EU förslag kan sätta stopp för engångsmodeller

Engångsvapes kan vara ett minne blott om några år. Detta sedan EU är på väg att godkänna en ny förordning för att reglera inbyggda batterier.
”Engångsvapes passar inte in i den modellen” rapporterar den Schweziska tidningen Vapolitique

Enligt en förordning som EU-kommissionen föreslår ska batterier som är inbyggda i elektroniska apparater vara lätta att ta ut eller bytas av slutanvändaren. Detta gäller i synnerhet icke uppladdningsbara batterier. Enligt EU-kommissionen kommer den nya förordningen att underlätta för återvinning och öka cirkulationen av batterier. Vidare föreslår utredningen åtgärder för att skapa en bred och harmoiniserad marknad för batteriåtervinning. Syftet är att göra det tydligt för företagen vad som gäller.

“Vi behöver skapa en marknad för återvinning, liksom en marknad för att utnyttja det sekundära råmaterial finns i batterier.” Skriver kommissionens utredning i sin sammanfattning.

Kan tvingas bort

Om allt går som EU-kommissionen planerat kommer även EU-parlamentet godkänna den nya förordningen. Förutom att de nya reglerna får konsekvenser för en stor mängd populära produkter som idag importeras från Asien, kommer även markanden för e-cigaretter att påverkas. Konstruktionen på många av dagens e-cigaretter måste ändras, annars riskerar de att försvinna, menar Philippe Poirsson, redaktör på tidningen Vapolitique. 

“De nya reglerna gäller i synnerhet engångsmodeller, som sannolikt kommer att tvingas bort från marknaden” skriver han i Vapolitique.

Godkända modeller 

Engångsmodeller har exploderat i popularitet över hela världen sedan de introducerades på marknaden i USA för några år sedan. Tekniken är densamma som i vilken e-cigarett som helst, även om formatet är betydligt mindre. Skillnaden mot traditionella e-cigaretter är att de inte går att ladda upp eller fyllas på. När batteriet eller e-vätskan är slut måste de kasseras.

De engångsmodeller som uppfyller EU:s krav på kapacitet och säkerhet innehåller som mest 2 ml e-vätska och har en nikotinkoncentration på maximalt 2 procent. Detta motsvarar tent praktiskt mellan 16 och 22 mg/ml beroende på vätskans sammansättning. En engångsmodell med EU standard motsvarar cirka 40 cigaretter, vad gäller livslängd. Det vill säga 600-800 puffar, över en period på 1-3 dagar.

Stor svart marknad

Den standard som växt fram i och med EU-regleringarna har samtidigt öppnat upp för en stor svart marknad, enligt kritikerna. Mer potenta modeller, med större vätskebehållare och högre nikotinhalter ämnade för andra marknader, importeras privat och konkurrerar med de lagliga modellerna. Enligt rapporter från Branschföreningen för elektroniska cigaretter, BELC sker försäljningen via sociala medier, kortlivade hemsidor på nätet eller över disk i mindre närbutiker,

1 Kommentar till "EU förslag kan sätta stopp för engångsmodeller"

  1. Intressant det där med EU’s förslag om inbyggda batterier. Gäller det även mobiler? Apple var väl först med att kapsla in batteriet och numera gör Samsung och andra tillverkare också det. Eller är detta utspel också något svepskäl just för att man vill sabotera för just för vejpprodukter? Sedan finns det ju också många flergångsmodeller som är lika små och smidiga som engångsmodellerna. Men precis som Iqos så borde fler butiker också sälja dom så att dom blir mer lättillgängliga. De ansiktslösa, antidemokratiska fascisterna inom WHO vill ju i princip förbjuda alla alternativa nikotin- och tobaksprodukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *