Ulovlige stoffer i e-væske forårsagede lungeskader

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC) har officielt meddelt, at THC - det psykoaktive stof i marihuana - er fællesnævneren bag de sygdomme, der har ramt mere end 1.600 mennesker i USA.

OPDATERING: Det har vist sig, at fællesnævneren for lungeskaderne var stoffet e-acetat. Et stof, der bruges til at fortynde THC i e-væske.

"De indsamlede beviser peger fortsat på produkter, der indeholder THC. Vi ved ikke præcis, hvilket stof der forårsager sygdommen, men THC kan være en markør, der peger på risici ved, hvordan en bestemt type væske eller beholder fremstilles, eller hvordan den bruges." siger CDC's direktør Anne Schuchat i Washington Post

Thc og cannabis

I over halvdelen af de 1600 tilfælde, som CDC har gennemgået, er 83 procent af sygdommene direkte forbundet med THC-produkter (ifølge oplysninger fra de berørte). I nogle stater er tallet 92 procent, ifølge CDC.

I resten af tilfældene er produkterne enten ukendte eller, ifølge de tilskadekomnes vidnesbyrd, forbundet med visse nikotinprodukter. Ifølge flere kilder skal disse oplysninger dog ses i lyset af, at THC og cannabis er ulovligt i nogle stater, og at oplysningerne ikke nødvendigvis svarer til virkeligheden.

Uregulerede kilder

Cannabis er lovligt at producere og sælge i flere amerikanske stater. Ann Schuchat har understreget, at de THC-produkter, der er forbundet med lungeskader, hovedsageligt kommer fra uregulerede kilder.

"Selvom langt de fleste er blevet syge af THC-produkter, har de også rapporteret, at de har brugt Forudfyldte tanke med THC som de fik gennem uformelle kilder og ikke gennem lovlige forretninger. Det er i hvert fald, hvad vi ved i dag, men vi er stadig i gang med at indsamle data", siger Anne Schuchat ved en høring i den amerikanske kongres' sundhedsudvalg, ifølge avisen Marihuana-øjeblik som overvåger cannabismarkedet i USA.

E-cigaretter er mindre skadelige

I Storbritannien, hvor salg af cannabis er ulovligt, har sundhedsmyndighederne advaret mod THC-fyldte pods købt på gaden. De opfordrer dog vejp-brugere, der bruger almindelig e-væske med nikotin for at fortsætte med at bruge den regulerede produkter, der sælges i landet.

"Rygning dræber 200 mennesker hver dag i Storbritannien. Vi er stadig helt sikre på, at e-cigaretter er betydeligt mindre skadelige end almindelige cigaretter, og at rygere bør overveje at skifte til e-cigaretter i stedet", siger han. John Newton, Britiske sundhedsmyndigheder til The Sun. 

Ikke forbundet med almindelige e-cigs

Public Health of England offentliggjorde også en kommentar til de seneste begivenheder i USA på sin blog Public Health Matters:

"Vi er nødt til at gøre os klart, hvad dette udbrud handler om, og hvad det IKKE handler om: Det er IKKE forbundet med langvarig brug af e-cigaretter med nikotin. Hvis det var tilfældet, ville vi se en helt anden spredning og skade i helt andre befolkningsgrupper," skriver professor John NewtonFolkesundhed er vigtigt 

Du kan læse mere på Vejpkollen:

Britiske forskere slår alarm: Misinformation om e-cigaretter breder sig

THC og e-acetat forbundet med lungeskader

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *