Engångsvapes för 4 miljoner stulna i Borlänge

Med hjälp av en stulen lastbil, en palldragare och vinkelslip bröt sig tjuvar in på Cigges lager. De kom undan med 100 000 engångsvapes till ett värde av 4 miljoner.
“De är sannolikt sålda på den svarta marknaden vid det här laget” säger Viktor Bryn-Jensen, legalansvarig på Eurobrands distribution och Cigge. 

Det var i slutet av februari som tjuvar, med hjälp av en stulen minilastbil och en vinkelslip, tog sig in i butikkedjan Cigges lager i Borlänge. Trots att det var larmat kunde tjuvarna få med sig fyra pallar med e-cigaretter (engångsmodeller).

Olika uppgifter om värdet på stöldgodset cirkulerar i medierna. Men enligt Viktor Bryn-Jensen rör det sig om engångsmodeller till ett inköpsvärde av 4 miljoner.

“Mer exakt handlar det om 100 000 engångare av modellen IVG som Eurobrands distribuerar till bland andra Direkten och Preem.” säger Viktor Bryn-Jensen.

Säljer dem för halva priset

Enligt polisens uppgifter till Falu Kuriren har man lyckats säkra vissa DNA spår efter tjuvana i samband med inbrottet. Några 100 000 engångsmodeller har man dock inte lyckats hitta. Viktor Bryn-Jensen tror att de flesta är sålda eller förda ur landet vid det här laget.

“Vi har fått en del samtal från återförsäljare som blivit kontaktade av personer som vill sälja IVG till dem för halva priset, utan kvitto. Så även om jag fortfarande tror att det mesta skeppades ut ur landet, så verkar det som om något även försöker sälja dem svart här i Sverige. Men det går inte att bevisa något, och de personer som försöker kränga dem är väldigt svåra att spåra” säger Viktor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

Många stölder under åren

Eurobrands och Cigge har butiker i Borlänge, Västerås, Örebro, Uppsala och Linköping och är Sveriges största återförsäljare av e-cigaretter. Företaget blev en del av norska harm reduction koncernen Norse Impact så sent som förra året. Viktor Bryn-Jensen konstaterar att man haft många stölder och inbrott sedan första butiken öppnade för närmare 10 år sedan.

“Ja, vi har nog haft närmare tio inbrott under åren. Men det här är det i särklass största.” säger Viktor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

Hur drabbas ni ekonomiskt av detta?

“Det är klart att det känns. E-cigaretter räknas som tobaksprodukter och det betyder att vi får ut ett schablonvärde istället för det verkliga värdet via försäkringen. Som tur var handlar det om vårt back-up lager, så slutkunderna drabbas inte i någon större utsträckning” säger Viktor Bryn-Jensen

Måste vara registrerade

Engångsmodeller, liksom alla andra varianter av e-cigaretter och e-vätska, måste vara registrerade i Sverige sex månader före försäljningen börjar. När en produkt väl är registrerad får alla butiker med godkänt kemikalietillstånd och anmälan hos kommunen sälja produkterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *