Studie: Därför ökar vejpshoppar möjligheten att sluta röka

Aktivt stöd från peronal i vejpshoppar ökar chanserna att sluta röka med hjälp av e-cigaretter. Det visar en studie bland e-cigarettanvändare i Frankrike.

Den franska studien är ett försök att mäta hur personalen i vejpshoppar påverkar e-cigarettanvändare att sluta röka. 453 vejpare i distriktet Ille-et-Vilaine deltog i studien. De fick svara på frågor om sina vanor, e-cigaretter, rökning och deras förhållande till en specialiserad återförsäljare av e-cigaretter.
Över hälften, 294, av användarna var regelbundna kunder i en vejpshop. Och av dessa hade i snitt 78 procent slutat röka helt. 

“Den stora skillnaden mellan dem var förhållandet till säljaren i vejpshoppen. Av de som uppgav att de hade bra kontakt med säljaren, hade 84 procent helt slutat röka och gått över till vejpning. Bland de som sade att de inte hade någon närmare kontakt med säljaren var motsvarande andel 72 procent”.
Det säger doktoranden Thibaud Le Mehaute i tidningen Vapolitique.

Kompetensen finns i vejpshoppar

Studien pekar på att kompetens och aktiva insatser från personalen spelar en viktig roll, menar Thibaud Le Mehaute

“De som hade aktiv kontakt med säljaren fick råd och stöd att välja rätt utrustning. Det är dessa användare som i längden har större tendens att övergå till att enbart vejpa, istället för att använda både cigaretter och e-cigaretter”. Säger Thibaud Le Mehaute.

Viktig roll i kampen mot rökning

Thibaud Le Mehaute noterade även att de som använder e-cigaretter i väldigt liten grad söker stöd från vården. Över hälften hade kontakt med någon form av specialiserad återförsäljare av e-cigaretter, medan endast tre procent hade kontakt med en sluta-röka-insats inom vården.

“Detta reser frågan om vejpshopparnas roll i kampen mot rökning. Det svala intresset för medicinsk behandling bland vejpare kan bero på läkarkåren och myndigheternas ambivalenta inställning till e-cigaretter för rökavvänjning. Det har i sin tur har lett till att läkare inte utbildas om vejpning och att de inte heller lyfter frågan med sina patienter.” säger Thibaud Le Mehaute i Vapolitique.

Thibaud Le Mehaute försvarade sin doktorsavhandling “La transition vers le vapotage exclusif est-elle liée au type d’accompagnement chez les vapoteurs? Etude réalisée en Ille-et-Vilaine” vid Universitetet i Rennes i November.

Källor:
En France, être accompagné par un vape shop augmente les chances d’arrêter de fumer
“La transition vers le vapotage exclusif est-elle liée au type d’accompagnement chez les vapoteurs? Etude réalisée en Ille-et-Vilaine”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *