Vejpare och snusare tar ton i Almedalen

Brukarnas röster saknas ofta i debatten om nikotin och skademinimering.
Varför är det så?
Det undrar tidningen Offentliga affärer, Snusarnas riksförbund och tidningen Vejpkollen. De arrangerar nu tillsammans ett samtal om brukarperspektivet på nikotin, under politikerveckan i Almedalen.

Allt färre röker cigaretter i Sverige och endast 5,6 procent är idag så kallade ”dagligrökare”. Samtidigt ökar bruket av vitt snus och e-cigaretter. Åsikterna går isär om huruvida det är något bra eller dåligt.

Förespråkarna för så kallad skademinimering menar att tillgången till produkterna är avgörande hjälpmedel som bidragit till all allt färre röker och därför borde regleras mildare än cigaretter.

Motståndarna, främst från den politiska vänstern och organisationer som förespråkar långtgående förbud i kombination med nikotinläkemedel för att minska rökningen – menar att skademinimering bara gynnar tobaksindustrin.

Brukare osynliggjorda

– Hur politikerna hanterar den här frågan är avgörande för hur konsumtionen av nikotin ser ut i Sverige. Det handlar om att välja. Ingen tycker väl att nikotinbruk är bra per definition, men det är samtidigt en populär drog som närmare två miljoner miljoner svenskar använder dagligen. Problemet är att 500 000 svenskar fortfarande väljer att röka för att få i sig nikotinet och att de som använder snus och e-cigaretter istället länge blivit osynliggjorda i debatten.” säger Stefan Mathisson, journalist och chefredaktör för Vejpkollen som tillsammans med Snusarnas Riksförbund vill lyfta brukarnas syn på nikotin i Sverige.

”Skademinimering i nikotinpolitiken”

Samuel Lundell är ordförande för relativt nystartade konsumentorganisationen Snusarnas riksförbund.
– Vi är en konsumentorganisation för snusare och vi driver de frågor som våra medlemmar tycker är viktiga. Det är bland annat slopad snuskatt och att ta bort exportförbudet inom EU. Men det är även att ”skademinimering” borde bli principen inom svensk nikotinpolitik, säger Samuel Lundell.

Att brukarna själva aldrig får komma till tals när nya lagar och regler kring nikotin diskuteras är djupt problematiskt, menar Samuel Lundell. 

– Politikerna ska företräda folket och borde rimligen lyssna mer på brukarna i de här frågorna. Nikotinkonsumenter får sällan eller aldrig komma till tals, och det vill vi få ändring på med den här diskussionen i Almedalen, säger Samuel Lundell.

Går emot partilinjen

Samuel Lundell är även verksam som socialdemokratisk politiker i hembygden Götene. Hans egna åsikter i frågan om nikotin drar inte jämnt med partiets linje. S har tvärtom gått hårt fram mot skademinimering och bland annat velat förbjuda i princip alla smaksättningar i e-vätska, så sent som förra året.

– Men det är lite det som är det fantastiska med (s). Det finns så många olika människor i partiet och vi kan ha lika många olika åsikter. På kommunalt plan i Götene, så går partiet nästan helt på snusarnas linje, säger Samuel Lundell.

Politiker och läkare deltar

Förutom Samuel Lundell och Stefan Mathisson så deltar bland andra Stefan Willers, överläkare och docent vid universitetssjukhuset i Lund, moderate riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson i panelsamtalet. Övriga namn är Bengt Hedlund, vd för Convenience Stores Sweden och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör på Sydöstran. Moderator är Staffan Kuylenstierna på The Labyrinth Public Affairs.   

– Det kommer nog bli mer en diskussion än en debatt då jag inte tror det blir några hårda motsättningar, säger Samuel Lindell.

”Spännande att snusare tar ton”

Även Vejpkollens chefredaktör Stefan Mathisson hoppas på ett givande samtal som ska föra fram brukarnas perspektiv.

– Vi vet att frågan berör väldigt många i Sverige. Vejpare har traditionellt sett varit den grupp som engagerat sig mest politiskt i frågan om skademinimering. Samtidigt är vi en liten grupp i jämförelse med snusanvändare här i norden. Det är väldigt spännande att även snusarna tar plats i debatten, säger Stefan Mathisson 

Följ eventet på nätet från Almedalen:

”Ambitionen om ett rökfritt land – varför saknas rösterna ifrån nikotinanvändarna i debatten?”

Tid och plats: Torsdag 29 juni, klockan 9.00, Strandvägen, H520, ”Offentliga Affärers tomt” i Almedalen

Länk: Om ett rökfritt land…

Vid seminariet redovisas hur nikotinet påverkar kroppen. Nikotinanvändare, som idag använder e-cigaretter och vitt snus möter riksdagsledamöter och ledarskribenter för att diskutera nikotinanvändningen i Sverige och varför nikotinanvändarnas röst aldrig kommer fram i debatten. 

Medverkande:

Stefan Willers, Överläkare, docent, Skånes Universitetssjukhus Lund
Samuel Lundell, Ordförande, Snusarnas Riksförbund
Stefan Mathisson, Chefredaktör, Vejpkollen
Bengt Hedlund, VD, Convenience Stores Sweden
Jesper Skalberg Karlsson, Riksdagsledamot, M
Stig-Björn Ljunggren, Politisk chefredaktör, Sydöstran
Staffan Kuylenstierna, Moderator och Seniorkonsult, The Labyrinth Public Affairs 

Livesändning: ”Ambitionen om ett rökfritt land – varför saknas rösterna ifrån nikotinanvändarna i debatten?”

1 Kommentar till "Vejpare och snusare tar ton i Almedalen"

  1. Just olika typer av förbud har mycket lite eller inget att göra med hur stor andel av befolkningen som röker. Ta Frankrike och Danmark som exempel. I Frankrike är det väl inte tillåtet alls att röka inomhus på caféer och barer och där röker 25-30% av befolkningen medan i Danmark finns det en del pubar och caféer, de som är 40 kvm eller mindre där man får röka inomhus där röker bara 13-15% av befolkningen. Danmark hör till dom länder i Europa som ligger längre ner när det gäller antalet rökare trots att dom inte har något totalförbud mot rökning inomhus på krogen. Där har väl också andelen som gått över till vejpning också varit ganska stor. Dumt att införa ”smakförbud” då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *