Danmark vil forbyde smagsstoffer i e-juice "De ved ikke, hvad de gør"

Danske vejpare demonstrerer i dag mod en ny lov, der kan gøre al e-juice med ikke-tobakssmag ulovlig i Danmark.
"Politikerne ved ikke, hvad de gør. I værste fald skal selv nikotinhitterne smage tobak for at blive solgt," siger Mikkel Schmidt, som er en af arrangørerne af eventen.

"Alle smagsvarianter med undtagelse af tobakssmag bør forbydes i e-cigaretter"
Det siger den danske sundhedsminister Magnus Heunicke (s), til Den danske avis Politikken. Han foreslår nu en ny tobakslovgivning, der omfatter e-cigaretter, og har støtte fra næsten alle partier i Folketinget. Sundhedsministeren siger, at e-cigaretter er "en vej til rygning" for unge mennesker, og at smagsvarianterne er "hovedårsagen til, at unge prøver e-cigaretter."

Mikkel Schmidt fra forbrugerdrevet  Dansk Dampskibs Sammenslutning, DADAFODen nye undersøgelse viser, at næsten 40.000 danske vejp'ere mister adgangen til forskellige smagsvarianter. De risikerer nu at vende tilbage til rygning.

"Almindelige 1TP8-brugere, som ikke engagerer sig meget i dette emne, dem, der bare prøver at holde op med at ryge, de er hårdest ramt af dette. De udgør tilfældigvis også størstedelen af alle 1TP8-rygere og er den gruppe, vi som forbrugerorganisation har sværest ved at nå ud til," siger han. Mikkel Schmidt til Vejpkollen.

I skudlinjen er også 35 vejpshoppers, hvoraf mange driver en eller flere fysiske butikker i hele Danmark.
90 procent af deres salg er ikke-tobakssmag, ifølge Mikkel Schmidt.

"Hvis det her går igennem, ser det sort ud. Med beskatning og forbud mod populære smagsvarianter bliver det næsten dyrere at vejpa end at ryge. Desuden vil vejpen smage af askebæger. Samtidig vil det være svært at finde noget bedre end simple startsæt, fordi der ikke vil være mange butikker tilbage, som kan sælge andet," siger han. Mikkel Schmidt.

Lovforslaget er ifølge Schmidt meget vagt. Kort sagt vil alle smagsvarianter i e-juice, undtagen tobakssmag, blive forbudt i butikkerne. Ikke engang neutrale nikotinsorter ser ud til at være undtaget.

"Det er et gennemgribende forbud, i hvert fald som jeg forstår det. Politikerne lader ikke til at vide, hvad de gør. De har bare lyttet til radikale sundhedsforskere og slet ikke tænkt det igennem. I værste fald skal nikotindampere smage tobak for at blive solgt," siger han. Mikkel Schmidt.

Ifølge den danske avis Politikken er der bred politisk enighed om forslaget. Alligevel er der partier i oppositionen, som ønsker en mindre drastisk regulering.

"Vi ønskede slet ikke, at smagsstofferne i e-cigaretter skulle være omfattet af den nye tobakslov. Vi bliver skuffede, hvis den alligevel går igennem", siger han. Liselott BlixtJeg er sundhedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, som forhandlede med regeringen om spørgsmålet, til avisen Politikken.

Dansk Folkeparti deler holdning med to andre liberale partier, som udgør oppositionen i Danmark til Socialdemokraterne og deres støttepartier.
"Tre ud af fem liberale partier støtter os, mest af liberale grunde. Men de har kun 24 ud af 174 stemmer i parlamentet, så det betyder desværre ikke så meget", siger han. Mikkel Schmidt.

Han hævder, at mange politikere ikke handler og tager stilling på et sandfærdigt grundlag. F.eks. har Sundhedsstyrelsen ikke givet korrekte oplysninger om, hvad der er sket med Lungeskader påført af vejpare i USA i løbet af sommeren og efteråret.

"Mange politikere tror stadig, at almindelige e-cigaretter med nikotin står bag dødsfaldene i USA. Sundhedsministeriet har ikke klart sagt, at sygdommene skyldes ulovligt solgt THC-juice med e-acetat. For at være ærlig tror jeg, at mange politikere ikke ved, hvad de gør.

Lovforslaget skal nu debatteres i parlamentet. Hvis det bliver vedtaget, begynder en længere proces, hvor loven skal omskrives og til afstemning mindst tre gange mere, før den er færdig.

"Vi giver ikke op. Men det eneste, vi kan gøre, er at blive mere højlydte", siger Mikkel Schmidt. "Vi vil fortsætte med at sende e-mails og beskeder til politikere og aktivt konfrontere den misinformation, der spredes om vejpning i medierne. Vi håber, at regeringen vil give forskningspenge til at undersøge, hvad der sker, hvis smagsstofferne forbydes, for hvordan vil det påvirke rygningen i landet? Det burde i det mindste vise, at vi havde ret." siger Mikkel Schmidt til Vejpkollen

Demonstrationen finder sted i dag, tirsdag, i København. Følg den via Facebook:

Læs mere på Vejpkollen:
Norge dropper forbud mod e-juice med nikotin
Bekymring for et sort marked fik Trump til at skifte mening om e-cigs
Vaping lokker unge væk fra cigaretterne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *