EU skärper reglerna för batterier – engångsmodeller kan ”fasas ut”

Inbyggda, icke-uppladdningsbara, batterier kan försvinna från EU-marknaden redan 2030. Det står klart sedan EU-parlamentet röstat igenom ny lagstiftning för batterier.
”Engångsmodellernas dagar är räknade” skriver Tyska tidningen eGarage.

EU kommer att skärpa reglerna för apparater med inbyggda batterier. Detta står klart sedan en överväldigande majoritet i EU parlamentet (587 för mot 9) nu har röstat för EU-kommissionens förslag till nytt regelverk för batterier. Inom fyra år ska, bland annat, batterier som är inbyggda i olika apparater, enkelt kunna plockas ut av slutanvändaren. Om de ska få säljas över huvud taget.

Vill komma åt engångsvapes

Som Vejpkollen tidigare berättat kommer den kommande lagstiftningen sannolikt att påverka marknaden för e-cigaretter i Europa. Engångsvapes, som är tänkta att kasseras i sin helhet när batteriet är slut, tillhör en av de produktkategorier som EU-parlamentet vill komma åt.

“Engångsmodellernas dagar är räknade. Europeiska unionen vill bort från engångssamhället och siktar mot mer hållbarhet, miljöskydd, återvinning och resursmedvetenhet” skriver tyska tidningen eGarage i en kommentar till parlamentets beslut.

Ska ”fasas ut”

Förutom krav på att icke-uppladdningsbara batterier enkelt ska kunna plockas ut ur apparaterna, så syftar lagstiftningen till att se över möjligheten att ”fasa ut” bruket av dessa batterier helt och hållet efter en övergångsfas 2030.

“Vi enades om åtgärder som i hög grad gynnar konsumenterna: batterierna ska vara välfungerande, säkrare och lättare att avlägsna. Vårt övergripande mål är att bygga upp en starkare återvinningsindustri i EU, särskilt för litium, och en konkurrenskraftig industrisektor som helhet, vilket är avgörande för vår kontinents energiomställning och strategiska oberoende under de kommande årtiondena. Dessa åtgärder kan bli ett riktmärke för hela den globala batterimarknaden.” sade italienska parlamentsledamoten Achille Variati i samband med att de nya lagarna röstades igenom.

Företagen vill återvinna

Olika aktörer på marknaden för engångsmodeller har den senaste tiden lanserat olika system för att samla in och återvinna apparaterna på ett enklare sätt än idag.

2 Kommentarer om "EU skärper reglerna för batterier – engångsmodeller kan ”fasas ut”"

  1. Om jeg minns rett var det EU som innførte regelen om innebygget batteri og vape-unit som ikke kan refylles.
    Begrunnelsen dengang var jo at små barn ikke skulle få tilgang til juicen.
    Nå skal de omgjøre sitt eget vedtak.

    1. Åh, du menar att de beslutande organen inom EU och de som bereder besluten inte har koll på hur de produkter och substanser de reglerar fungerar i praktiken? Låter ju helt oooootroligt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *