Smagsvarianter i e-juice trues af Trump i USA

"Et forbud ville være en katastrofe for folkesundheden"

"Forbuddet har aldrig virket i USA. Det virkede ikke med alkohol. Det virker ikke med marihuana, og det kommer ikke til at virke med e-cigaretter." Sådan siger Gregory Conely fra American Vape Organisation (AVA) i en kommentar til Donald Trumps udmelding om at forbyde salg af e-juice med smag i hele landet. 

Meddelelsen kom efter flere dødsfald og over 400 sygdomstilfælde ifølge den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA), forbundet med vejpning af THC-fyldte e-juicer. Trump-administrationen har dog valgt at fokusere på smagsvarianter, som de siger tiltrækker unge mennesker til at bruge e-cigaretter.

- Vi vil rydde markedet for e-cigaretter med smag, meddelte ministeren for sundhed og menneskelige tjenester, Alex Azar på onsdag. 

Ifølge Alex Azar vil forbuddet gælde for alle smagsvarianter, undtagen tobak.

- Men hvis vi opdager, at unge mennesker er tiltrukket af disse smage, vil forbuddet også gælde for dem," siger Alex Azar.

"Folkesundheden trues af forbuddet"

Protesterne er allerede begyndt, og flere folkesundhedskommentatorer, forskere og erhvervsorganisationer har kommenteret udmeldingen.

- Et forbud ville være en Katastrofe for folkesundheden. Mange tidligere rygere, som nu vejpar, ville vende tilbage til tobaksrygning. Vi ville også få et helt ukontrolleret sort marked for e-juice med smag," siger debattøren og den erfarne folkesundhedsforsker. Michael Seigel i et indlæg på Twitter (vaping360)

Vejbutikker går under

Vape-industrien i USA består af langt over 10.000 aktører i form af e-juiceproducenter, smagsgivere, vejp-shops og hardwareproducenter. Et forbud mod det mest rentable produkt, e-juice, vil ramme branchen ekstremt hårdt, siger Gregory Conely, AVA.

- De mere end 10.000 vejp-værksteder her i USA ville gå ned på ingen tid. Vi taler om 100.000 job, der ville gå tabt, hvis det skete. De eneste, der ville få gavn af det, er tobaksindustrien. Folk ville begynde at ryge igen," siger Gregory Conely i en debat om Tv-stationen CNN (facebook)

Aggressive anti-vejp-organisationer

Flere vejp-organisationer mobiliserer nu for at forsøge at påvirke Trump-administrationens beslutning. Men selv de grupper, der længe har arbejdet for at forbyde ikke bare smagsvarianter, men e-cigaretter generelt, fokuserer nu på store kampagner for at gøre beslutningen til virkelighed.

USA har i øjeblikket et begrænset regelsæt for håndtering af vejp-produkter. Aldersgrænser og lokal kontrol med produktionen af e-juice er allerede reguleret, men et mere omfattende regelsæt med registrering af alle vejp-produkter før markedsføring er planlagt til at træde i kraft i 2020.
Reglerne er dog blevet stærkt kritiseret, fordi de risikerer at udslette en stor del af den amerikanske vejp-industri på grund af et ekstremt dyrt administrationsgebyr. Kun større virksomheder, i praksis dele af tobaksfirmaer, vil være i stand til at klare reglerne økonomisk, skriver online-magasinet vaping360.

Flere artikler om smagsforbuddet:

Sådan påvirker Trumps udmelding vejpare i Sverige


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *