E-cigaretter ska fasa ut rökningen i Nya Zeeland

E-cigaretter blir viktiga för att fasa ut cigaretter i Nya Zeeland. Det står klart sedan regeringen meddelat att alla som är födda 2010 eller senare inte ska kunna köpa cigaretter, någonsin.

“Vi vet att e-cigaretter används framgångsrikt av rökare idag för att sluta, och det är ett viktigt verktyg som gör det möjligt att fasa ut rökningen” säger premiärminister Jacinda Ardern.

Ungdomar som fyller 14 i år kommer aldrig att kunna köpa cigaretter lagligt i Nya Zeeland. Det är i alla fall den Nya Zeeländska regeringens plan för att göra landet rökfritt 2025. Den progressiva åldersgränsen är den första av sitt slag i världen.

“Vi har kommit till en punkt när höjda priser inte längre är ett effektivt medel för att minska rökningen. Höga priser hjälper inte heller folk att sluta röka. Nu måste vi titta på alternativen, och det är det vi fokuserar på i nästa steg.”  Säger premiärminister Jacinda Ardern, till New Zealand Herald.

I samband med åldersrestriktionen kommer Nya Zeeland endast tillåta analoga cigaretter med lågt nikotininnehåll i butikerna. Något som regeringen hoppas ska minska attraktionskaraften och samtidigt öka intresset för andra, mindre skadliga nikotinprodukter.

 “Alla är överens om att vi måste göra mer för att färre börjar röka och samtidigt se till att de som röker kan hitta säkra alternativ eller verktyg för att sluta.” säger hon.

E-cigg populära trots begränsningar

Rökningen har minskat drastisk de senaste åren i Nya Zeeland. Och enligt folkhälsomyndigheten beror det delvis på att e-cigaretter blivit populära i landet. Detta trots att det blev olagligt att sälja e-vätska med andra smaker än tobak, mint och menthol i vanliga butiker, senast förra året. Förbudet gäller dock inte inte i specialiserade vejpshoppar – där alla smaksättningar är tillåtna. I samband med smakförbudet blev det även 18-årsgräns för att köpa e-cigaretter och vejpförbud där rökning inte är tillåten. 

Vejpning – en förutsättning för förbud

Enligt Jacinda Ardern är tillgången  till e-cigaretter en förutsättning för att kunna fasa ut, och slutligen förbjuda, cigarettförsäljningen.

“Att e-cigaretter är tillgängliga gör att det finns ett bra och fungerande alternativ för rökare. Vi ser också att många använder dem framgångsrikt för att sluta röka. Det ger oss en realistisk möjlighet att flytta fram gränserna och få ner andelen rökare ännu mer genom den nya lagstiftningen.” säger hon till New Zealand Herald.

“Banbrytande av regeringen”

Robert Beaglehole, professor emeritus i epidemiologi och tidigare WHO-medarbetare, driver initiativet Action for Smokefree 2025. Han har länge pläderat för att främja skadereducering inom tobakspolitiken och välkomnar förslaget.

“Det är banbrytande att regeringen inser hur unikt rökning är när det gäller skadeverkningar. Dagens besked banar väg för att mindre skadliga alternativ, som e-cigaretter och vejpning, snabbare kan ersätta de dödliga cigaretterna” säger Robert Beaglehole, till One News.

Viktigt att hjälpa rökare att sluta – eller byta

Robert Beaglehole menar att regeringens förslag är ett mer humant sätt att hantera problemen med rökning, i kontrast till förbud och höga skatter. Även om rökningen har minskat i Nya Zeeland, så ligger den på betydligt högre nivå bland underprivilegierade grupper.  Exempelvis röker 30 procent av ursprungsbefolkningen mauri jämfört med runt 14 procent bland befolkningen i stort. Ett direkt förbud hade därför gjort liten nytta, menar Robert Beaglehole.

“Myndigheterna signalerar att de vill möta rökare där de faktiskt befinner sig. Rökare behöver stöd och vi har under lång tid ägnat oss åt att bestraffa och stigmatisera dem, genom beskattning och förbud. De här åtgärderna handlar istället om att hjälpa rökare, att interagera med dem och göra det lättare för dem att sluta röka. Vi måste hjälpa ge dem rätt förutsättningar, exempelvis att byta till ett mindre skadligt sätt att använda nikotin, via vejpning, säger Robert Beaglehole.

Kampanj för att informera om vejpning

Även Nya Zeelands hälsomyndigheter betonar vikten av att säkra och effektiva e-cigaretter finns tillgängliga för de som vill använda dem för rökavvänjning. Myndigheten tillåter höga nikotinhalter i e-cigaretter (60 mg/ml), till skillnad från andra länder. Inom EU och Storbritannien ligger motsvarande gräns på 20 mg/ml. Myndigheterna satsar även på information via sajten “Vaping facts” – en kampanj som väckt mycket uppmärksamhet, bland både förespråkare och kritiker.

Oro för svart marknad och ungdomar

Men den nya planen för ett rökfritt Nya Zeeland har även fått kritik. Många varnar för en svart marknad samt ekonomiska konsekvenser för butiker. Och att regeringen inte går lika hårt åt e-cigaretter som cigaretter, när användandet ökar även bland unga, har väckt debatt. Detta är dock något som inte oroar Robert Beaglehole.

“Unga experimenterar med vejpning, liksom de experimenterar med rökning. Men faktum är att få icke-rökande ungdomar är regelbundna e-cigarettanvändare. De använder sannolikt vejpning för att sluta röka, precis som vuxna. Vi kan hantera de eventuella problem som finns bland unga vid ett senare tillfälle. Just nu gör vi mest nytta genom att minska själva rökningen bland unga och samtidigt hjälpa vuxna bort från cigaretter” säger han.

“Rökning leder till döden”

Hans synsätt delas av premiärminister Jacinda Ardern.

“Vi har ett fungerande ramverk för e-cigaretter och det är viktigt. Det finns säkert de som har åsikter om att även unga använder e-cigaretter. Men just nu fokuserar vi på att ingen i framtiden ska börja röka cigaretter överhuvud taget, en vana som vi vet leder till döden för varannan användare.”

Hoppas på e-cigg i tobaksbutiker

Robert Beaglehole hoppas nu att även butiker som lever på cigarettförsäljning drar nytta av lagstiftningen. Och satsar på e-cigaretter.

“De har haft god tid på sig att anpassa försäljningen, över 10 år, sedan diskussionen om att förbjuda cigarettförsäljning började. I och med att nikotinhalterna sänks i analoga cigaretter, kommer sannolikt e-cigaretter bli mer attraktiva och enklare att sälja och det bör de utnyttja” säger Robert Beaglehole.

Jämför med Covid-19

Och enligt Robert Beaglehole bör myndigheterna klara av att hantera smuggling och att balansera riskerna med en svart marknad. Han hänvisar till Nya Zeelands effektiva hantering av de första vågorna av Covid-19.

“Det finns givetvis risker med sådana här åtgärder. Men det är ju inte ett regelrättförbud, heller. Och om vi kan stoppa ett virus vid våra gränser så kan vi hantera det här” säger han till One News.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *