier.

"Virksomheder, der tjener milliarder på at sælge rygestopprodukter, betaler store summer til organisationer, der ved første øjekast virker upartiske. Men hver dag spreder de faktuelle fejl og løgne om e-cigaretter, som er i strid med moderne, uafhængig forskning. Vi kan ikke engang svare på disse påstande med henvisning til sådan forskning uden at risikere sanktioner og bøder." Niklas Linder

Er der ikke en risiko for, at ureguleret, aggressiv markedsføring kan tiltrække de 'forkerte' kunder, f.eks. unge mennesker?

"Den svenske industri ser ikke den proaktive indsats for at forhindre unge i at bruge nikotin som en bekymring. Tværtimod hilser vi det velkommen. Begrænset markedsføring af nikotinprodukter er en indlysende del af årsagen til, at europæiske lande ser meget lavere udbredelse af e-cigaretter blandt unge. Dette er sammenlignet med lande, hvor markedsføringen er fri, som i USA", siger han. Niklas Linder

Foto: Desiree Angrell hjælper kunder i en af Göteborgs vejpshoppar. Foto: Stefan Mathisson

Kilder til denne artikel:

Forbrugerstyrelsens retningslinjer for markedsføring af elektroniske cigaretter


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *