WHO:s ödesmöte om snus, e-cigg och nikotinpåsar ställs in

Det planerade mötet om tobakskonventionen, COP10, i Panama City har blivit inställt. Det meddelar WHO:s sekretariat för tobakskontroll på sin hemsida. Anledningen är kravaller i värdlandet Panama.
“På grund av oroligheterna kan inte myndigheterna garantera säkerheten för delegaterna. Vi kommer därför att skjuta på konferensen till ett senare datum i början 2024.” meddelar WHO.

Oroligheterna i Panama började sedan konflikten om en koppargruva skakat landet. Demonstrationer i huvudstaden urartade under onsdagen och två personer uppges ha blivit dödade. Polisen har även använt tårgas för att skingra folkmassorna.

Enligt svenska myndigheter beräknar Panamas regering att oroligheterna kan fortsätta i flera veckor. För de delgater från 180 länder som är på väg till Panama för att delta i COP10, det tionde mötet om WHO:s Tobakskonvention, innebär det ändringar i planerna. Mötet skulle äga rum in slutet på november, men skjuts nu på framtiden.
”Mötet ska enligt planerna fortfarande hållas i Panama, tidigt 2024. Men vi återkommer snarast med fler detaljer” skriver WHO på sin hemsida.

WHO:s planer för e-cigg och nikotinpåsar

Trots att mötet om tobakskonventionen, även kallat cop10, inte fått särskilt stor uppmärksamhet i allmänna medier, så har intresset varit stort bland aktivister, forskare och företag som förespråkar skademinimering inom tobakspolitiken. 

Anledningen är att WHO:s sekretariat för tobakskontroll förbereder förändringar i konventionens innehåll som kan komma att påverka tillgången till bland annat e-cigaretter, snus och nikotinpåsar. Enligt kritikerna kan detta gynna cigaretthandeln i världen.

“WHO:s sekretariat för tobakskontroll har aldrig erkänt att skademinimering för rökare är en gångbar strategi för att minska skadeverkningarna av nikotinbruk. De har tvärtom haft en väldigt fientlig inställning till nya nikotinprodukter som e-cigarettter, nikotinpåsar, men även det svenska snuset” säger skribenten och skademinimeringsaktivisten Martin Culip i en intervju om det kommande COP10-mötet till mediakanalen Regulator Watch

Uppmanar användare att engagera sig

Han har under våren och sommaren uppmanat vejpare och andra brukare av rökfria nikotinprodukter att sätta press på sina lokala politiker i frågan om skademinimering och COP10.

“Delegaterna är ofta tjänstemän som jobbar efter de direktiv de får från sina regeringar. Det är viktigt att direktivet tar hänsyn till oss konsumenter, för det är vi som drabbas av de beslut om innehållet i tobakskonventionen leder till” säger Martin Culip.

”Vill ändra definitionen av rök”

Enligt de rapporter som WHO:s sekretariat för tobakskontroll hittills publicerat, som både diskussionsunderlag och direkta förslag inför mötet, framgår det att just nya nikotinprodukter står i fokus. Mer än cigaretter. Och det handlar om väldigt grova åtgärder, konstaterar Martin Culip.

“Tanken är att e-cigaretter och heat-not-burn-produkter, och faktiskt även snus och nikotinpåsar, per definition ska placeras i samma fack som cigaretter – och därmed regleras på precis samma sätt. Ett förslag är att definiera om vad “rök” är. Konventionen ska ju egentligen bara handla om röktobak; det var ju det som gällde när konventionen ratificerades av 180 länder en gång i tiden. Nu vill man definiera om begreppen på de mest märkliga sätt, för att slippa skriva om konventionen: allt som ser ut som rök ska vara rök, även om det är ånga från en e-cigarett. Och så är problemet ur världen” säger Martib Culip ironiskt.

Många reaktioner

Även läkare, forskare som studerar nikotinberoende och politiker har reagerat på de rapporter som WHO publicerat inför mötet i Panama, något som Vejpkollen uppmärksammat i flera artiklar. 

Det är inte första gången WHO:s sekretariat för tobakskontroll tvingats ställa in sina konferenser. Senast skedde det under covid-19 pandemin, då COP9 skulle arrangeras i Geneve. Då slutade det med ett virtuellt möte där delegaterna fick nöja sig med diskussioner över länk. På grund av svårigheterna sköt sekretariatet för tobakskontroll de brännande frågorna om nya nikotinprodukter på framtiden. Tanken är nu att dessa produkter ska diskuteras och beslutas om under COP10.

Den svenska delegationen klar

Sverige kommer att skicka en delegation från socialdepartementet bestående av fem personer till COP10. Delegationen kommer att företräda Sverige samtidigt som många frågor kommer att hanteras av en gemensam EU linje.
”Ett viktigt ingångsvärde för regeringen är att värna det undantag i EU-rätten som innebär att snus får säljas på den svenska marknaden. Nikotinportioner omfattas i dagsläget inte av EU:s lagstiftning. Vad gäller beslutsförfarandet i rådet anser regeringen att samförstånd bör tillämpas när det är tillåtet enligt EU-rätten” skriver socialminister Jacob Forssmed i en kommentar angående den svenska delgationens uppdrag i Panama.

I skrivande stund har WHO:s sekretariat för Tobakskontroll inte meddelat en ny tid för mötet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *