Klare årsager til lungeskader og THC-e-cigaretter i USA - og nu vokser bekymringen for flere tilfælde

Det farlige stof E-vitaminacetat kan være til stede i over halvdelen af alle THC-kapsler, der bruges til vejping af cannabis på det amerikanske marked. Onlinemagasinet rapporterer, at vaping360 på onsdag. 

Der er nu voksende beviser for, at det er dette tilsætningsstof, der ofte bruges til at fortynde cannabisekstrakt i e-juice, der er den egentlige årsag til over 400 akutte tilfælde af lipid lungebetændelse, der har ramt USA, med 5 bekræftede dødsfald indtil videre.

Selv om oplysningerne endnu ikke er bekræftet af det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC), er dets søsteragentur Fødevare- og lægemiddelstyrelsen (FDA) præciserede, at de akutte lungeskader sandsynligvis ramte vejp-brugere, der brugte THC-juice med store mængder E-vitaminacetat.

E-vitaminacetat, eller tocopherolacetat som er det kemiske navn, blev oprindeligt udviklet til brug i sæbe- og makeup-produkter. På det seneste er det dog blevet populært hos virksomheder, der producerer THC-holdig e-juice. Årsagen er stoffets høje viskositet og dets evne til at fortynde THC-ekstrakter uden at gøre e-juicen for tynd. Markedet for cannabis og THC er eksploderet i nogle stater, hvor cannabis kan sælges åbent og lovligt, mens det sorte marked er vokset i stater, hvor det er ulovligt at sælge cannabis. Det mest populære er fyldte tanke/pods, som er monteret på et lille separat batteri. THC-juicen opvarmes på samme måde som i en almindelig e-cigaret.

E-vitamin er uskadeligt at indtage, men når det opvarmes (som når det bruges i en e-cigaret), danner det et olielignende stof. Når stoffet køler ned, kan det tilstoppe porerne i lungerne og forårsage akut betændelse.
Producenter af e-vitaminprodukter fortæller magasinet Bladrig Stoffet bruges i næsten 60 procent af al THC/cannabis e-juice i USA.

I kølvandet på FDA's erklæring om årsagen til dødsfaldene og sygdommene kritiserer førende sundhedsforskere nu CDC for at vildlede landets e-cigaretbrugere. Professor Michael Siegel fra Boston University hævder, at CDC's tilsyneladende vilje til generelt at fraråde brug af vejp i stedet for at advare mod e-juice med THC ikke kun skader folkesundheden, men også risikerer, at flere mennesker bliver syge.

- Myndighedernes ansvar er at beskytte befolkningen. Når de ikke er tydelige og peger på den sandsynlige årsag til udbruddene, sender de den besked, at det kun er farligt at bruge e-cigaretter med nikotin. De rører ikke ved THC-kapslerne, og mange mennesker går ud fra, at de er helt fine at bruge," siger Siegel til onlinepublikationen RegWatch.

Han mener også, at regeringens tilgang til udbruddet forhindrer lægerne i landet i at lede efter de rigtige ting i deres undersøgelser af de berørte patienter.

- Vi skal ikke gå ud fra, at unge patienter, der har taget stoffer, selv vil fortælle os det. Den enkleste tilgang er at teste alle patienter med symptomer for THC. Men CDC anbefaler ikke, at læger, som skal følge deres retningslinjer, gør dette. På den måde vil dette udbrud fortsætte med at handle om almindelige e-cigaretter i stedet for vejping med THC. Medierne og offentligheden vil få den forkerte opfattelse af dette, og konsekvenserne vil være enorme.

 Stefan Mathisson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *