Krönika: Hallååå staten – dags att börja göra nytta!

Det är ren hälsokost” sade ingen i vapebutiken.

Låt oss vara ärliga här en stund och idissla något som vi alla “vet”, men inte understryker. Jag är egentligen 99.9% säker på att alla som läser detta kommer att hålla med mig, men en vape är inte hälsokost, ingen mirakelkur som kommer att bota artrit, gallsten och njurbråck. Det är ett alternativ till
rökning. No more, no less. Eller…. nja. ni förstår vad jag menar.

Det är ett extremt hälsosamt alternativ om man jämför det med den gamla vanliga cigaretten. Men jämför man den med ett blad sallad blir liksom premissen lite annorlunda. Man behöver jämföra med den produkt som den ska ersätta, och där, banne mig, så är den gruvligt hälsosam.

Konservatism och okunskap

Så varför har e-cigaretten fått stämpeln som djävulen själv av flera organisationer och politiska grupperingar? Jag tror att det är en kombination av konservatism, okunskap och dålig kontroll.

Konservatism för att det här är något relativt “nytt” om man jämför med den konventionella cigaretten, och man vet helt enkelt inte hur man ska bemöta den här nymodigheten, framför allt om man inte har erfarenhet av den.

Okunskap, för att man helt enkelt inte har vetskap om vad produkten egentligen är, vad produktens syfte är, och inte förstår vad produkten innehåller. Även här knyter konservatismen an, då man helt enkelt inte vill ta till sig information om det sistnämnda.

Dålig kontroll. Hallåååååå.. staten? Är du där? Det är dags att gnugga sömnen ur ögonen
och faktiskt se vad som händer, med pigga och vakna ögon, istället för att i blindo hytta med
nävarna mot sådant som gör nytta.

Hur menar jag nu?

Så skaffar Pelle, 13, en engångsvejp

Jo, och det här är lite av en törn i sidan på mig. Det är inte de ordinära butikerna som bär skulden till att lille Pelle, 13 står och drar djupa bloss på en engångsvape. Pelle har garanterat inte varit inne i butiken och köpt den. Antingen har han gjort som ungar har gjort sedan 18-årsgränsen på nikotinprodukter infördes: snackat med Ronny, som ändå ska in till vejpbutiken för han har skrapat ihop lite pengar till en e-juice, och sagt till Ronny att ”du får 50 spänn om du köper med en engångare till mig, här har du pengarna!”

Eller, så har Pelle antingen kontaktat, eller blivit kontaktad av någon som själv importerar e-cigg och säljer till vem fan som helst. Jag menar, det ska ju vara inkluderande i dagens samhälle, inte sant? Njae … kanske inte överallt då det inte är lämpligt för alla.

400 vapes för personligt bruk?

Så, Farbror/Faster Staten, hur vore det att faktiskt kolla upp hur saker ligger till, när människor importerar ett par hundra engångare? Är det en privatperson som ska ha 400 disposables i byrålådan? Det har jag lite svårt att tro på. För personligt bruk? OK, det kan hända, men det kan också hända att du blir dödad av en snigel. Chansen är liten, men den är aldrig noll. Om det nu är ett företag som tar in det, kanske bör någon kontrollera om de har tillstånd att sälja sådana produkter?

Skatt och tull där det behövs

Om det nu är en privatperson, smäll på en saftig tullavgift om det är över X antal (säg 30 st?) i paketet. Det är inte mycket som görs rätt i det stora landet i väst, men “possession with intent to sell” är ett rätt bra argument i detta fallet. 30 engångare torde vara ungefär en rimlig månadsförbrukning, så det man kan anta är ett “normalt” bruk för en privatperson. Men inte mer.

Stoppa det vid gränsen

Nu har vi lite restriktioner här i Svea Rike om hur en engångare ska vara förpackad, hur stor, med mera, och jag tror inte att inskränkningar som dessa kan påverka privatimporten. Däremot påverkar det företagen. Ett företag som håller sig inom lagens gränser skulle inte ta in en 5000 puffars disposable överhuvudtaget och definitivt inte 400 exemplar eller mer. Tullverket och polisen måste lära sig att se vad som är lagligt att sälja och inte. Och se till att stoppa det vid gränsen.

Enkelt, eller hur? Börja jobba, och sluta störa oss som jobbar med skademinimering på riktigt.

1 Kommentar till "Krönika: Hallååå staten – dags att börja göra nytta!"

  1. Godt tenkt og godt skrevet.
    Det er helt klart at TPD ikke fyller de krav det var ment å fylle. Trolig ble det heller ikke tenkt på resirkulering.

    Det er ganske klart at med nåværende regler for import, vil det svarte markedet ta overhånd. Dampebutikker som allerede har (og er konsekvente i å overholde 18-års grense,) vil aldri oppleve problemer med TPD.

    Det er vi som vejper som opplever problemene. At farbror staten mister millioner i toll og avgifter, samt er medvirkende til et økende antall ungdom kjøper engangsdampere av skolekamerater, er noe de bør ta på alvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *