Ulovligt salg af e-juice med smag stiger

"Største sorte marked siden alkoholforbuddet"

Ulovlig e-juice. Med flere amerikanske stater, der forbyder forskellige smagsvarianter af e-væske, er det ulovlige salg stigende. Dette rapporteres af det amerikanske onlinemagasinet Filter.

Mandag, onsdag og fredag sætter Sally sig ind i sin bil og går sin runde. I bagagerummet har hun coils, mods og tanke. Og e-juice, selvfølgelig. Frugtagtig smag, slik, mint. Varer, som hendes kunder plejede at købe af hende over disken i hendes butik. Ikke så mange tobaksvarianter, som er den eneste smag, der sammen med mentol må sælges. Men de koster heller ikke meget, fortæller hun. Magasin med filter.

Sally er en af flere vejpshop-ejere, som, da New York forbød alt salg af e-juice med smag (undtagen tobakssmag), valgte at fortsætte med at sælge deres produkter sort. 

Flyttede juicelaboratoriet til hjemmet

Og hun er ikke alene. I andre forbudsstater, som f.eks. Massachusetts og New Jerseyy sker der det samme. Magasinet Filter har fulgt flere vejpere og butiksejere, som bruger forskellige metoder til at sælge e-væske med smag. På gaden.

Sally (et fiktivt navn) har omkring 50 kunder. De er mellem 50 og 80 år gamle og plejede at handle i hendes butik. Men da forbuddet kom, besluttede Sally at flytte juicelaboratoriet ud af butikken. Nu blander hun hjemme i sit atelier. Alt sammen for at undgå kontrol. 

"Det er som at være med i en mafiafilm," fortæller Sally. Filter.

Ulovlig e-juice på det sorte marked

Det er ikke helt uventet, at der opstår et sort marked, når populære produkter pludselig bliver forbudt. Tværtimod. Forbuddet mod spiritus i 1920'erne i USA er et klassisk eksempel. Og da Donald Trump overvejede at indføre en nationalt forbud mod smagsstoffer i e-cigaretter, var det blandt andet frygten for et stort sort marked, der at få ham til at skifte mening.

Men det stod staterne frit for at indføre lokale forbud. Stærke stemmer fra Anti-tobakslobbyen Derudover fik mange marihuanabrugere lungeskader i efteråret 2019. Skaderne opstod, efter at de brugte vejpning (e-cigaretter) til at inhalere forkert fremstillet e-juice, der indeholder cannabis.

Frygt for nikotin

Men debatten efter lungeskaderne kom mere til at handle om nikotin og almindelige e-cigaretterend om det sorte marked, hvor THC-saftpressermed det skadelige fortykningsmiddel e-acetat, var udbredt. Det var på trods af, at myndighederne tidligt havde mistanke om, at det var e-acetat i kombination med cannabisbrug, der var den underliggende årsag til lungeskaderne - ikke nikotin eller konventionelle e-cigaretter. Det stod også klart, at de farlige THC-juicer kom fra et voksende sort marked.

Åbenlys risiko for ulovlig e-juice

Men en voksende bekymring for, at smagsstofferne kunne få unge ikke-rygere til at begynde at bruge nikotin, slog rod i flere stater. E-cigaretter er stort set uregulerede i USA, hvilket skabte muligheder for ny og uprøvet lovgivning: forbud mod smag. Samtidig er e-cigaretter en multimilliardindustri, der primært drives af små uafhængige vejpshoppers. Ifølge VTA står e-juice med smag (undtagen tobak og mentol) for hele 90 % af salget. At et smagsforbud ville skabe et enormt sort marked, var derfor "helt indlysende" ifølge branchens repræsentanter.

Passion for rygestop

"E-juice er et produkt baseret på en stærk gør-det-selv-tradition. Det var sådan, det startede for 10 år siden." noter Filter.

Rygere fravalgte tobaksfirmaernes e-cigaretter med dårlig smag og begyndte at eksperimentere med deres egne varianter. Både med hensyn til udstyr og selve e-væsken.

"Vejpare er passioneret og opfindsom. Mange af dem, der åbner vejpshoppes, er drevet af ønsket om at få rygere til at holde op, ligesom de selv gjorde. De er ikke bare sælgere, men i lige så høj grad aktivister og vejledere." skriver avisen.

I dag er straffen for at sælge e-væske med smag i New York 1.000 dollars pr. fundet flaske.

Nikotin og smag hver for sig

I Europa har lovgivning som f.eks. restriktioner på flaskestørrelser og nikotin ført til et system, hvor nikotin og smagsstoffer sælges separat. I nogle amerikanske stater, hvor smagsforbuddet er en kendsgerning, finder leverandørerne lignende løsninger.

"Nogle forhandlere sælger kun nikotinen. De er afhængige af, at kunderne køber deres juice med smag andre steder." skrive Filter.

"Advarede politikerne om at gøre e-juice ulovligt"

Et eksempel er den tidligere butiksassistent Nic Holden (fiktivt navn). Smagsforbuddet åbnede døren til en simpel forretningsidé: Han køber nikotinen, kunderne køber smagen. Han møder dem på parkeringspladser et sted på Long Island. Og blander juicen til kunderne i små 10 ml-flasker på stedet i bilen.

Mund-til-mund-metoden og de sociale medier fører kunderne til Holden. Han tjener 1.500 pund om dagen. Det er mere, end han tjente som butiksassistent i en vejpshop. Målet er stadig at hjælpe folk med at holde op med at ryge og derefter holde dem væk fra analoge cigaretter, siger han. Det vil han gøre, uanset om e-juice med smag er ulovligt eller ej.

"Jeg var en af dem, der advarede politikerne om, at dette ville ske. Smagsforbuddet fører til det største sorte marked i landet siden alkoholforbuddet. Og nu står jeg her i 2020 og sælger nikotin til eksrygere på mellem 21 og 75 år. Folk, der pludselig føler sig som kriminelle. Men ingen bør være overraskede."

Flere lande forbyder e-cigaretter med smag

I den nuværende situation, blandt andre Danmark og Nederlandene at forbyde smagsstoffer i e-juice, som i de amerikanske stater, der er nævnt ovenfor. Lignende love diskuteres i Irland. Også i Sverige er der lobbygrupper, der kræver et forbud mod smagsstoffer i e-væsker. Den svenske regering har også fremsat et forslag om at forbyde stort set alle smagsvarianter i e-væske, herunder shortfills - e-juice uden nikotin.

Kilder:

Teksten er baseret på en artikel i American Filter:

Forbud mod damp skaber et blomstrende illegalt marked


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
1 Kommentar om "Olaglig försäljning av smaksatt e-juice ökar"

  1. Jeg må fortælle dig om min historie og kontakt med vape-verdenen og -fællesskabet.
    I 1979 kunne man i Sverige købe cigaretter i de fleste butikker uden aldersgrænse, jeg var 13 år gammel.
    Vi voksede i smug for forældre. Jo flere mærker, jo sværere. I 1996 begyndte jeg at få astma og fik forskellig medicin for det, og blev rådet til at kvitte tobakken, startede med nikotintyggegummi, plastre, læste en bog om rygestop alt sammen, men ingen af delene virkede. 2010 fik jeg at vide af læger, at jeg havde en start på kul. Lægen skrev en recept på champix, fik det meget dårligt af den medicin mentalt, angst rystelser osv, fortsatte med tobak, Voxra var den næste medicin, intet virkede.
    Da de første e-cigs blev frigivet, var de kun tilgængelige online, jeg tror, det var aio ego,
    Jeg hoppede på det tog, men det gik ikke særlig godt. Men da den første fysiske butik åbnede i byen, der solgte vapes med forskellige mærker og juice. Jeg sagde, at det måtte jeg prøve, og i 2016 købte jeg min første vape, en eleaf ijust s. Det blev min redning fra tobakken, og jeg er ekstremt taknemmelig for det, og så var det med melonade og en æblejuice. Så med det siger jeg, lad os bevare smagen i juicen. Det kan være menneskets frelse fra tobak, det var min. Tak til vape-fællesskabet for mine 4 år uden tobak og mit meget bedre helbred.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *