Finland: Nikotinpåsar kvar i butikerna – med skatt och “smaker för vuxna”

Trots hot om förbud svänger nu den Finska regeringen i frågan om nikotinportioner. Produkterna, som till för bara en månad sedan var läkemedelsklassade och endast gick att köpa med recept, kommer att få säljas i vanliga butiker i framtiden. Samtidigt blir ”det vita snuset” reglerat enligt samma lagar som tobaksprodukter.

Enligt den nybildade regeringens officiella program, kommer nikotinpåsar med max 20 mg nikotin per påse att bli tillåtna att säljas med licens och ålderskontroll. Produkterna kommer även att beskattas på samma sätt som e-vätska och e-cigaretter.

Delade ut tomma dosor

För Ida Leino, ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund är regeringens besked en seger. Ungdomsförbundet arbetat för att nikitinpåsar, det vill säga ”vitt snus” ska bli lagligt att sälja över disk i Finland. Nyligen ställde sig förbundet till och med utanför riksdagen och delade ut tomma snusdosor.

“Det fick stor uppmärksamhet i medierna, faktiskt. Vi klistrade på lappar med budskap om att staten går miste om 70 miljoner euro per år på grund av svartförsäljningen” säger Ida Leino till Vejpkollen.

Vill få bukt på bruket

Enligt Ida Leino är regleringen viktig för att få bukt på det ökande bruket, i synnerhet bland yngre personer. Hon är väldigt nöjd med beslutet att införa reglering istället för ytterligare förbud.

”Det är redan många unga som använder de här produkterna och de köper dem på en svart marknad. Vi behöver verktyg att kontrollera bruket. Med reglering kan vi styra bättre. Genom beskattning kan vi exempelvis finansiera kontroller av försäljningen och de skadeverkningar som bruket kan innebära.” säger hon till Vejpkollen.

”Smaker riktade till vuxna”

Samtidigt som regeringen tillåter försäljning regeringen införa restriktioner för smaksättningarna. Enligt regeringens förklariing ska nikotinpåsar endast få tillhandahållas med ”smaker riktade till vuxna”. Smakförbudet följer de bestämmelser som finns i Finska tobakslagen, där både tobak och tobaksfria nikotinproukter är hårt reglerade vad gäller smaksättning.

Oklart om tobakssmaker

För tobaksprodukter innebär det i dag att inga smaktillsatser får ändra den ursprungliga smaken, det vill säga ren, bränd tobak. För e-vätska och e-cigaretter innebär det att den enda smaksättningen som är tillåten är så kallad ”tobakssmak” (oftast en blandning av mörk choklad, bark- och rökarom). 

Vad som ska gälla för nikotinpåsar är oklart. Liksom för e-vätska, som mestadels består av glycerin och propylenglykol, har nikotinpåsar ingen ursprunglig smak då de består av växtcellulosa.

Traditionellt snus är alltjämt förbjudet att sälja i Finland – ett förbud som gäller alla EU länder förutom Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *